1

Temat: Drgania kierownicy podczas wykładania.

Witam. Jakieś 2 tyg temu założyłem nowe oponki do mojej DRZ 400 SM i miałem przejechane  już na nich około 50km i pewnego dnia lecąc sobie 120km/h  po 2 miesięcznym asfalcie trochę się wyłożyłem na zakręcie ( jestem początkujący wiec to nie był zawielki kąt) i w pewnym monecie na łuczku doświadczyłem czegoś co mało mnie nie przyprawiło o "KUPE" :P A mianowicie nagle kierownica zaczęła latać mi i drgać na boki. się okrutnie wystraszyłem bo pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem i wracałem do domu 80km/h :P Powiedzcie mi czy to od tego że nowe opony? ( Pirelli Diablo) i jescze nie zdarta ia warstwa czy przód niedociążony? Prosze o porady do tego problemu i porady jak mam uczyć się wykładać na zakretach.
Z góry dzięki.

Suzi DRZ 400 SM K5.

2 Ostatnio edytowany przez Ponczo (2010-09-17 16:26:51)

Odp: Drgania kierownicy podczas wykładania.

złapałeś shimmy   [url]http://www.youtube.com/watch?v=RmtoOmq3ppw&feature=related[/url] coś takiego tylko w dużo mniejszym stopniu nie martw się jeszcze nie raz to złapiesz bynajmniej u mnie w dt jest to normą codzienną :P .  Jak znów coś takiego się  ci przytrafi  zrób kontrę tylnim  heblem pomaga  a i  mocniej dociążaj przód

HONDA CAMINO DX<-MAM/YAMAHA TDR 50<-MAM/YAMAHA DT 125X <------- SPRZEDAM/SUZUKI DR-Z 400SM CZARNA OWCA

3

ConQest napisał/a:

porady jak mam uczyć się wykładać na zakretach.

Najlepiej przy mniejszych predkosciach.  :|

4

czyżby shimma ? ;)

Go big or go home!
Największa forma kontroli jest wtedy kiedy myślisz, że jesteś wolny.

5 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-09-17 16:28:21)

Shimmaaaa WITA :D
Sprawdz ta opone czy nie jest jakas felerna , a przede wszystkim łożysko główki ramy wydaje mi sie , że to wykończone łożysko moze być winne .

Nie lekceważ tego lekka shimma to drobiazg , ale przy wiekszej nie ma żartów . Rok temu przez to zginął mój kumpel na speed triple .

motoslide.com

6

Przejezdziłem ją swoją Suzi gdzieś 400km i tylko raz miałem takie coś zaraz po tym jak zalozyłem nowe oponki.

PeKaWu napisał/a:
ConQest napisał/a:

porady jak mam uczyć się wykładać na zakretach.

Najlepiej przy mniejszych predkosciach.  :|

Wtedy to był mały łuczek.

Suzi DRZ 400 SM K5.

7 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-09-17 16:44:31)

Sprawdz to co Ci napisałem , jesli nie dokońca wiesz jak , daj komuś kto ma nawienięte kilkadziesiąt tyś. km na kole. Najlepiej na stołek moto , przednie koło w powietrzu i sprawdzasz , czy wszystko gładko chodzi , nie zacina sie kieronica jak obracasz nią , czy nie ma żadnych luzów i opone obejrzyj.

Niektóre motocykle mają skłonności do Shimmy , ale wątpie , zeby to było drz . Przykłądowo moje Dr nie ma takich akcji w ogole możesz wpadac nią na wiadukcie w złożeniu i na metalowych łączeniach asfaltu no stres . :P gorzej z miekkim tyłem , lubi sobie pływać.

motoslide.com

8

Ok dizęki. A powiedz mi jeszcze jakie mają dokładnie być cisnienia w oponach?

Suzi DRZ 400 SM K5.

9

Ja mam chyba 1,8 bara, ale nie wiem czy to własciwe ciśnienie , wiec musi ktoś inny sie wypowiedzieć .

motoslide.com

10

ja mam zawsze po 2,5 bara w przednim i tylnym kole.

Go big or go home!
Największa forma kontroli jest wtedy kiedy myślisz, że jesteś wolny.

11

A ja mam tak jak podaje serwisówka.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12

amor skretu  i shima nie straszna  :)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

13

HAHAH ja według serwisówki mam z tyłu 17' ,a z przodu 21 :P

motoslide.com

14

Miałem coś takiego na nowej gumie przedniej, gdy jeszcze nie starłem wierzchniej warstwy ślizgich resztek z formy. W głębokim zakrecie normalnie szarpało i wyrywało mi kierownicę. Jak się obszlifował bieżnik, to objawy ustały.

Husqa SM 450 R 08`, Husqa CR 250 82`,  Beta Zero 125 91`

15

OK. Dużo już wiem ale powie mi ktoś jakie mam mieć cisnienie w kołach przy mojej wadze 78 kg?

Suzi DRZ 400 SM K5.