Temat: Aprilia SXV 550 - wyrzuca płyn chłodniczy
Witam, mam mały problem, otóż przez sezon przygotowywałem sobie sxv do jazdy (nowe świece, manetki lusterka, okleina, żarówki, blokada na A2 i takie inne duperele), aż w końcu przyszedł ten czas na pierwszą jazdę. Rocznik 2007, chyba ta późniejsza wersja, numer *04606*
W apce nic się nie działo, chodziła ideolo, raz się zagotowała i wywaliło cały płyn chłodniczy, jak wymieniłem świece na nowe, okazało się, że jakieś kabelki od wentylatora były rozczepione. Na hamowni wycisnęła 48kw (65km) przy max obrotach, a kręcili ja do 10k obrotów, więc też chyba nie do odciny.
Dzisiaj, gdy wyjechałem na krótką przejażdżkę, na postoju zauważyłem, że mam obrzygany cały tylny chlapak i dookoła opona jest całą mokra, a z wężyka przelewowego od zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego lekko kropelkami kapał płyn. Dojechałem do cpnu, odczekałem chwilę, w zbiorniczku wyrównawczym nie było nic. Kupiłem jakikolwiek, chyba różowy borygo, dolałem do zbiorniczka ze 250-300ml i połowa wyleciała przez wężyk. Odkręciłem chłodnicę przez szmatę - nie było ciśnienia, nie wywaliło korka do góry, chociaż poczekałem te 15-20 min to może już 'ustało'. W chłodnicy pustka, brak płynu. Zalałem płyn i do chłodnicy, łącznie poszło 0,5l z czego około 100ml jak nie troszkę więcej wyciekło ze zbiorniczka wcześniej. Odpaliłem moto - nic nie cieknie, nic nie kapie. Wróciłem do domu (ok. 5km), opona dalej cała mokra. Zgasiłem moto i nagle z wężyka zaczął lecieć płyn chłodniczy, i to tak jakbym odkręcił wodę z kranu. W zbiorniku brak płynu, w chłodnicy również, może coś tam zostało na samym dnie.
Jakieś pomysły co to może być?
odkręciłem osłonę silnika od dołu, żeby zobaczyć czy w zbiorniczku wężyki się trzymają, ale wszystko jest okej. Osłona przy tylnym kole była mokra, ale to raczej kapało z wężyka i w trakcie jazdy leciało na osłonę i tylne koło...
Mocy nie ubyło, odpala na zimnym za 1wszym albo 2gim kręceniu po wymianie aku i świec, na ciepłym zależy, zazwyczaj od razu, ale zdarzyło mi się dzisiaj, że 2 razy kręciłem i dopiero ruszyła.
XT 125 -> KX80 -> KXF250 -> KXF250 -> XR125 + RM250 + SXV550 -> SXV550