Temat: KTM SMR 690 nie odpala, uciekający płyn, nieciekawy kolor oleju...
Witam,
Zeszłego sezonu kupiłem KTM supermoto R 690 2008r.
Motocyklem przejechalem ok. 2 tyś kilometrów bez problemów.
Mam kilka pytań:
1. Czy normalnym zjawiskiem jest ubywający płyn chłodniczy? Wydaje mi się że płyn ubywa gdy podczas jazdy w mieście(korkach) motocykl mocno sie nagrzeje, to po powrocie do domu gdy motocykl zostaje na cała noc do rana ubywa płynu ze zbiorniczka. Ubywa go do stanu poniżej minimum. Nigdy nie zauważyłem żadnego wycieku czy plamy pod motocyklem.
2. Przy ilu kreskach powinien włączać się wentylator ? U mnie włącza gdy wskoczy 10 kreska temp. mija jakaś krótka chwila i włącza sie wentylator.(przed pojawieniem się 11 kreski)
3. Motocykl zgasł mi raz w korku przy 11 kreskach temp. nie mogłem odpalić myślałem ze to brak paliwa ale dziś mam wrazenie że nie byl to brak paliwa. A dlaczego opisze dalej..
Po sezonie motocykl postanowiłem umyć przygotować na zimę. Po myciu odpaliłem motocykl chodził na wolnych obrotach ok. 15-20 minut po czym zgasł, na wyświetlaczu bylo 11kresek. Odczekałem chwile az ostygnie około do polowy skali temperatury. Odpalił bez problemu pochodził chwilkę normalnie bez jakiś objawów. Zgasiłem schowałem do garazu. Następnego dnia po około 24h motocykl już nie odpalił. Slychac jedynie jakby klikniecia przekazników, i z za każdą próba uruchomienia na zegarach pojawia sie jak by ktos włączał i wyłączał zaplon zegary sie resetuja itp. W zbiorniczku płynu oczywiscie po nizej minimum a w chlodnicy ok. polowa poziomu. Dodatkowo olej zrobił sie jakby ciut jaśniejszy, wizjer poziomu oleju zaszedł takim białym osadem.
Mam nadzieje ze wszystko opisalem "w miarę zrozumiale.."
Czekam na jakieś opinie i diagnozę może ktoś miał podobny przypadek..