nashman_supermoto napisał/a:Beta 400RR. Lepsze zawieszenia, lepsze prowadzenie od EXC a w zakupie może być tańsza.
Rozumiem, że wiesz to z praktyki ;)))
Ja myślę po nastu latach jeżdżenia enduro do moich zastosowań - chyba nie odczuł bym tu różnicy ;) - kolega się pyta o pierwszy motocykl.
Generalnie kwestia funduszu/terenu i co chcesz robić z moto.
Jak chcesz pomykać po szutrach - to 4T
- Jak nie za ciężkich to WR250R/DRZ 400/XR 400/250
- jak trochę bardziej wymagający teren to może być EXC 400 ( beta może być też - ale ona oprócz innego zawiasu też jest większa od KTMa) .Do EXC więcej części poza silnikowych (silnik jest w Becie do 2011 roku chyba ten sam )
Ze względu że to ma być pierwsze enduro - to może max EXC400 jest najbardziej łagodna z serii rfs .
Jak chcesz nauczyć się techniki jazdy i teren trochę trudniejszy i nie chcesz się zniechęcić do dużego mocnego enduro - to Freeride /Beta Xtrainer /EXC125 w 2T
A jak nie masz zbyt wielkich wymagań - polatać po okolicy bez większych wyzwań enduro - to na poczatek dt125 - tez nie jest złym wyborem
Zdefiniuj jaki budżet /teren i do czego potrzebujesz pierwsze Enduro
Edit - doczytałem 10 tys - to zwymienionych pozstaje drz lub xr może beta z RFS - na exc może być krótko -może cos trafisz zima jest