1

Temat: Wybór kamery

Serwus, po wielu dniach czytania testow i porównań dalej jestem daleki od wyboru faworyta.
Myślę o kupnie tak do ok 1000 PLN

Czy naprawde jest GoPro6 i potem duza przepaść?
Jeśli macie wiedzę praktyczną to poproszę o wsparcie.

KAT 990 SM 
XT 660 R

www.bikepics.com/members/slawkomax/

2

Odp: Wybór kamery

Niestety według mnie to prawda, po GoPro6 cięzko znaleźć następce który byłby choć w połowie tak dobry jak te kamery :) nad innymi bym sie raczej nie zastanawiał

3

Bierz GoPro, najlepsze na jakie Cię stać i nie wydziwiaj. Strzelał z tego ile będziesz a różnice w jakości przestaną mieć znaczenie jak już kupisz i zaczniesz po prostu używać.
To kawał solidnego sprzętu, milion akcesoriów i generalnie bezproblemowe działania. Poza tym jest pancerne i jest w stanie znieść zaskakująco wiele, nie tylko w szczelnej obudowie...

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

4

Etam, jak ma być przy kasku to kup jakąś z ekranem za 500zł. I tak najważniejsza jest akcja, nikt nie patrzy na szczegóły które i tak przepadną w produkcji czy obetnie je youtube. Teraz mam GP5 i 6 i aż szkoda mi je ciorać po krzakach.

EXC 525 in progress

5

Polecam obejrzeć. Rzetelny gość.
GoPro wcale nie jest takie idealne - wygrywa jedynie marketingiem :)

[url]https://www.youtube.com/watch?v=xAGxXH5aQPkA[/url]

#BRAAP
Suzuki DRZ 440 SM aka Bumblebee

6

EmoKah napisał/a:

Polecam obejrzeć. Rzetelny gość.
GoPro wcale nie jest takie idealne - wygrywa jedynie marketingiem :)

[url]https://www.youtube.com/watch?v=xAGxXH5aQPkA[/url]

Taki test kamer akcji bez akcji.
Chciałbym zobaczyć jak wypadają podczas jazdy na rowerze, nartach, motocyklu. Jak radzi sobie stabilizacja (która jest tutaj kluczowa), jak szybko łapie ostrość podczas np. wyjazdu z ciemnego lasu na słońce i odwrotnie. Jak nagrywany jest dźwięk podczas szybkiej jazdy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

No właśnie o to mi chodzi - jak jeździsz na desce, rowerze, motku, to zazwyczaj masz kamerę na kasku czy klacie. Klata czy szyja zawsze amortyzują wstrząsy itp. Jeśli chcesz zamontować kamerę na desce to MUSISZ mieć gimbala, który i tak czasem nie wyrobi przy hardkorowych przejazdach. Dla przykładu - u mnie gimbal nie wyrobił przy bezpośrednim mocowaniu go do kierownicy i przejazdu na kostkach po asfalcie (!). Czas ostrości jasno/ciemno? Jeśli różnica będzie 2-3 sekundy, to czy warto dopłacać 1000 zł? Czy można ten czas przyspieszyć, albo i nawet spowolnić dla dobrego efektu w postprodukcji?  A no można. Dźwięk? Wszędzie i tak nakurwia wiatr, więc każdy daje fajną muzyczkę :) Jeszcze raz -  kupta se prostą kamerkę za 5 stów i tyrajcie nią ile wlezie bo najważniejsza jest akcja. Wszyscy mają w chu...ju gadkę typu "łojezu ale pixele" czy inne gówna, bo i tak liczy się to co pokażesz, a nie jak to zrobisz. Patrz taki Querly - jak jest akcja w trawie poza szosą, to film wali pixelami ile wlezie bo youtube wszystko psuje. Pisze posiadacz GP5 i 6 który nawet nie ma czasu na kręcenie :(

EXC 525 in progress

8

Głowa i klata nie amortyzuje.
Mam kamerę sjcam i troszkę żałuje, że nie kupiłem gopro.
Nie każe kupować nikomu najnowszej gopro ale inne kamery w tej samej cenie nie dorównują gopro.
Co mi po filmie na którym nic nie widać? 2-3s to bardzo dużo na łapanie ostrości.
Dźwięk sprawa ważna bo nikt nie lubi filmików na których jest muzyka.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

9

No to nie wiem , ja gdy oglądam filmiki z moto zwracam w szczególności uwagę na obrazek jaki dostaje. Według mnie GoPro nadal jest top1 chociaż powoli konkurencja dopada ... Następnym niepodważalnym faktem jest to, że GoPro po latach zawsze można łatwo sprzedać w dobrej kasie , bo szybko nie tracą na wartości

10

GP6 to serio potwór wśród kamer,tylko pamiętaj że musisz mieć jeszcze kombajn który to zrenderuje.  bo chyba nie kupisz gp6 zeby nagrywac w 1080p

Aprilia sr50 ->Sachs ZX125 ->Husqvarna SM125S -> KTM LC4 640 2003 -> HUSQVARNA TE 450 -> CBR 600RR

11 Ostatnio edytowany przez slawkomax (2018-06-14 14:52:31)

Dziekówa za Wasze opinie, ale nadal nie jestem bliższy decyzji :-(
zakupic:

- SJCAM S7J star albo nową SJ8 Pro
- LAMAX X10 Taurus
- EKEN H8 Pro  (oni maja trochę posrane nazwy modeli i jest bałagan)
- Overmax ACTIVECAM 5.1  (nowość)
- Rollei Actioncam 530

i tym podobne modele, a jest tego w pipe...

Czy ostatecznie gołą GoPro6 za 1700PLN (gdzie wszyscy powyzszy dodaja po 2-3 baterie, piloty i kupe mocowań itp)

P O M O C Y !!!     R A T U N K U  !!!!

KAT 990 SM 
XT 660 R

www.bikepics.com/members/slawkomax/

12

Na rynku liczą się tak naprawdę tylko 2 kamerki GoPro i Sony FDR-X3000R, Sony posiada optyczną stabilizację obrazu której żaden producent nie ma i generalnie zjada konkurencję jakość też bdb. GoPro 6 jest gorsza trochę nie ma optycznej stabilizacji ale ma dość dobrą cyfrową , mikrofon dużo lepszy przez obudowę w porównaniu do reszty kamerek w "skorupie". Reszta z tych kamer to kamerki niższego sortu.

Sony bywał w promocji za ~1700zł , i warto sprawdzić na youtube bo stabilizacja daje radę.

13

Sony ma nietypową obudowę i może być ciężko ją zamontować np na kasku. Może ktoś miał z nią styczność?

WR250X -> Husaria 701

14

Mam LAMAX X10 Taurus. Co o niej konkretnie chciałbyś wiedzieć?
Jeżeli szukasz kamery do nagrania ciągłego, to polecam. Jak chcesz korzystać z ficzerów typu nagrywania w pętli, jakieś zapisywanie eventów etc to niby jest to opisane, ale nie działa lub działa nieprawidłowo. Przynajmniej u mnie.

Obraz kosmos, dźwięk również bardzo dobry, głośny i wyraźny. Oprogramowanie średnie, kamerka przy nagraniach w pętli potrafi się zawiesić. Po wyjęciu baterii resetuje datę/godzinę i nie nagra nic w pętli, jeżeli jej nie ustawimy, bo się zawiesi.

Na 4K nagrywa około 45 min. FHD 60kl jakąś godzinę, 30kl około 1,5h na baterii. Ja używam powerbanka do zasilania kamery podczas jazdy.

Obudowa nie pasuje z innych kamer, zapas kosztuje stówkę.

Nie miałem okazji bawić się gopro, ale moim zdaniem jeżeli chcesz zaoszczędzić, to warto, bo poza kilkoma niedogonościami z oprogramowaniem (które ciągle jest wspierane, już 2x robiłem update, który znacznie poprawia funkcjonowanie kamery) to ta kamera robi naprawdę dobre ujęcia. Jakbyś chciał moje sample obejrzeć to daj znać na PW. Jeżeli masz na wyłożenie na gopro to od piątki w zwyż to ma napewno lepsze oprogramowanie, ale czy takim kosztem warto, to już Twoja decyzja.

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

15

shonek napisał/a:

Sony ma nietypową obudowę i może być ciężko ją zamontować np na kasku. Może ktoś miał z nią styczność?

Sony na boku kasku siedzi jeszcze lepiej niż GP. Przynajmniej tak bardzo nie odstaje.

Kiedyś też myślałem jaką kamerkę kupić. Stwierdziłem, że nie potrzebuję najlepszej jakości nagrań i szkoda kasy. Kamerka miała iść na kask, a szkoda zgruzować coś za większą kasę. Kupiłem Yi za 200zł i działa pięknie. Po obróbce nie da się rozróżnić który film był nagrany Xiaomi, a który GoPro.

PBM