Temat: Husaberg Fe 400 SM remont i nieco inny projekt
Witajcie!
Postanowiłem założyć temat o Husabergu Fe 400 e z 2002 roku, o treści nieco innej niż same pytania o części, będzie to opis remontu, oraz mniejszych prac i modów przy tym już nieco wiekowym sprzęcie.
Bergi są fajne do jazdy i przypiecowania czasem, jak przyjdzie czas remontu dalej jest ciekawie, tylko nie koniecznie z tego samego powodu o zdobywaniu niektórych części lub doborze zamienników wielu właścicieli mogło by książki napisać.
Tak więc po ostatnim remoncie, w którym zmieniłem zawory, tłok, tuleję i inne pierdoły oraz zrezygnowałem z jazdy enduro, wrzuciłem koła od LC4 i się zaczęło. W mojej głowie zrodził się pomysł odciążenia nieco tego silnika i zmiany gaźnika z FCR-a 39 na coś innego mniej wysilonego. Mój wybór padł na dobrze znany z DRZ SM gaźnik Mikuni BSR 36 montaż wymagał co prawda kombinacji ze względu na inną średnicę pod króćce, ale aplikacja się powiodła. Do tego doszedł jeszcze db-killer wykonany chałupniczo, ale całkiem dobrze, spełniający swoje zadania. Przy okazji okazało się, że kolektory już się trochę zmęczyły i jeden pękł, przez co też zostały wymienione. Przy okazji roboty z wydechem poszła nowa wata i berg zrobił się nagle cichy i sporo spokojniejszy, przez co i ja jestem spokojniejszy, co do wytrzymałości co poniektórych podzespołów. Skoro miałem jeździć po ulicy trzeba było zrobić elektrykę, bo oryginalna wyła w opłakanym stanie, choć o dziwo rozrusznik działał, sam od podstaw zrobiłem nową i musiałem coś skopać bo rozrusznik już się nie odzywa, ni nic będzie co robić w zimie. Coś czuję, że kolejne mody się szykują oraz jakieś drobne wymiany, bo berg od remontu zrobił już z 58Mth i jak na razie olej i filterki oraz sprawdzić zawory, wszystko było by cacy gdyby nie to, że skądś sobie zaczął wyciekać olej, po jeździe jak stoi gorący w garażu skapie sobie parę kropel przez noc i ten stan rzeczy mało mi odpowiada. Więc założyłem temat i będę pisał jak mody poprawiające żywotność faktycznie się sprawują oraz co jakiś czas będę wrzucał info o postępach prac. Niestety rzadko ostatnio bywam w domu, ale myślę, że prace będą się posuwać na przód :) Wrzucam parę fotek z prac nad elektryką i jego obecnym wyglądem, jak znajdę zdjęcia z remontu i jakieś fakturki to dodam coś bardziej konkretnego.