1

Temat: jakie buty radzicie Panowie...??

Witam,
W związku z 'wywalczoną' w Biłgoraju kontuzją mam pytanie dotyczące doboru butów. Rozglądałem się trochę po necie i chciałem zasięgnąć opinii co do bezpieczeństwa i ochrony przed urazami jakie zapewniają np: Alpinestary Tech 7, Gaerne Supermoto, Oxtar TCX, bądź inne Wasze propozycje w zbliżonym przedziale cenowym??

Dzięki,
Pozdrawiam,
Marcin #65

Pozdrawiam,
Marcin #65

2

Odp: jakie buty radzicie Panowie...??

A w jakich butach jechałeś?

P.S. Jak po operacji?

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

3

Forma za 400zl :) mają za sobą 2,5 sezonu :)
Po operacji zyskałem platynę w nodze no i 4-6 tygodni usztywnienia

Pozdrawiam,
Marcin #65

4

Właśnie też byłem ciekaw jakie to były buty, żeby wiedzieć których nie kupować. :/

Jest na forum taki post:

http://www.supermoto.pl/index.php?module=forum&what=post&id=2227#2227

Myślę, że rezultat porównania nie jest zaskoczeniem, a i bez tego większość wskazała by pewnie SIDI Crossfire SRS.

5

Przeciez caly osprzet ktory nosimy na sobie na zawodach to nie jest 100% ochrony..czasami nie pomaga..napewno nie moga byc to buty do supermoto bo sa zamiekkie.Tylko crossowe z blacha ale nawet ona nie pomaga zawsze.

pozdrawiam

SUZUKI RM-Z 450 NR - 38 :)

6

dokładnie ja mam buty crossowe a kostka i tak złamana...
wiec to nie  zależy do końca od butów tylko od pecha nawet w najlepszych może wykrecić stope w druga strone tak jak  u mnie...(((( muszą byc odpowienio sztywne i najlepiej jakieś firmówki

crf 450

7

Fifity - kiedy ty zdążyłeś kontuzje złapać?, jak wyjeżdżalem to został juz tylko wyscig do przejechania...rozmawialiśmy o duzo o przeróbkach patentach...
Pozdrowionka i szybkiego powrotu do jazdy..

trzeba jeździc szybko bo nie ma czasu

8

Witam,

co do postu kolegi że nie mogą to być buty supermoto to jest w wielkim błędzie. Buty supermoto ie róźnią się niczym od crosowych prócz podeszwą która powinna być wymienna i bardziej śliska od zwykłej żeby łatwiej noga ślizgała sie po asfalcie.

jaki przedział cenowy Cie interesuje ??

9

chciałbym się zmieścić do 1000,oo /z groszem/ -może się trafi jakaś okazja na ebaju :)

Pozdrawiam,
Marcin #65

10

Dodam dwa słowa od siebie ponieważ trochę par tego typu butów przeszło przez moje ręce a i kilka przez moje nogi :) W przypadku SM zwróćcie uwagę by but miał jak największa ilość plastikowych protektorów - tylko one wpływają na sztywność "konstrukcji". Na przykład Sisi Crossfire czy Gaerne SG 10 - zauważcie że te buty jak rzadko które posiadają od wewntętrznej strony łydki plastikowy ochraniacz na całej długości zamiast elementów z szorstkiej skóry stosowanej zazwyczaj. Po drugie jakie by to buty nie były mocno sciągajcie klamry - luźna stopa w bucie to bankowe skręcenie przy upadku. Polecam buty z zawiasami - takie buty nie prują się w okolicach stawu skokowego a i ruch stopy lepszy - ale prawdziwymi zawiasami jak w Sidi czy Gaerne a nie pseudo jak w Oxtarach TCX które rozłażą się na boki.....
Jednak jedyne buty które by zagwarantowały prawdziwe bezpieczeństwo to buty.....narciarskie :)

P.S.
Lazur, jeśli jesteś zainteresowany to w tych pieniądzach o których piszesz bez problemu masz u mnie porządne "sztifle" do SM :) Jak jesteś zainteresowany to wal na priva.

450EXC SM '05
530EXC Six Days '09