Temat: KTM 690SMC kilka pytań, pomoc w ocenie pracy silnika
Witam,
mam możliwość zakupu KTM SMC 690.
Byłem dziś oglądnąć moto i prosiłbym o ocenę pracy silnika - krótki filmik (już jak jest ciepły silnik):
[url]https://www.youtube.com/watch?v=3vXcyQ2_z_w&feature=youtu.be[/url]
Może ktoś akurat coś wychwyci, ja pierwszy raz słuchałem LC4 i na zimnym byłem przerażony.
Po pierwsze nierówno chodził - falował od ponad 1k obrotów do prawie 3k. Przyspieszał, zwalniał i tak co chwilę. Było słychać metaliczny dźwięk.
O dziwo nie zgasł (akcesoryjny wydech, nie akrap, wgrana jakaś akcesoryjna mapa pod wydech w aso KTM).
Po kilku minutach się uspokoił ale zostało charakterystyczne cykanie.
Na ciepłym zero problemów z trzymaniem obrotów, nabieraniem i schodzeniem z obrotów. Pali też bez problemu.
Właściciel przyznał, że na zimnym gaśnie, trzeba poczekać aż złapie "jedną kreskę" odnośnie temp i jest w porządku.
Po ściągnięciu db killera zjawisko gaśnięcia się nasila.
Poza tym drugie pytanko.
Na przedzie rozumiem, że jest tarcza pływająca? Tylko jak bardzo ona ma pływać? Bo na postoju przy wciśniętej klamce hamulca i ruszaniu zawiechą góra -dół ona się przesuwa jakieś około milimetra. To chyba za dużo nie? Podczas jazdy wszystko wydaję się w jak najlepszym porządku.
I tak z ciekawości jak moto należycie serwisowane to wymaga otwarcia silnika (przebieg prawie 50k)?
Z wymienionych rzeczy jakieś 20tys km temu -rozrząd, kompletne sprzęgło, dźwigienka zaworowa, bodajże płytki zaworowe (?)chyba że coś sprzedającemu się pomyliło. Zawory na bieżąco sprawdzane. Olej motorex 10w60 . Od wymiany do wymiany ani grama oleju nie bierze.
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie informacje i rady