1

Temat: Utrzymanie supermoto

Witam... chciałbym dowiedzieć się ile kosztuje utrzymanie supermoto. :D
Może to i dla większości pytanie dosyć śmieszne ale mnie nurtuje od kilku dni. Czy z tymi motocyklami jest tak jak z crossem? Tłok co 30 mth, korbowód 60 mth...(2t) i tp. Czy może ich utrzymanie kosztuje troszkę mniej zważywszy na to iż używane są w większości na asfalcie. Znam się na crossach ale jeśli chodzi o supermoto to...nie mam zbytnio pojęcia z góry dziękuje za odpowiedź i za zainteresowanie. :)
Pozdro!

2

Odp: Utrzymanie supermoto

W ch*j !  plus czteropak piwa przy każdej modyfikacji  :cool:

Pracuję i żyję w Polsce dzięki bogu i rodzicom  było mnie stać na SX 520  :D  i na pamiętne REJU ...o i rinkon 680 .. to dzięki rodzicom i sąsiadce :D

3

DRZ - tylko lejesz benę i jeździsz ile wlezie

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

zależy od fury, czym bardziej profi tym bardziej kosztowna  ;)

5

Najwięcej kasy znika przy jodowaniu gum, świeży jest najdroższy, pis

TOR JEST WSZęDZIE

6

hacker33 napisał/a:

DRZ - tylko lejesz benę i jeździsz ile wlezie

do póki się coś  nie spierdoli :D

Pracuję i żyję w Polsce dzięki bogu i rodzicom  było mnie stać na SX 520  :D  i na pamiętne REJU ...o i rinkon 680 .. to dzięki rodzicom i sąsiadce :D

7

hahahaha przyznam, że większość Waszych wypowiedzi rozwaliła mnie ... :D Chodziło mi raczej czy żywotność tych że motocykli mierzona jest w mth. Ale wnioskując z waszych wypowiedzi to utrzymanie tych motocykli to nie jest aż takie straszne porównując z motocyklami off road. Dzięki za zainteresowanie  ;)

8

To zależy jak i gdzie i czym jeździsz :)
Jak porównasz ściaganie się YZ po torze MX ze ściganiem się YZ w wersji SM po torze SM (asfalt + pseudo teren) to w SM silnik dostanie raczej bardziej :)
W SM nie musisz tak często wymieniać oleju w lagach, czy smarować wahacza, ale silnik raczej niestety bardziej dostaje.

Natomiast jakbyś miał jeździć tak jak koledzy piszą DRZ-tą po ulicy, to koszta 10x mniejszy niż YZ w MX.

Łukasz "Dragilla" Sacha #17

9

musisz wybrać co chcesz motor głownie na miasto i czasem tor czy crossówkę przerobioną na supermoto i jeździć tylko na torze :>

10 Ostatnio edytowany przez Łukasz2010 (2010-07-21 13:23:06)

Raczej po mieście dojazd z 15 km i w mieście ..... Teren hmm... raczej nie. Dzięki :P
A jeszcze jedno czy dwutakty supermoto nadają się na dalekie wypady np 60 km....?

11

Łukasz2010 napisał/a:

A jeszcze jedno czy dwutakty supermoto nadają się na dalekie wypady np 60 km....?

Tak jak i crossówki. Nie bardzo. Znaczy idzie wytrzymać :)

MOTOCYKL, a nie MOTOR || DrZet || http://www.flickr.com/photos/FotoMXpl

12 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-07-21 15:07:07)

no może takie 450 nie zabardzo ze wzgledu na serwisy co 8-10 mth mówie tu o dluższych trasach ( np 700-800 km które zamierzam zrobić pod koniec wakacji po Polsce) , ale 60-100 km to na lajcie da rade kazde moto tylko manetka nie może byc nonstop ON hahah bo  korba bokiem wyjdzie dziurawiąc Ci worek   :lol:

motoslide.com

13

700-800 km na supermoto ??? już jesteś mistrzem :lol:

14

supermotox napisał/a:

700-800 km na supermoto ??? już jesteś mistrzem :lol:

I to za jednym zamachem - tylko postoje na tankowanie hehe :P

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

15 Ostatnio edytowany przez Barteksm (2010-07-21 16:49:00)

Jdnego dnia tak naprawde tylko 260 km powrót tyle samo plus 100-200 km nakręcone w miejscu (czyt.okolicy) wiec nie widze w tym nic nadzwyczajnego.
W czerwcu z kumplem zrobilismy 350 km odemnie nad zalew do Sulejowa przy czym kolega jechał nie rejestrowanym enduro (ktm exc 125) wiec traske walnelismy po lasach polach wsiach i bocznych asfaltach i z zajebistym podnieceniem moge powiedzieć , ze sm swietnie sie sprawdza na takich mieszanych nawierzchniach .
PS powrót był wyje*bany od Piotrkowa do Rawy mazowieckiej nonstop pasem zieleni wzdłuż katowickiej (gierkówki) kilka przepraw przez rowy rzeczki i najlepsze jazda wykarczowanym lasem wzdłuż tej drogi bajka :D miny kierowców jadących trasa Warszawa Katowice były naprawde różne , ale moment gdy rzuciło mnie na błocie i wpadłem do rowu pomiedzy trasa , a tym wykaroczwanym lasem zaskoczył mnie i napewno ich :P

PS2 dla ciekawych pare zdjęć , a i ta mapa z google earth była w drodze DO, z powrotem już była tak jak wspominałem pasem zieleni w większosci :P

[url]http://picasaweb.google.pl/MotoTerrorTeam/RajdSkierniewiceSulejow1213062010#[/url]

motoslide.com