Temat: Kilka pytań na temat LeoVince x3
Witam,
mam kilka pytań apropo tłumika LeoVince x3. Mam go zainstalowanego w DRZ, przy okazji zimowego remontu roznitowałem go i rozłożyłem, bo coś mi w nim w środku latało, stukało i strasznie denerwowało. Wyciągnąłem bebechy i wygląda to tak że perforawana rura jest owinięta watą (całkiem dobrze się trzyma). I teraz pytania:
1. Będę robił 3x3 mod (airbox, dysze). Kolanko co prawda mam standardowe od SM, ale z tego co czytałem to sam przelotowy wydech wystarczy. Mam najcichszy db-killer czyli ten z rurą perforowaną która wchodzi w przegrodę "na górze"czyli spaliny muszą przelecieć przez watę i do tej przegrody gdzie wchodzi db. Żeby był przelot najprościej wyciągnąć db i jest, ale trochę za głośno jak dla mnie. Czy jak wywalę watę (i włożę db killer) to będzie "bardziej" przelotowo, ale przy okazji nie będzie aż tak głośno jak bez db? Czy może w drugą stronę tzn. wywalę watę to się okaże, że na całe miasto będzie słychać? Wolałbym ciszej, ale bardziej basowo niż nijakie darcie się bez db.
2. Zastanawiam się nad skróceniem tłumika o jakieś 10cm. Czy jeśli to zrobię to zepsuję całą misterną robotę inżynierów od tłumików, którzy obliczali to tak żeby to brzmiało tak jak powinno? Nie podoba mi się za bardzo taki długi wystający, wolałbym mieć krótszy :P