Odp: GoPro
Jeśli nie będziesz nagrywał w 4K to weż 4 Silver. Miałem podobny dylemat i wybrałem właśnie 4 silver - mam za słabego kompa żeby obrobić 4K, a dotykowy wyświetlacz robi zajebistą robotę ;)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Co kupić? » GoPro
Strony Poprzednia 1 … 83 84 85
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeśli nie będziesz nagrywał w 4K to weż 4 Silver. Miałem podobny dylemat i wybrałem właśnie 4 silver - mam za słabego kompa żeby obrobić 4K, a dotykowy wyświetlacz robi zajebistą robotę ;)
4 black i dodatkowe baterie które tak czy siak jest dobrze kupić po taniości. Obraz ostrzejszy w słabych warunkach oświetleniowych, można fajne slow motion zrobić, nie ma się co ograniczać jak hajs jest. Chyba że chcesz kupić moją 3+black bo też chcę przejść na 4black :D
Heya,
piszę tego posta, bo może ktoś z Was ma/miał podobny problem z Hero2 :
- po zmianie firmware'u na .198 lub .222 -czyli gdzie został dodany ProTune, pojawiają się problemy podczas nagrywania materiału :
a) po zapełnieniu około 2/3 karty pamięci (karta 32GB = po dopełnieniu do 22GB) -kamera zaczyna robić filmiki po 7-30sek, po czym samoczynnie zatrzymuje nagrywanie (często w losowym momencie)
b) kiedy na karcie znajduje się sporo filmów (około >14) objaw jest podobny jak wyżej : kamera zatrzymuje nagrywanie filmu w randomowym momencie (na ogół po kilku sekundach)
c) kiedy zapełnione jest 2/3 karty pamięci lub ilość filmów przekracza ok.14 - po włączeniu nagrywania kamera zatrzymuje nagrywanie i wyświetla napis FULL (zapełnienie karty) -mimo, że na karcie jest jeszcze sporo miejsca (ok.10GB)- Nie jest to wina karty pamięci ani jej klasy szybkości
- Soft ProTune (.198 / .222) dodatkowo dzieli kręcony materiał na "rozdziały" (chapters) - po 1.97GB (ok.17:40 min)
- Pomaga przegranie zawartości karty pamięci na inny nośnik czy PC'ta (aby nie zgubić nakręconych filmów) i pełne formatowanie z poziomu Hero2 -Settings
- Czasem pomaga włączenie kamery z wyłączonym trybem OneShot i odczekaniu ok.20-30sek przed pierwszym nagrywaniemROZWIĄZANIE :
- Ogólnie problemem jest firmware z dodanym ProTune (jak podałem wcześniej soft 198 oraz 222), a rozwiązaniem DOWNGRADE na poprzedni soft (bez ProTune).
Tu polecam downgrade na .124 (Includes Wi-fi BacPac Update)
O ile mając wgrany firmware starszy niż .222 (np. .198) -można dokonać downgrade bezpośrednio z karty pamięci (kopiujemy wsad na kartę SD, przytrzymujemy Shutter i z wciśniętym uruchamiamy kamerę, potem 3x klik i mamy niższy soft).
Mając wgrany najnowszy .222 - powyższa procedura spowoduje BRICK kamery (zawieszenie), ale ... jest na to metoda :
- podmieniamy plik na karcie Version.txt , tak żeby aplikacja GoPro CineForm wykryła starą wersję softu i umożliwiła upgrade
- podłączamy Hero 2 do komputera
- włączamy CineForm i wchodzimy do "Firmware Update" ->Show details (kamera jest wykryta ze starym softem (podmieniony plik Version.txt)
- włączamy update -czekamy aż program pobierze najnowszy soft (pobrane zostanie .222)
- kiedy "pasek postępu" dobrnie do końca - NIE odłączamy kabelka USB (!) - wyciągamy kartę pamięci z Hero i za pomocą czytnika podłączamy naszą kartę do komputera i podmieniamy dograny wsad (.222) na ten, który chcemy wgrać (sugeruję .124)
- odłączamy kartę od komputera i wkładamy ją ponownie do kamery
- dopiero teraz odłączamy kabel USB i włączamy kamerę , aby dokończyć instalacjęTeraz możemy cieszyć się nie-wieszającą się kamerą, długością filmów do 4GB (na sofcie .222 = max.2GB)
Procedura podana m.in. TU :
[url]http://www.youtube.com/watch?v=foJWjDyYlXA[/url]
TU pokazany Brick oraz niepoprawne działanie na sofcie .222 (od 4:28 także procedura downgrade'u):
[url]http://www.youtube.com/watch?v=2ra705fHyrY[/url]
Firmware .124 (pierwszy soft z Wi-Fi, bez ProTune)
Version 124: (Includes Wi-fi BacPac Update)
[url]https://dl.dropbox.com/u/54120597/Hero2%20Firmware%20Version%20124%20-%20Wi-Fi%20BacPac/HD2-firmware.bin[/url]Plik Version.txt - symuluje stary soft i pozwala zrobić update poprzez CineForm
[url]https://dl.dropbox.com/u/12955860/Gopro%20Hero2%20firmware/v70%20version.txt.zip[/url]
Witam miałem problem zablokowanej kamerki(BRICK) udało mi się ją odblokować dzięki poradnikowi wyżej niestety na najnowszym sofcie. Chcąc zejść soft niżej postanowiłem tak jak na filmie wyciągnąc kartę w momencie gdy cineform studio skończy pobierać nowy soft, niestety nowy cineform studio instaluje od razu aktualizację po jej sciągnięciu i nie ma czasu na wyciągnięcie karty, ja to niestety zrobiłem i kamera padła... gdy ją włączam pojawia się tylko czarny ekran i nic nie idzie zrobić... próbowałem już formatować kartę, cineform studio widzi gopro z starszą wersją i robi aktualizację ale po jej skończeniu gdy chcę włączyć kamerkę znów to samo, czarny ekran. Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu, dzięki wielkie!
Spróbuj z inna karta. Podczas tej samej operacji (hero2) zrobiło sie dokładnie to samo. Nie pamietam dokładnie tej procedury bo to spory czas temu było ale i tak nie zrobisz downgradu nie ma takiej opcji. Najlepsze jest to ze kartę którą wysypało chodzi do tej pory we wszystkich innych sprzętach tylko nie w moim gopro! I niestety producent ma w d.upie wsparcie i od tamtej pory nie wypuszczono poprawionego softu bo przecież po co jak wypuszczamy h3. Oczywiscie po wielu próbach na nowej karcie przywróciłem ten brickujacy szajs do życia. Dlatego ja tez mam ich głęboko i jak mi sie zachce nowej lepsiejsiejszej kamerki to na Gopro nawet nie spojrzę choć by nagrywała w 100K. Tu nie kur.wa hameryka zeby co roku czy tam półtorej kupywać gównianą kamerkę za 2000zł z powodu zje.banego softu.
Niestety wymiana karty nie pomogła, podłączam kamere pod kompa, robi się aktualizacja z powodzeniem, a po odłączeniu jej od kompa nie idzie jej włączyć, muszę wyciągnąć baterie i dopiero wtedy odpali ale pojawia się czarny ekran. Pliki jakie pojawiąją się na karcie obrazuje obraz poniżej:
[url]https://drive.google.com/file/d/0B6tH9T5hdwfRU3pmZG9ITGdtb0FIaVVwOHlwUXFBTXpRa05n/view?usp=sharing[/url]
a tutaj film z zachowania kamerki:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=pQTYey0Vvfc[/url]
Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu
Poradziłem sobie, próbowałem zmieniać wersje w pliku version na różne sposoby i aktualizować i w końcu poszło:)
I udało zrobic sie downgrada?
I udało zrobic sie downgrada?
Nie próbowałem już więcej, po prostu chciałem kamerkę przywrócić do życia hehe.
Aktualnie mam najnowszą wersję i rozumiem, że nie ma opcji zejść niżej?
Strony Poprzednia 1 … 83 84 85
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Co kupić? » GoPro
Wygenerowano w 0.049 sekund, wykonano 57 zapytań