16 Ostatnio edytowany przez XmirasX (2016-09-14 15:44:44)

Odp: Coś seryjnego

mallly200sx napisał/a:

Bo np. taki KTM to chyba ma 2 lata gwarancji i jest kilka serwisów ASO wPL. A wozić moto np. do Poznania na przegląd to lipa, o ile taki TM ma więcej gwarancji niż 3 miesiące.

I to jest jeden z głównych argumentów odstraszających od TM-a :) KTM i Huska jest u mnie w mieście, więc serwis nie byłby uciążliwy. Co do moich oczekiwań to celowałem w moto możliwie uniwersalne (choć idealnie uniwersalny sprzęt to marzenie) ale z przewagą zabawy ulicznej, tor tylko okazyjnie, raz na jakiś czas a na takie warunki torowe 690 czy 701 są już za ciężkie.
Jest jeszcze opcja dostania używki nie za starej i przeróbki ale kwota finalna wyjdzie jak za kupno nowego seryjnego.

levis napisał/a:

szukasz coś seryjnego, w rozsądnej cenie, gotowe na drogę jak i na tor - [url]http://otomoto.pl/oferta/aprilia-sxv-aprilia-sxv-450-supermoto-fabrycznie-nowy-nierejestr-przebieg-0-km-ID6yk8EW.html[/url]

za 25k pewnie sprzedadzą. Jest to ostatni wypust po wszystkich poprawkach:
- poprawne czarne uszczelnienie karterów
- szklanki zaworowe DLC
- śruby magneta wkręcone na klej
- nowe przełożenia na mechaniźmie rozrusznika
- nowy typ przepustnic ułatwiający rozruch
- nowy typ regulatora ciśnienia paliwa
- podwójna mapa (o ile się nie mylę, bo czasem ich nie było)

Nic tylko wsiadać i latać. Chcesz pojeździć na torze - nie ma sprawy - w 15 min demontujesz lampę, tylny stelaż i lustrka.

Seryjne graty wytrzymują ponad 300 motogodzin, jedyne co, to olej trzeba wymieniać co 1500-2000km przy drogowym użytku i zawory sprawdzić po 6000 km/ 100 godzinach.

Pytanie zasadnicze - czy nie będę musiał śmigać przez pół Polski do serwisu :) A moto zapewne nieźle zapiernicza, ma kawał mocy no i ten kapitalny, agresywny design. Tylko Apka to chyba dwucylindrowiec, więc i koszty przy remoncie podwójne.  Uff...spodziewałem się, że będzie ciężko wybrać ale żeby aż tak :D

17

podstawowe prace serwisowe w Apce zrobisz w każdym dobrym serwisie. Akurat w Lublinie dobrych serwisów nie brakuje.

A te bardziej zaawansowane - cóż, do stolicy nie masz daleko.

Koszty remontu są takie same jak nie niższe w porównaniu do singla wyczynowego. Nie zmieniasz korbowodów, tłoki są po 130$, cylindry dużo tańsze od cylindrów z singli...

Za 1300-1400$ kupisz części do full remontu.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

18 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-09-14 16:17:21)

Ja rok temu wybrałem tak:
WR450 z salonu + używane koła Sm+ nowy hamulec(3tys) + hoping((2tys)
Te wrki (2012-2015) to ostatnie modele z pancernym 5cio zaworowym silnikiem.
Używki sa za koło 20tys. W 30 spokojnie sie można zmieścić z kitem Sm Na "bogato"

I masz moto w teren, na ulice, na tor.
Nie za ciężkie, na wtrysku z kopka i rozruchajka.
Nie jest to może yz mocowo ale dużo jej nie brakuje i można walki z yz wstawić :)

Pozdrawiam,
Piotrek

19

mallly200sx napisał/a:

Ja rok temu wybrałem tak:
WR450 z salonu + używane koła Sm+ nowy hamulec(3tys) + hoping((2tys)
Te wrki (2012-2015) to ostatnie modele z pancernym 5cio zaworowym silnikiem.
Używki sa za koło 20tys. W 30 spokojnie sie można zmieścić z kitem Sm Na "bogato"

I masz moto w teren, na ulice, na tor.
Nie za ciężkie, na wtrysku z kopka i rozruchajka.
Nie jest to może yz mocowo ale dużo jej nie brakuje i można walki z yz wstawić :)

Mally to ile ta wr kosztowała w salonie? Bo bylem i oglądałem teraz wr450f 37 tys nowa.

Było MT-09,WR125X,jest MT-07-SP

20

XmirasX napisał/a:

Zaglądam tu już dosyć często ale niestety nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - Jakie seryjnie produkowane supermoto kupić?

Szczerze mówiąc, z tego co widziałem, nie mam zbyt szerokiego wyboru :( W grę nie wchodzą raczej te większe i cięższe modelu typu Huska 701 czy KTM SMCR 690. Interesuje mnie TM Racing, modele SMR i SMM, jest bardzo szeroki wybór w 2t i 4t. Jednak to u Nas w Polsce egzotyka, odradzano mi je ze względu na dostępność części i ich ceny. Ale jak to wygląda w praktyce? Poprosiłbym o jakieś opinie na temat tejże marki i ich supermociaków. Dodam, iż moto nie będzie używane na torze.

Mam do opchnięcia Berga FS570 2010r. 115mth za które ręczę i mogę Ci zagwarantować w umowie, silnik nie otwierany. Fabryczne supermoto, sporo dodatków. Będzie Pan zadowolony.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

21

ŁukaszG napisał/a:

Mally to ile ta wr kosztowała w salonie? Bo bylem i oglądałem teraz wr450f 37 tys nowa.

36 brutto.
Z tym, że WR450 2016, 2017 to już zupełnie inne moto.

Pozdrawiam,
Piotrek

22

A wiesz juz cos o tych nowych silnikach? W salonie koleś (raczej obeznany w temacie) mówił mi ze one maja dwa typy serwisowe drogowy i wyczynowy,podobno jest w manualu nawet napisane i w koło komina to ma być pancerny piec Hmmm

23 Ostatnio edytowany przez Dziku (2016-09-14 21:26:00)

Tytanowe zawory - brzmi drogo, brak suchej miski - brzmi źle. Coś ciekawego [url]http://www.olx.pl/oferta/ktm-450-exc-model-2016-8-mth-okazja-homologacja-CID5-IDhbrhx.html#1f710e48e8;promoted[/url]

EDIT: No nie tak źle, zawory wydech/dolot w USA po 64$, coś tani ten tytan.

EXC 525 in progress

24 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-09-14 22:06:56)

Dziku napisał/a:

Tytanowe zawory - brzmi drogo, brak suchej miski - brzmi źle. Coś ciekawego [url]http://www.olx.pl/oferta/ktm-450-exc-model-2016-8-mth-okazja-homologacja-CID5-IDhbrhx.html#1f710e48e8;promoted[/url]

To zobacz sobie co w KTM 450 EXC zrobili! korba na panewkach!!!!  i dolotowe zawory już też tytanowe...

Wracając do WR
Nie wiem jak jest z tą, ale pewnie tak samo jak z moją.
Moja  seryjnie ma 15KM! Z taką mocą można robić serwis co 2tys km jak w manualu. I nie przewidują wymiany tłoka- co mnie nie dziwi.
Po odblokowaniu takim "prawdziwym" ma dużo więcej koni i ja bym się na serwis co 2tys km (40-60mth) nie zdecydował.
W mojej WR w manualu "wyścigowym" zalecają otwieranie silnika co 3 wyścigi :)  Ja mam 116mth i przed liczbą 200-300mth mam nadzieję, że nie będzie potrzeby tego otwierać. W USA robią po 400mth, otwierają, stwierdzają, że wszystko w nominale i składają z powrotem ;)

Myślałem nad wymianą na taką 2016- bo jest minimalnie lżejsza, nowa rama itp... ale... nie ma już np. suchej miski olejowej no i silnik nie jest już takim pewniakiem. W USA z 450 cross YZ ma najlepsze opinie ale to i tak proponują  zmiany tłoka co 100MTH...

Silnik w nowej WR to silnik z YZ ze zmienionymi wałkami, wydechem (komorowy) i mapami zapłonu- już ten 4 zaworowy.
Pewnie też jest zamulony do 15koni żeby to przeszło "spaliny".

Na oponie o żywotności tego silnika trzeba poczekać z 2-3 lata... być może też będzie pancerny ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

25 Ostatnio edytowany przez Dziku (2016-09-14 22:14:13)

mallly200sx napisał/a:

To zobacz sobie co w KTM 450 EXC zrobili! korba na panewkach!!!! (1300zł) tłok aso (1300zł)  i dolotowe zawory już też tytanowe...

No tak, tylko ten z linku to nie jest ten najnowszy KTM 2017, a cena zestawu zawory + talerze + inne graty do niego to 1100 zł. Dostajesz jeszcze hydrauliczne sprzęgło, suchą miskę, pojedynczy wałek na łożysku, mega serwis i dostępność części od ręki w Polsce. No i od razu ma jebnięcie, nic nie musisz odblokowywać.

Drugi typ - [url]http://www.olx.pl/oferta/kawasaki-klx-450-r-2016r-faktura-vat-homologacja-nie-yamaha-wr-450-CID5-IDh6t5l.html#5414873719[/url]

EXC 525 in progress

26 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2016-09-14 22:28:59)

Dziku napisał/a:
mallly200sx napisał/a:

To zobacz sobie co w KTM 450 EXC zrobili! korba na panewkach!!!! (1300zł) tłok aso (1300zł)  i dolotowe zawory już też tytanowe...

No tak, tylko ten z linku to nie jest ten najnowszy KTM 2017, a cena zestawu zawory + talerze + inne graty do niego to 1100 zł. Dostajesz jeszcze hydrauliczne sprzęgło, suchą miskę, pojedynczy wałek na łożysku, mega serwis i dostępność części od ręki w Polsce. No i od razu ma jebnięcie, nic nie musisz odblokowywać.

Korba na panewkach to już ten z linku... te nowe silniki nie mają już takich fajnych opinii jak RFS...
Jak sprzęgło ma działać tak jak w innych KTMach, co miałem okazję sprawdzać, to zostaję ze swoja linka ;)
Mokra miska wjechała do WR dopiero w 2016r- też wolałbym suchą ale w EXC 2016+ też chyba nie ma suchej miski? Ma dwie pompy i prawie suchą miskę, bo za zbiornik oleju robi skrzynia biegów ( piszę o RFS)

Pozdrawiam,
Piotrek

27

Dziku napisał/a:

Drugi typ - [url]http://www.olx.pl/oferta/kawasaki-klx-450-r-2016r-faktura-vat-homologacja-nie-yamaha-wr-450-CID5-IDh6t5l.html#5414873719[/url]

To  jest na gaźniku jeszcze. Zapomniany motocykl Kawasaki.

Pozdrawiam,
Piotrek

28

mallly200sx napisał/a:
Dziku napisał/a:

To zobacz sobie co w KTM 450 EXC zrobili! korba na panewkach!!!!  i dolotowe zawory już też tytanowe...

Wracając do WR
Nie wiem jak jest z tą, ale pewnie tak samo jak z moją.
Moja  seryjnie ma 15KM! Z taką mocą można robić serwis co 2tys km jak w manualu. I nie przewidują wymiany tłoka- co mnie nie dziwi.
Po odblokowaniu takim "prawdziwym" ma dużo więcej koni i ja bym się na serwis co 2tys km (40-60mth) nie zdecydował.
W mojej WR w manualu "wyścigowym" zalecają otwieranie silnika co 3 wyścigi :)  Ja mam 116mth i przed liczbą 200-300mth mam nadzieję, że nie będzie potrzeby tego otwierać. W USA robią po 400mth, otwierają, stwierdzają, że wszystko w nominale i składają z powrotem ;)

Myślałem nad wymianą na taką 2016- bo jest minimalnie lżejsza, nowa rama itp... ale... nie ma już np. suchej miski olejowej no i silnik nie jest już takim pewniakiem. W USA z 450 cross YZ ma najlepsze opinie ale to i tak proponują  zmiany tłoka co 100MTH...

Silnik w nowej WR to silnik z YZ ze zmienionymi wałkami, wydechem (komorowy) i mapami zapłonu- już ten 4 zaworowy.
Pewnie też jest zamulony do 15koni żeby to przeszło "spaliny".

Na oponie o żywotności tego silnika trzeba poczekać z 2-3 lata... być może też będzie pancerny ;)

Ta w salonie ma roll gas zablokowany to pewnie tez 15 koni ma,tak czy siak to mi troche drogo wszystko wychodzi...znowu nowa 250 niewiele mniej bo 30 tys ehhh...

29 Ostatnio edytowany przez Dziku (2016-09-14 22:39:18)

Wiem, że na gaźniku, ale cenowo warty uwagi. I nie wysilony tak jak KX, mniejsze zawory, FCR 40 bodajże. Za tą cenę to można zrobić 4 remonty. Co do tematu - nie ma seryjnego SM w popularnych markach. Przeróbka wyczyna to jedyna droga, zależy jeszcze kto czego oczekuje.   
Ja oczekiwałem od moto wagi na sucho poniżej 120 kg, dobrego i taniego serwisu z dostępem do szerokiej gamy części używanych, sprawdzonej konstrukcji i jebnięcia na wejściu. Dlatego wybrałem 525, chociaż jeszcze rok temu w ogóle pomarańczy nie brałem pod uwagę.

EXC 525 in progress

30

Jak nie kupujesz tego na firmę, to bym szukał 2latka. 22tys i masz już "zmodzony" sprzęt:
[url]http://otomoto.pl/oferta/yamaha-wr-yamaha-wr450f-13-polska-salon-f-vat-ID6yrQjD.html[/url]

Pozdrawiam,
Piotrek