1 Ostatnio edytowany przez apiro (2016-09-11 09:12:17)

Temat: SM na codzien

aktualnie jezdze szosowa 600. jesli chodzi o serwis to 4 gary sa uciazliwe, regulacje gaznika, luz zaworowy bardziej skomplikowane, wycieki z kruccow ssacych i inne zuzycie czesci eksploatacyjnych powoduje ze serwisowanie jest trudniejsze, drozsze i bardziej czasochlonne. wydaje mi sie ze silnik jednocylindrowy jest prostszy w serwisowaniu. i taki motocykl chodzi mi po glowie - prosty i tani w obsludze.
moto potrzebuje przede wszystkim do wyglupow, dojazdow do pracy przez miasto. moze czasami jakis wyjazd max 200km
czy powinienem sie pakowac w supermoto? czy singiel faktycznie jest prosty i tani w uzytkowaniu? napewno odpada wyczynowe moto z koniecznoscia wymiany tloka co 1000km.
z tego co wyczytalem to drz 400 moglby sie dla mnie nadawac. tylko czy ten motocykl faktycznie potrafi dac frajde z jazdy? cena 10 kola mnie troche przeraza. da sie cos kupic taniej spelniajac moje wymagania? zawsze jest dla mnie alternatywa w postaci np. cbr f3 i przerobka na psa. jednak supermoto zawsze mi chodzilo po glowie

2

Odp: SM na codzien

Jak Cie 10k przeraża to się w to nie pchaj bo się zadziadujesz.

3

Gdyby fajne moto były po 10 koła to ja biorę 3-4 sztuki.

Było MT-09,WR125X,jest MT-07-SP

4

Jeśli uważasz, że serwisowanie czterech garów jest uciążliwe to faktycznie nie masz się co pchać w jeden gar. Z pewnością nie będzie "łatwiejsze, tańsze i mniej czasochłonne".

Husqvarna SM450R & Yamaha YZ 250
było KTM Exc-r 530 Yamaha WR400F  Ducati Monster 800 S.i.e.
http://www.bikepics.com/members/pablo87/

5

Daj spokój przecież to 4 gary są piękne. Przy jeździe po szosie praktycznie przez pierwsze 50tys,km nie robisz nic. Zawory sprawdzasz raz na 30tys. i okazuje się, że nie wymagają regulacji. W jenocylindrowcu niby serwis jest dużo łatwiejszy ale trzeba go wykonywać dużo częściej, przez co jest ogólnie dużo bardziej obsługowym sprzetem no i jeszcze nie pociągnie bez remontu nawet połowy przebiegu takiego czterogarowca.

6 Ostatnio edytowany przez apiro (2016-09-11 14:11:36)

no to mnie wyciagneliscie z blednych mysli. pozostaje kupic jakas cbr i poporzerabiac po swojemu zeby do zabawy sie nadawala.

jakbym mial wydac wiecej niz 10 kola na motor to bym wolal machnac z salonu ktm 390 duke za 17 kola nowka sztuka na gwarancji. mysle ze by mi starczyl

7

Taką namiastką supermoto może być yamaha xtx 660 lub honda fmx 650. Przyciężkawe troche to motocykle, ale dostaniesz spokojnie poniżej 10k zł. Do miasta spoko, trase 200km też zrobisz. Nie ma to takich osiągów jak wyczyn ale za to eksplatacja jest tania.

XTX 660 <3

8

za 10k to nawet dobrej drz'ty nie kupisz tylko jakieś zajechane ;p

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

9

apiro napisał/a:

no to mnie wyciagneliscie z blednych mysli. pozostaje kupic jakas cbr i poporzerabiac po swojemu zeby do zabawy sie nadawala.

jakbym mial wydac wiecej niz 10 kola na motor to bym wolal machnac z salonu ktm 390 duke za 17 kola nowka sztuka na gwarancji. mysle ze by mi starczyl

Ten duke nie ma nic wspólnego z SM moim zdaniem a jego wykonanie zostawię bez komentarza.

Było MT-09,WR125X,jest MT-07-SP

10

apiro napisał/a:

miałem duke 390 i rzeczywiście nie ma NIC wspólnego z SM. Po przejechaniu 3 tyś km sprzedałem go i kupiłem smcr.........

690 smc-r

11 Ostatnio edytowany przez apiro (2016-09-12 20:59:41)

mysle duzo zalezy od tego kto jakie ma oczekiwania

xt660 tez ciekawa propozycja. a na kolo to to pojdzie?

12

apiro napisał/a:

mysle duzo zalezy od tego kto jakie ma oczekiwania

xt660 tez ciekawa propozycja. a na kolo to to pojdzie?

Na przednie i tylne. Może też pójść na OLX i Allegro ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

13

ale na jedynce ze strzalem na odcinie czy z gazu na 2 podniesie?

14

OMG
[url]https://www.youtube.com/results?search_query=xt660x+wheelie[/url]

Freeride 350

15

a jak wygladaja koszty utrzymania xt660? prownywalne do typowego motocykla szosowego 4 garowego? wymiana tloka tez konieczna po 20k km?