1

Temat: wyrobiona skrzynia biegów a sprzęgło antyhoppingowe

Witam, Jakiś czas temu podczas upalania wysypała mi się skrzynia biegów - objaw taki, ze wszystkie biegi poza 4 trzymały i ciągnęły a 4 bieg pod minimalnym obciążeniem wypadał łapiąc jakiś dziwny luz pomiędzy 3 a 4.
Kiedyś kiedyś podczas jazdy, raz na 3000 zmian biegów zdarzało mi się, że 4 nie zapięła się poprawnie - było króciutkie łututututu i jeb - zapinała się z mega szarpnięciem. Później miałem w międzyczasie taki problem opisywany wcześniej
[url]http://forum.supermoto.pl/topic24951-urwana-sruba-w-wieloklinie-zdawczym-zebatki-p2.html[/url]
Gdzie z KTM w Poznaniu rozebrali mi silnik celem naprawy tego elementu. Po złożeniu silnika na nowo wypadająca czwórka zaczęła pojawiać się znacznie częściej, przyjmijmy, że raz na 500 zmian biegów. Podczas ostatniego upalania częstotliwość wzrosłą lawinowo, aż silnik wylądował u mnie na stole. Mam założone od dłuższego czasu sprzęgło antyhoppingowe STM. Nawykowo wciskam sprzęgło za każdym razem - przy redukowaniu i przy podwyższaniu biegów wyżej. I tu pada pytanie, czy przez to sprzęgło mogło nasilić się takie zjawisko wyszczerbiania się kłów - W zasadzie tylko w jednej z dwóch choinek to się działo, czy sprzęgło nie ma absolutnie nic do tego? Ci co jeżdżą z antyhoppingiem wiedzą, ze przy redukcji z wciśniętym sprzęgłem klamka sprzęgła lekko "oddaje" w palec i to też ponoć jest normalne.  Dołączam zdjęcia i czekam na opinie, czym to mogło być spowodowane.

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t35.0-12/14233393_1097546796961024_585704029_o.jpg?oh=34b8905b5f90ed6ace0d4eec13288e5b&oe=57CF68BA

2

Odp: wyrobiona skrzynia biegów a sprzęgło antyhoppingowe

Strzał w klamkę jest przy sprzęgle STM czymś normalnym. Sprzęgło nie ma wpływy na zużycie skrzyni.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

3

Tak jak Maniek pisze.
U mnie TSS też "kopie" w klamkę.

Wydaje mi się, że redukując bieg, bez wysprżeglenia to hoping nie będzie działał...

Pozdrawiam,
Piotrek

4

Powodów może być bardzo wiele.
Zobacz ile części wchodzi w skład skrzyni biegów.
Zaczynając od:
- luźna dźwignia zmiany biegów i ich nie precyzyjne wskakiwanie biegów
- wina twojej nogi (ja jak jestem mega zmęczony to często żadne biegi mi nie wchodzą bo nie mam już siły i precyzji), kilka razy wbijesz bieg nie do końca i zęby lecą
- zużyte wybieraki
- zużyta sprężyna przy mechanizmie od zmiany biegów
- zużyte kły od mechanizmu biegów - dość częsty powód
- zużyte kółko od bębenka programatora

Te wszystkie części się zużywają i mało kto je wymienia a mocno wpływają na działanie skrzyni biegów.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD