Temat: Zawory drz, wymiana
Jakbym chcial zrobic porzadnie zawory, tzn wymienic wszystko, to musze te zawory gdzies docierac? Kto to robi i ile to kosztuje?
tel: 797 237 537
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Suzuki » Zawory drz, wymiana
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakbym chcial zrobic porzadnie zawory, tzn wymienic wszystko, to musze te zawory gdzies docierac? Kto to robi i ile to kosztuje?
Zależy w jakim stanie są gniazda zaworowe.Być może trzeba będzie je frezować pod nowe zawory bo docieranie ich nie dopasuje.
Zawory można docierać samemu-docierałem je pierwszy raz w życiu właśnie wczoraj. Nie ma tragedii, ba nawet przyjemna robota :cool:
Trzeba mieć tylko przyrząd do zaworów, uchwyt do trzonków zrobiony np z głowicy wiertarki, no i pastę zaworową.
BTW skąd wiesz że zawory kwalifikują się do wymiany?
Głowice musiał byś oddać do zakładu zajmującego się ich regeneracją, bądź do jakiegoś warsztatu motocyklowego.
Pamiętaj o wymianie uszczelniaczy zaworowych.
joł
Nie wiem, tylko podejrzewam, ale chcialem wczesniej sie dowiedziec ocb
Pewnie niedlugo bede zakladal zestaw cylindrowy wiec wtedy to obejrze i bedzie jasne
No najpierw trzeba powypinać każdy zawór po kolei i zobaczyć stan gniazd i przylgni zaworowych a także czy nie ma luzu trzonek-prowadnica zaworowa.
Jest trochę jebaniny...
Jeszcze sie zastanawiam na lozyskiem pod tlokiem, co sie nazywa lozyskiem glowki korbowodu? Domyslam sie ze bez zdejmowania korby i bez sciagacza wyjecie go jest niemozliwe?
samo docieranie ma na celu uszczelnienie powierzchni styku zaworu i gniazda, ja robiłem ręcznie, zabieg prosty, sprzęt też :
[url]http://allegro.pl/item1066716085_zestaw_z_pasta_do_docierania_zaworow.html[/url]
na początek jak zdejmiesz głowicę to nalej benzyny w kanały wydechu i ssący i zobacz czy przecieka przez zaworki na stronę komory spalania, jeśli nie to nie to nie ma co docierać, taki sam test robi sie po docieraniu aż do skutku
łożysko główki wyjmiesz po zdjęciu tłoka
Nie benzyny, tylko nafty... :rolleyes:
Co do łożyska główki korbowodu to pewnie jest ono ślizgowe, więc jeśli uległo uszkodzeniu (zatarcie, luz sworzeń-łożysko) należy wymienić całą korbę...
BTW pomimo że u mnie nafta nie wyciekła, zawory wymagały dotarcia, ale tylko tą najdrobniejszą pastą.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Suzuki » Zawory drz, wymiana
Wygenerowano w 0.042 sekund, wykonano 78 zapytań