Temat: Buty offroad - czyszczenie
Siema,
Potrzebuję sprawdzone info w jaki sposób czyścicie styrane w terenie buty - mokre, zalane, zapiaszczone.
Ja mam z tym problem - a zapachu też chciałbym się pozbyć - bo szczypie w oczy :)
Pozdro
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Buty offroad - czyszczenie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Siema,
Potrzebuję sprawdzone info w jaki sposób czyścicie styrane w terenie buty - mokre, zalane, zapiaszczone.
Ja mam z tym problem - a zapachu też chciałbym się pozbyć - bo szczypie w oczy :)
Pozdro
Ja myję moje buty karcherem, pod ciśnieniem, potem susze na słoneczku i gitara.
A co do zapachu to siknij im dezodorantem.
Metalowe elementy smaruję smarem silikonowym i nic nie rdzewieje, potem wycieram do sucha.
dezodorant to jedynie przykrywka^^. Ja też myje karcherem zeby się nie męczyć za wiele później ważne żeby dobze wysuszyc na piecu czy słońcu żeby nie skisły i będzie ok. No chyba że jeździsz kilka razy w tygodniu to problem jest nie do uniknięcia. Może spróbuj coś z tego:
[url]https://www.youtube.com/watch?v=P7nUN7q7yAQ[/url]
Ja też jadę z myjką ciśnieniową a jak są bardzo brudne to jeszcze szczota i odrobina jakiegoś "szuwaksu" żeby doszorować a potem znowu Kärcher.
Na zapach z butów jest pewien trik. Kolega go stosuje, może nie w butach off ale to raczej bez większej różnicy.
Psikasz dezodorantu do butów i po chwili zapalasz te opary w środku i od razu gasisz (zatykasz czymś aby zgasło). Kolega twierdzi, że sposób działa i efekt jest natychmiastowy. Co do tego czy wyściółka się przez to niszczy to nie wiem*
*ja tego nie testowałem bo nie miałem takiej potrzeby.
co do suszenia... (od razu zaznaczam, że to nie mój piekarnik hehe)
Czytałem ze do suszenia najlepsze są gazetki - gnieciesz pojedyncze kartki I wrzucasz do srodka buta, one wyciągają wilgoć. Są też jakieś suszarki wrzucane do wnętrza, ale tego chyba nie zecają.
wnetrze buta mozesz wypsikac np sprayem Motul do odswiezania wnetrza kasku
Właśnie mycie z zewnątrz to nie problem, bo myjka Kerchera sprawdza się super :)
Tylko ostatnio zapomniałem napakować do nich gazet i wali z nich nieprzeciętnie.
Muszę jeszcze raz je zalać - uprać specyfikiem do kasku i dokładnie wysuszyć.
P.S. Piekarnik - zajebisty patent hahahah :)
Tylko tu myślę warstwa zewnętrzna dostaje w dupę.
Wypłucz wodą, wysusz, użyj specyfiku antybakteryjnego i powinno być OK.
[url]https://www.google.pl/search?q=suszarka+do+but%C3%B3w+i+r%C4%99kawic&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=fflb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN-d2Eg-PMAhXiHJoKHS1KC1EQ_AUIBygB&biw=1280&bih=878#imgrc=_[/url]
P.S. Piekarnik - zajebisty patent hahahah :)
Tylko tu myślę warstwa zewnętrzna dostaje w dupę.
Na termoobiegu 40-50 stopni to nie powinno się nic stać bo dmucha powietrzem jak suszarka, gorzej jak kto wstawi grzanie góra-dół na 180 hehe patent może i dobry tylko ciekawe czy jedzenie później też jest dobre, szczególnie jak nie pachną zbyt ładnie hehe
Jeśli buty są bez wyjmowanych kapci a ktoś nie ma czasu cierpliwie czekać żeby wyschły same to wiem, że mnóstwo ludzi korzysta z suszarek(wkładek) do butów jakich używają narciarze.
Super sprawa - w ogóle na to nie wpadłem... :)
Dzięki za odpowiedzi !
Co do osuszania i pochłaniania zapachu - dobrze jest kupić żwirek dla kota, wsadzić go w skarpetę, zawiązać i włożyć do buta. Działa też, jeśli ktoś ma wilgoć w samochodzie :)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Buty offroad - czyszczenie
Wygenerowano w 0.045 sekund, wykonano 71 zapytań