Temat: Ustawienie rozrządu Aprilia Dorsoduro/Schiver
Witam, piszę do was z prośbą, może ktoś zna a może ktoś wie jak ustawić rozrząd w silniku Aprilii Dorsoduro 750 (V'ka)
otóż przykość jest taka że złamał mi się zawór ssący w leżącym cylindrze, wymieniłem tłok i kompletną głowicę, niestety muszę teraz na tym cylindrze ustawić rozrząd
cylindra stojącego nie ruszałem, więc w 100% na nim rozrząd jest ustawiony prawidłowo i muszę ustawić zapłon tylko na cylindrze leżącym.
cylinder leżący ma przeniesienie zapłonu poprzez łańcuszek rozrządu z wału na koło zębate w głowicy które z kolei steruje dwoma wałkami w głowicy. Trzeba w odpowiednim momencie ustawić krzywki w głowicy.
link do schematu poglądowego:
Na wale, na zębatkach od strony sprzęgła nie ma żadnych znaków, od strony magneta są dwa znaki na magnecie I1 oraz I2, niestety nie ma nigdzie na bloku silnika punktu z którym te znaki powinny się pokrywać w momencie zapłonu cylindra 1 lub cylindra 2.
w serwisówce jest opisane jak rozebrać rozrząd wraz z fotodokumentacją, niestety nie ma nic jak go złożyć i odpowiednio ustawić, dlatego zwracam się do forumowiczów o pomoc bo sezon się zaczyna ;-)
link do serwisówki:
[url]http://aprilia-taiwan.com.tw/servicearea/SERVICE-MANUAL/DORSODURO%20750/APRILIA_MSS_1056703_EN_DORSODURO-ABS.pdf[/url]
mam nadzieje że wyraziłem się treściwie i jasno
prosze o pomoc i pozdrawiam ;-)
Odkręcam pełną pizdę, i zaczyna się jazda ^^
Husqvarna SM 610