1

Temat: Akumulator 600ccm

Witam, kupiłem supermoto yamahe XT  600. Wymieniłem w nim akumulator, poniewaz stary juz sie nie nadawal. Pan w sklepie doradzil mi akumulator exide 12V 8aH. Po odpaleniu raz motoru akumulator nie ma juz sily odpalic go 2 raz, musi chwile odstac zeby sie podladowal i po pewnym czasie odpala. Moje pytania sa nastepujace, czy 28aH w akumulatorze to jest duzo jak na motor 600ccm (supermoto)? Jaki wybrać akumulator żelowy czy jakis inny z jaką liczbą aH ?

2

Odp: Akumulator 600ccm

Exide robi dobre akumulatory. Może nieodpowiednio go uruchomiłeś. Exide robi akumulatory motocyklowe sucho ładowane. Jak zalejesz taki aku musisz chwilę odczekać, żeby się naładował. Standardowo mówi się o połowie godziny. Ale można więcej odczekać. Możesz go pyknąć prostownikiem troszkę. Na chwilkę. Nie zostawiaj go podłączonego na noc. Jak nie to to może być gdzie indziej problem. Styki zaśniedziałe, słabawy rozrusznik. Wszystkiego trzeba próbować.

3

Odczekałem ponad 1h. Jutro sprobuje oddac ten, doplacic i kupic lepszy ( jezeli mi go teraz przyjmą ). z prostownika elegancko odpala, ale czy nie ma to zadnego negatywnego plywu na akumulator po ciaglym podlaczaniu go o akumulator?

4 Ostatnio edytowany przez n-man (2016-03-18 01:09:46)

nie odpala się z prostownika! chyba ze ma funkcje startera

Husqa smr 570

5

Wiesz jak masz coś z rozrusznikiem to będzie palił bez problemu jak mu dasz więcej mocy. Nie bardzo Ci przyjmą, bo sprzedawca nie ma co zrobić potem z tym akumulatorem. Nie sprzeda przecież zalanego. Inna sprawa jak rzeczywiście będzie wadliwy i będzie miał pewność, że dostawca mu go wymieni na nowy, Tobie też powinien wymienić od ręki. Możesz próbować oddać na gwarancję też. Ale przede wszystkim daj go sprzedawcy, żeby zmierzył jego sprawność, bo akumulatory posiadające wadę fabryczną to bardzo mały procent wszystkich. Tylko nie ładuj go już, bo pokaże Ci przekłamane wyniki i wyjdzie, że jest dobry. Jak nie jest to pierwszy lepszy handlarz to powinien mieć urządzenie, które sprawdzi mu prąd rozruchowy.

Można wygotować elektrolit. Ale to już trzeba ostro go ładować. To też wpłynie negatywnie na późniejszą sprawność takiego akumulatora. Tak samo nie powinno się odpalać samochodu z kabli kiedy pracuje silnik w samochodzie ładującym. Bo można sobie uszkodzić regulator napięcia.

6

a) jakie masz napięcie na aku ?
b) jak podłączysz obciążenie to o ile spada (podlacz np.zarowke 12V)

Hardcore - it's more than music...