76

Odp: Jakie Enduro 250 polecacie ?

mogę Ci post z innego forum przekleić, temat dotyczyl 450x, ale komentarz był od użytkownika właśnie crf250x.

Ja mam crf 250x, ale uwagi dotyczą również 450 plusy:
fajny zawias, chyba fajniejszy od ktmowego z porównywalnych roczników (mam tez exc 525), bardzo duża sztywność ramy, świetna dynamika, wszystko chodzi lżej niz w KTM-ach, łatwiejszy w obsłudze serwisowej od ktma- pomimo regulacji na płytki wszystko fajnie przemyślane, konstrukcja crf x pomimo oznaczenia x jest zdecydowanie bardziej crossowa niż enduro
minusy:
5 biegów - długie przełożenie jedynki, krótkie 5 biegu. Żeby jedynka miała rozsądne przełożenie, na piątce przy 90 strasznie wyje.
Manual twierdzi że wymiana tłoka co 45h (jest parę instrukcji, każda inaczej). 45h mija bardzo szybko. ten czas w jeździe enduro można przeciągnąć- ale nie w nieskończoność. Dbać trzeba o zawory - szczególnie ssące lubią się zacieśniać. Na stalówkach ssących chodzi jak na tytanach. W 250x seryjnie były wydechy stalowe, w 450 jest z tego co mi wiadomo tak samo.
najważniejsza sprawa- jest to i plus i minus- crf 250x i R różni się nie wieloma rzeczami - rozrusznikiem, inny wałek rozrządu, inny kolektor wydechowy inne dysze w gaźniku, zaślepka w airboksie i różowy kabelek przy module - który w R jest wyjęty. Tłok, cylinder, głowica i wał sa te same. Ilość oleju w układzie jest malutka, tak więc naprawdę crf 450x trzeba serwisować tak samo często jak R. Tak jak w R jest to wyczynowy silnik wysokoobrotowy - bardziej mu szkodzi jazda z małymi obrotami niz dawanie w palnik - opisywane przypadki że w zablokowanych mocowo wersjach szybko padały wały.
Podsumowując crf X to zajebisty motocykl offroadowy, ale zdecydowanie nie lubi dojazdów po utwardzonym i zbyt radykalny na "pyrkanie krajobrazowe". Ten motocykl lubi dostać w pizdę

RMX 450Z

77

Też się przygotowuje do zakupu 250 ale ja wole wyzwania :D więc miał ktoś styczność z  takim tm-em ? Nie konkrentym egzemplarzu ale ogólnie jak się sprawują tm-owski 250 4t
[url]http://olx.pl/oferta/tm-racing-250-4t-CID5-IDaxPtl.html#bdae37a728[/url]

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

78

Jak coś ze wschodniej granicy to ja mam gas gas ec 300 z 2006 roku nalatane 80mth,poprzedni miałem ktm egs 360 nalatane 120mth ogólnie latam tylko w 2T to troche wiem o nich, tymi motorami latałem w trasy 100km, zawody oraz teror na asfalcie więc trochę mogę powiedzieć. Mam także w miejscowości tor mx na którym sobie ćwiczę były na nim rozgrywane zawody mistrzostwa polski.

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004