16

Odp: Czas na SM - kilka konkretnych pytań

Dlatego głównie celuje w drezyne i yamahe, oczywiście że trzeba trafić na dobry egzemplarz dlatego jestem w stanie dać troszkę więcej niż średnia krajowa,a mieć spokój później. Jednak wszystko w granicach rozsądku :) czy rzeczywiście Yamaha słabsza od drz i jest taka różnica? Podobno robiono na tym forum porównania i idą łeb w łeb,a nie ukrywam że Yamaha jest moim faworytem, ale czemu sam nie wiem, chyba dlatego że jest najnowocześniejszą konstrukcją. Jeśli się mylę to mnie poprawcie:)

Yamaha WR250X -> KTM 690SMCR EVO2

17 Ostatnio edytowany przez superczesiu (2015-10-19 11:32:52)

Porównywalna do DRZ-SM ale wersja Y ma więcej kucy.
Jak ogarniesz to co oferuje wr przynajmniej w 80% to szukaj czegoś mocniejszego - taka moja rada. Ja po 1,5 roku nadal mam radochę i wiem że mogę jeszcze dużo z niej wykrzesać (patrząc na to co wyczyniają ludzie na YT).

dabljuer250x

18

mamy podobny tok rozumowania;)

19 Ostatnio edytowany przez snieg (2015-10-19 13:13:30)

(Post do usunięcia, zepsułem Internet i się dodało dwa razy)

#21, śnieg

20 Ostatnio edytowany przez snieg (2015-10-19 13:12:50)

superczesiu napisał/a:

Porównywalna do DRZ-SM ale wersja Y ma więcej kucy. (...)

Ma więcej kucy (50KM) i jest lżejsza od seryjnego SM'a (o ile dobrze pamiętam, to 114kg) ;)

johny_55 napisał/a:

Dlatego głównie celuje w drezyne (...)

Dlatego bierz Drezynę od Raka - Jurgen na tym jeździł, ja na tym jeździłem, Raku na tym jeździł - masz sprawdzony i pewny sprzęt. Nic tylko brać. ;)

#21, śnieg

21

Korci ta drezyna, ale ten rocznik mnie odstrasza:/

22

Chłopaki Ci doradzają sprawdzoną Drz która na 98% nie będzie miną to narzekasz na rocznik....bardziej Ci zależy na tym żeby moto było sprawne i zapitalało jak talala czy na roczniku wbitym do papierów? Im młodszy egzemplarz nie zawsze znaczy lepszy. Można kupić 2-3 letnie i się rozpadnie po pierwszej przejażdżce...Huske 610 widzę skreśliłeś już na początku, jak zresztą widzę większość potencjalnych kupujących, bo "podobno awaryjna i części ni ma". Awaryjna jak każde inne supermoto, z dostępnością części Tak samo.
//Pisane bez ładu i składu, bo z telefonu, więc sorry za ewentualne błędy - rzadko się udzielam ale jak widzę 1000 x temat o podobnej treści to już mam dość. Chodzi mi po głowie pewien projekt, który zmniejszylby ilość powstawania takich samych tematów na forum, ale muszę się odkuć z czasem że tak powiem i coś może ruszę

Husqvarna TE/SM 610i.e

23 Ostatnio edytowany przez snieg (2015-10-19 15:33:27)

johny_55 napisał/a:

Korci ta drezyna, ale ten rocznik mnie odstrasza:/

Ale co tu się zastanawiać? Zawieszenie od RMZ-450 i radialny układ hamulcowy Magura - drugiej takiej nie znajdziesz.
Gdybym miał kasę, to sam bym ten sprzęt odkupił z sentymentu.

W silniku po za wymianą oleju nic nie trzeba robić przez długi okres, luzy zaworowe długo się utrzymują w tolerancji.

Poza tym, DRZ jak DRZ. Sprzęt wytrzyma wiele..

(DRZ jest jak wino, im starszy tym lepszy :D)

#21, śnieg

24 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-10-19 15:35:56)

DR-Z po Jurgenie, Śniegu, Raku jest ciekawą opcją (fajnie wyposażona, cena spoko), ale sprzęt dostawał ostry wpierdol u każdego po kolei i kiedyś będzie ten dzień kiedy coś odda a być może jeszcze polata 10 sezonów ;)

Mając do wyboru jako moto na sezon/ dwa do nauki:
DR-Z E/Y z 2000r  albo WR250X z powiedzmy 2008-2011 to sorry ale wolę nowszy sprzęt.

Pozdrawiam,
Piotrek

25

Ja również mallly200sx mam podobne zdanie. Poza tym zapewne jest pewny sprzęt z tej drz, dopasione wyposażenie itd, ale tak jak mówisz to już dość leciwe moto, które już trochę km przelatało i nikt tu z właścicieli nie pyrkał nim do kościoła w niedziele:)
Poza tym poszperałem na temat i może nie dla wszystkich by to wpłynęło na decyzje, ale jak ktoś nie tak dawno kupuje moto za X PLN i sprzedaje po niedługim czasie za cene 25% wyższą to mi co najmniej coś nie pasuje w tym i niestety podziękuję za tę drezynkę.

bielu000 - husky nie skreśliłem tylko opieram się na tym co piszą tutaj ludzie, którzy mają na codzień styczność z tematem. Napisałem tylko, że się obawiam bo przeczytałem to i tamto, ale pewności nie mam, a nikt do tej pory nie rozwiał moich wątpliwości w tym temacie

26

o huśkach maja najwiecej do powiedzenia CI co ich nie mieli ;d

Husqa smr 570

27

johny_55 napisał/a:

Poza tym poszperałem na temat i może nie dla wszystkich by to wpłynęło na decyzje, ale jak ktoś nie tak dawno kupuje moto za X PLN i sprzedaje po niedługim czasie za cene 25% wyższą to mi co najmniej coś nie pasuje w tym i niestety podziękuję za tę drezynkę.

To mógłbyś znaleźć tak sporo innych ofert. Ja sprzedawałem za taką, a nie inną cenę - bo potrzebowałem na szybko kasy na CRF (dlatego ta drezyna poszła mi w 15h od wrzucenia ogłoszenia). Sam sprzedawałbym swoją CRF teraz za więcej, z racji tego, że sporo już w nią zainwestowałem.

Zmuszać do kupna nikogo nie zamierzam, ale ręczę za ten sprzęt - jak chcesz wiedzieć więcej, to zapraszam na priv, bo odbiegamy od głównego wątku tego tematu ;)

#21, śnieg

28

Otóż to;), narazie pojawiła się oferta z ciekawym moto niedaleko mojej miejscowości. Dzwoniłem właśnie i w tym tygodniu jadę oglądnąć, być może już jutro lub w środę.
A co do Husky - mógłby się ktoś wypowiedzieć kto ma lub miał? Jak ma się przykładowo do LC4 bo to chyba jego najbliższa konkurencja?

29 Ostatnio edytowany przez helmex (2015-10-19 17:43:35)

liczysz ze moto które ma 5 lat dostanie mniej w dupe niz te które ma 15 ?  mylisz sie.  widziałem 3 latne moto w którym nie było zawiechy i silnik tylko kapitalka.  ogólne wszystko wyjebane w opór . a widziałem  drzete która miała 13 lat i nawet nie byl starty lakier z kap, niema reguły jedno jest pewne, sedzeniem w domu tego nie sprawdzisz .
a liczysz ze jak motocykl z  zagranicy to ktos na nim traci 25% i ci robi prezent. takie zycie handlu. byla okazja kupil i sprzedal w cenie i rynkowej a nawet i niższej wiec o co ból dupy  ze ktoś przygarna 2 klocki ? ;)

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

30

helmex napisał/a:

liczysz ze moto które ma 5 lat dostanie mniej w dupe niz te które ma 15 ?  mylisz sie.  widziałem 3 latne moto w którym nie było zawiechy i silnik tylko kapitalka.  ogólne wszystko wyjebane w opór . a widziałem  drzete która miała 13 lat i nawet nie byl starty lakier z kap, niema reguły jedno jest pewne, sedzeniem w domu tego nie sprawdzisz .

jeżeli szuka się taniego motocykla to to o czym piszesz się sprawdza najczęściej
sporo jest zadbanych wręcz nowych 15-stek a takie 2-latki są już zajechane do granic możliwości

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD