1

Temat: Czas na SM - kilka konkretnych pytań

Witajcie,

po długim zbieraniu $ na moto przyszedł czas na zakup.
Z kupnem mi się nie spieszy bardzo, z racji tego że pogoda już nie taka, aczkolwiek na wiosnę musowo chce wyjechać na drogę także w zimie jak najbardziej chciałbym kupić ewentualnie nawet teraz jeśli się coś trafi.
Chciałbym kupić moto od rocznika 2005 w górę(najlepiej jak najmłodsze), do codziennej jazdy, żeby nie trzeba było corocznie robić remontu, a i dobrze jakby można było polatać ze 2 sezony, tak żeby się nie znudził strasznie.
Budżet jaki zakładam to max 14k -15k. Roczne przebiegi? hmmm... Myślę, że max 4- 5 tys. km. Głównie jazda po asfalcie, ale nie ukrywam chciałbym spróbować sił na szutrach, leśnych ścieżkach itp (żaden trudny teren).
Po długim szukaniu i studiowaniu forum wybrałem swoje typy, a mianowicie:
1. Yamaha WR 250X
2. Suzuki DRZ 400 SM/E ->SM
3. KTM 625 SMC

I teraz pytanie do was czy coś ominąłem? Są jeszcze jakieś inne motorki, które by się wstrzeliwały w moje kryteria?
Byłbym wdzięczny jakbyście mogli przybliżyć mi plusy oraz minusy wybranych modeli względem pozostałych.
Z tego co mi się udało ustalić to chyba najbardziej bezobsługowa będzie Yamaszka, natomiast KTM wręcz przeciwnie ze względu na jego rocznik i oblatane już kilometry, no ale mogę się mylić.
Dlatego prośba, piszcie, piszcie i jeszcze raz piszcie wszystko co wiecie i jak uważacie:)

Aha, jeśli ktoś miałby na sprzedaż któryś z wymienionych wyżej modeli to myślę, że moglibyśmy się dogadać:) Tylko zaznaczam, że chce kupić moto pewne bez żadnego druciarstwa.

Pozdrawiam wszystkich

Yamaha WR250X -> KTM 690SMCR EVO2

2

Odp: Czas na SM - kilka konkretnych pytań

powiem ci ze teraz jest masa fajnych sprzetow na sprzedarz, az bym swoj zamienil na wyczyna ale sie narazie nie oplaca...
jak ja szukalem w maju to nie bylo nic, a jak sprzadawalem swojego po sezonie to pierwszy telefon odebralem wiosna, takze radze szukac teraz poki jest duzo do wyboru

i jak ci sie uda wez sobie cos z 2 kompetami kol, to i teraz polatasz na brudasach

SMCR Wings

3

xtx660 - w tej kasie znajdziesz bardzo fajny egzemplarz, myślę że na Twoje potrzeby będzie ok
690sm vel dziobak - trochę większe pierdolnięcie niż yamaha, ale chyba mniej bezobsługowy

4

Husqvarna 610 SM wersja na wtrysku(2007-....)
Bardzo fajne,niedoceniane moto.

5

a może husqvarna 630 ?

Husqa smr 570

6

raku ma drz y na talonie /excelu i dobrym heblu za dychacza

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

7

Jak wyżej . Weźmiesz tą drz jeszcze sporo Ci zostanie na inne graty choćby koła w teren i masz moto 2w1 na którym praktycznie cały rok przelatasz ;)

http://bikepics.com/members/bolekzko/

Honda XR 125 > Suzuki DRZ 400 SM > Suzuki DRZ 400 SM > Husqvarna SM 125 S > Suzuki DRZ 400 ESM > i znowu nic ..

8

Jeśli chodzi o dziobala i xtx660 to za ciężkie:) zapomniałem dopisać że masa też gra role przy wyborze i chcę coś dosyć lekkiego, wiadomo nie tak jak wyczyny, ale między 130-150kg byłoby optymalnie.

Co do drz raka to niestety rocznik nie ten:/

9

Ale dzięki za odpowiedzi, możecie jeszcze przedstawić pokrótce zalety i wady tych 3 motocykli względem siebie?
PS, husky mi się spodobały już na początku, ale trochę się naczytałem ( również na tym forum) odnośnie awaryjności i kurczę mam obawy o to, jak również o dostęp do części

10

nie patrz na rocznik tylko na stan.  drz jak wino im starsze tym drozsze

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

11

Masz pw johny

KTM 625 SMC

12

Wr 250 x za slabe
625 smc za ciezkie
Drz 400y idealne :D mocy nie brak + waga optymalna = idealne moto for ju maj frend.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

13

Musisz wsiąść na każdy z nich i pojeździć. WR i DRZ to sprzęty do jazdy a nie remontowania wiec powinieneś być zadowolony.

dabljuer250x

14

superczesiu napisał/a:

Musisz wsiąść na każdy z nich i pojeździć. WR i DRZ to sprzęty do jazdy a nie remontowania wiec powinieneś być zadowolony.

Zakładając, że trafisz na dobry egzemplarz.

Trafić na DR-Z, w której ktoś zapomniał dolewać oleju, nie jest trudne.
Czasami jej właściciel ogarnie się w porę, a czasami po przytarciu puści w świat ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

15

WR w ogóle oleju nie bierze. Od wymiany do wymiany trzyma poziom (z tym że zmieniam co 2-3 tys a nie jak chce serwis co 5 tys.)

dabljuer250x