1

Temat: pompa paliwa - ktm duke 690

Panowie,

muszę wymienić pompę paliwa i koszt w KTM to załamujące 1500zł.

Takie coś na allegro znalazłem - można czy to kicha? bo różnica ceny jest dramatyczna
[url]http://allegro.pl/nowa-pompa-paliwa-do-ktm-690-husqvarna-510-i5351005513.html[/url]

2

Odp: pompa paliwa - ktm duke 690

Mam dokładnie ten sam problem, jeszcze taki zamiennik za stówkę znalazłem

[url]http://www.pompa-paliwa.pl/pl/p/KTM-690-Enduro-R-KTM-690-Enduro-KTM-SMC-690-KTM-Duke-690-KTM-Supermoto-690-roczniki-2007-2013-%2C-OE-75007088011-pompa-paliwa%2C-pompka-paliwowa/4210[/url]

Małpa23-- firma której pieczątka jest na gwarancji tej pompy z allegro ma bardzo złe opinie.

Yamaha WR 400, KTM 690 SM Prestige

3

kupiłem coś takiego, czyli podobne jak z Twojego linka - jutro mi to dowiozą do warsztatu i zobaczymy co i jak - odezwę się w temacie

[url]http://allegro.pl/pompa-paliwa-aprilia-ktm-husqvarna-husaberg-piaggi-i5332627799.html[/url]

4

Daj znać stary czy daje ciśnienie dobre ten zamiennik i też zamówię.

5

Szczupły napisał/a:

Daj znać stary czy daje ciśnienie dobre ten zamiennik i też zamówię.

mam już moto do odebrania z warsztatu z tą pompą po 100zeta i ciśnienie ok i wszystko gra - trochę za piękne ale w razie czego dam Ci znaka

6

Panowie,
i jakie doświadczenia z użytkowania tych tanich zamienników?
Też mnie czeka wymiana pompy... a na domiar złego nie wiem czy to rzeczywiście jest problem z pompą dlatego wywalania 1500 zł na oryginał nie specjalnie napawa mnie optymizmem :S

KTM SMC 09

7

Panowie a jakie dolegliwości, objawy wskazywały, że pompę trzeba wymienić?

8

kuman7 napisał/a:

Panowie a jakie dolegliwości, objawy wskazywały, że pompę trzeba wymienić?

U mnie moto gaśnie jak się rozgrzeje a w takie upały jak dziś to nawet nie mam co wychodzić pośmigać. Gaśnie na wolnych obrotach jak się mocniej rozgrzeje, jak jeszcze cieplej to się zaczyna dławić i nawet ciężej odpala. Po wychłodzeniu zaczyna normalnie pracować. Nie jest to kwestia map zapłonu, tłumik oryginalny i mapy najnowsze. Moto piłowałem na torze i nic się nie dzieje. Dopiero w mieście jak staje na światłach i temperatura mocniej podbija wentylator się się włączy ze 2 razy to już wiem co za chwile mnie czeka. Po podgrywaniu map moto zawsze miało robiony dostrojenie ECU do mapy przez 15 minut na wolnych obrotach. Sprawdzałem czujniki przepustnicy są poprawnie wyregulowane. Błędów z kompa brak.

Jest jeszcze jedna rzecz to że wali troche ojelu przez odmę do airboxa. W niedziele wyczyściłem całość. Po zrobieniu około 150 km jest delikatny ślad ojelu w miejscu gdzie jest wylot odmy w airboxie - nie jest tego dużo - w zasadzie to ślad. Filtr czysty airbox w zasadzie też. Poziom oleju w normie nie gumowany. Czytałem że może troche się oleju przedostawać przez odmę ale szczerze nie wiem czy to normalne. Jak napisałem są to raczej śladowe ilości.

W KTMie powiedzieli (UWAGA) że to normalne że silnik się wyłącza jak się rozgrzeje.

KTM SMC 09

9

Zamontowałem dwa miesiące temu tą chińską pompę i ........ ch*j... pojeździła dwa miesiące. Zakładam skarbonkę na to zasrane tysiąc pińćset :/

10

dZag napisał/a:

Jest jeszcze jedna rzecz to że wali troche ojelu przez odmę do airboxa. W niedziele wyczyściłem całość. Po zrobieniu około 150 km jest delikatny ślad ojelu w miejscu gdzie jest wylot odmy w airboxie - nie jest tego dużo - w zasadzie to ślad. Filtr czysty airbox w zasadzie też. Poziom oleju w normie nie gumowany. Czytałem że może troche się oleju przedostawać przez odmę ale szczerze nie wiem czy to normalne. Jak napisałem są to raczej śladowe ilości.

No to jest akurat normalne.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

11

Szczupły napisał/a:

Zamontowałem dwa miesiące temu tą chińską pompę i ........ ch*j... pojeździła dwa miesiące. Zakładam skarbonkę na to zasrane tysiąc pińćset :/

Za kilka stów jest podobno sensowny zamiennik:

[url]http://www.ktmtwins.com/ktm-fuel-pump-upgrade[/url]

Tylko czytałem nie testowałem.

KTM SMC 09

12 Ostatnio edytowany przez gierwi (2015-08-17 14:17:00)

Też tam jest napis: Made in China, ale chyba to polecają ludzie na fb w grupie Global 690. Zerkałeś tam?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

13

gierwi napisał/a:

Też tam jest napis: Made in China, ale chyba to polecają ludzie na fb w grupie Global 690. Zerkałeś tam?

Na rożnych forach widziałem ze ja polecają. Na razie juz mam te taniochę za 100 zł. Troche mnie martwi mocowanie bo nie wyglada jak na zdjęciach oryginalnej i nie wiem czy nie będzie problemow z jej założeniem. Niebawem sprawdzę jak bede miał chwile czasu na moto.

Na razie to pozostaje mi przetestowanie tego co kupiłem. Jak padnie to spróbuje tej CA bo cenowo wyjdzie cos koło 600 zł. Sporo ale i tak prawie 3 razy taniej. Tylko zeby sie nie skończyło ze chytry płaci 2 razy ;)

KTM SMC 09

14

No dobra na razie za wiele nie udało mi sie zrobic. Wyciągnąłem tylko pompę ale za ch. nie mogłem jej zdjąć z wezyka chyba bede musiał go uciąć i założyć nowy. Co ciekawe na starej pompie tez jest made in china. Tylko nie wiem czy juz poprzedni właściciel jej nie wymieniał. Nowa pompa nie pasuje pod wtyczki w moto. Ma takie rurki maskujące styki - włazi ale + musiałem wyłamać tak zeby wtyczka na styk wlazła. Tylko trzyma sie na słowo honoru :(
Pytanie do was uwalić ten wężyk? i gdzie nowy kupie w sklepie z częściami moto? Wydaje mi sie ze trzeba będzie tez założyć zacisk przy pompie do wezyka. W oryginalnej pompie wyjście jest karbowane i to dlatego tak mocno sie trzyma w tej nowej wyjście jest krótsze i gładkie.

KTM SMC 09

15

Jakie ma ten wężyk wymiary? W Larssonie są dostępne ciśnieniowe. Ja ostatnio wymieniłem jeden w SMC ale u góry, między wtryskiem i szybkozłączką na taki z Larssona.