1 Ostatnio edytowany przez lepko (2015-05-28 12:07:51)

Temat: SMC 690 stuki w silniku

Wczoraj zauważyłem takie zachowanie silnika [url]https://youtu.be/2kDO9sIFbC4[/url]
Dzieje się to na postoju, najczęściej przy lekkim odkręceniu i puszczeniu manetki lub np jak dojeżdzam na luzie do świateł.
Co to może być?

Suzuki Bandit 600 -> SMC 690

2

Odp: SMC 690 stuki w silniku

Ładnie ci coś tam lata.
A jesteś w stanie wyczuć czy dźwięk się wydobywa z głowicy czy bardziej z dołu silnika?

Ciężko wyłapać ale troszkę tak hałasuje jakby łańcuszek o coś walił. Może napinacz szwankuje?
Ogólnie te silniki mają też problem z padającymi rolkami na dźwigienkach zaworowych.

Ogólnie oprócz hałasu masz jeszcze jakieś problemy - ciężko odpala, słabo przyśpiesza itp.?
Jaki masz przebieg?
Kiedy regulowałeś zawory?
Na magnesie od śruby nie pojawiły się jakieś opiłki?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

Nie bardzo jestem wstanie wyczuć gdzie dokładnie, to jest taki hałas że wszystko się zlewa w jedno, ale wydaje mi się, że głowica.
Może nadmienie, że odebrałem moto od mechanika po tym jak w ogóle mi nie chciał odpalić - gość podpiął pod kompa, zresetował błędy i usunął usterkę z cieknącym paliwem gdzieś w okolicach pompy, teraz uruchamia się normalnie. W mocy nie zauważyłem żadnej różnicy, stawał na koło i rzucał dupą normalnie.
Przebieg trochę ponad 20k, raczej prawdziwy (rocznik 08), zawory były sprawdzane jakieś 2 msc temu, nie wymagały regulacji. Co do opiłków nie wiem, ale planuje zmienić olej teraz.

4

To zacząłbym od zdjęcia czapki i sprawdzenia tych rolek.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

A o jakie rolki dokładnie chodzi i jak to sprawdzić?

6

[url]https://www.youtube.com/watch?v=L8sPuZse6NU[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

7

Rozumiem, że te kółko powinno sztywno siedzieć, a nie gibać się tak - tylko przy czymś takim nie czuć różnicy w pracy silnika? Bo oprócz tych hałasów to chodzi normalnie

8

A hałas tylko na luzie czy w całym zakresie obrotów?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

9

Nie ma co się zastanawiać.
Tylko klucz w łapę i rozbieraj.
Brzmi źle, a jak Ci taka rolka powie papa to będzie jeszcze gorzej.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

10

Te trzaski występują co jakiś czas, nie non stop, głównie po tym jak zejdzie z obrotów na jałowe. Przy wyższych obrotach nie zauważyłem ich.

11

Jak schodzi z obrotów to dzwięk jakby lużny napinacz/łańcuszek/coś z prowadnicą -sprawdziłbym napinacz, potem resztę jak pisał 'hacker'

Hardcore - it's more than music...

12 Ostatnio edytowany przez rumcajsik (2015-06-06 00:29:41)

[url]https://www.youtube.com/watch?v=HYZczta0OzI[/url]

powiedzie mi czy te silniki tak chodzą czy u mnie też coś napied..a?W środe zmieniłem olej ,zalałem 2 litrowe butle motorexa i jakby mało jeszcze ledwo co widać w okienku  a w manualu jest 1,7 i od srody wydaje mi sie ze jakby bardziej stuka.Czyżby mało oleju?

13 Ostatnio edytowany przez IRO (2015-06-06 12:43:45)

Sprawdź też autodekompresator.
Takie właśnie ma objawy, jeśli obrotny spadną poniżej jakiegoś tam pułapu to zaczyna stukać, jak dodasz gazu to siła odśrodkowa go wyłącza i stuki ustają, ale podobnie ma się też sprawa z rozrządem tak, że od tych dwóch opcji bym zaczął.

Edit.
Gdyby rolka tak latała to dźwięk było by słychać cały czas nie zależnie od obrotów silnika.

A u Ciebie rumcajsik to dźwięk podchodzi bardziej pod rolki, zawory, ewentualnie luz zaworowy. Spróbuj ustawić na minimalny i zobacz jak się zachowuje, będziesz wiedział w jakim kierunku szukać.

14

Moto jest już u speca i wstępnie zdiagnozował wadliwy napinacz - ma być wymieniony i się zobaczy.

@rumcajsik na Twoim filmiku nie słysze niczego dziwnego, te cykanie to chyba normalny odgłos zaworów - ale sprawdzenie luzów możesz zrobić, jeśli nie było robione

15

Jak juz zrobisz, to napisz co było nie tak

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250