31 Ostatnio edytowany przez Dziku (2015-05-16 19:41:12)

Odp: UWAGA!!! -->oszust<--

Odkopuję temat.
Wczoraj wpadł mi na skrzynkę mail, że sprzedałem graty na allegro, klikam na mail - wszystko OK, mail orydżinal allegro, tylko, że koleś to niejaki Fahad Morad ze Szwecji (!). Ma konto na allegro, zero komentarzy, kupił pomimo tego, że nie było zaznaczone, że zgadzam się na wysyłkę za granicę. Facet chce zapłacić przelewem (PayU), czeka tylko na podanie przeze mnie kosztu wysyłki. Ze wstępnych ustaleń wynika, że taka paka z ubezpieczeniem to 400 zł.

Dlaczego o tym piszę?

Ponieważ boję się, że facet po odbiorze paczki napisze mi, że wysłałem mu deski czy coś w tym stylu i będzie chciał zwrotu kasy. Takie sytuacje są ostatnio plagą ma ebay (z tej racji przestałem tam sprzedawać), sytuacja wygląda zazwyczaj tak, że klient pomimo, że dostał prawdziwy towar to zgłasza paypalowi towar niezgodny z opisem. Paypal automatycznie robi zwrot kasy z konta sprzedającego, i wymaga dowodów, że towar się faktycznie posiadało. Dowody muszą być w postaci m.in paragonu (!), tylko skąd ja wezmę paragon, jak kupiłem tą rzecz wcześniej od kogoś w Polsce bez żadnych świstków? Gdy się nic nie posiada, to Paypal nakazuje odesłać zawartość paczki do sprzedającego, a wtedy przychodzą zazwyczaj właśnie deski czy cegły. Jeśli sprzedający zgłosi to Paypalowi, to ten odpisuje w stylu "Paypal NIE ODPOWIADA za zwroty kupujących i nie może stwierdzić, czy wysyłany towar był prawidłowy." I sprzedający jest w ciemnej srace, bez kasy a oszust siedzi i się śmieje.

W moim przypadku PayU to nie Paypal, ale wolę dmuchać na zimne. Co o tym sądzicie?

EXC 525 in progress

32

Klasyczny nigeryjski przekręt :)
Olej typa

33

[url]http://joemonster.org/art/32178/Tego_alegrowicza_pewien_oszust_z_Nigerii_zapamieta_na_bardzo_dlugo[/url]

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology

34

yyy... payu nie pobierze ci kasy z konta, na coś takiego chyba nawet nie pozwala polskie prawo

na allegro aby złożyć reklamację należy mieć zawiadomienie z policji

więc myślę, że może próbować jedynie wcisnąć Ci fałszywe potwierdzenie payu

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

35 Ostatnio edytowany przez karol128 (2015-05-16 23:50:54)

Typ się może zdziwić jak paczka do niego wróci i jeszcze będzie musiał zapłacić. To bardzo prawdopodobny scenariusz gdy zajrzą do niej celnicy:)

Co do sprawy to payu raczej tak łatwo jak paypal nie zwraca pieniędzy ale dla pewności każ mu zrobić zwykły przelew na konto a najlepiej napisz że nie wysyłasz za granice i po temacie.

36

hacker33 napisał/a:

yyy... payu nie pobierze ci kasy z konta, na coś takiego chyba nawet nie pozwala polskie prawo

No właśnie, dlatego chciałem poznać wasze zdanie. W zasadzie to tylko mam stracha, że zgłosi u siebie na policji, że mu wysłałem cegły i jakoś to się dalej potoczy. Czemu mam stracha? Bo to chyba arabus jakiś :]

karol128 napisał/a:

To bardzo prawdopodobny scenariusz gdy zajrzą do nie celnicy:)

Szwecja jest w UE, więc cło odpada.

EXC 525 in progress

37

Pierwsza części posta to komentarz do linka wyrzyka:)

38

Heh, no tak :)

EXC 525 in progress

39 Ostatnio edytowany przez wyrzyk969 (2015-05-17 10:45:15)

Bardziej chodziło mi o formę przekrętu niż o to co wysłał ale tak jak mówisz na 99% celnicy tam zajrzą chyba, że typo tylko zrobił fote, że niby to wysłał, a tak naprawdę nie wsadził tego. Hehe w tych czasach gdzie terroryzm popularny to by go posądzili jeszcze o przesyłkę broni biologicznej algo jakiego szczepu wirusów do jej produkcji. Pzdr.

Edit: Dziku ja bym typa olał w szczególności jak nie zaznaczyłeś, że wysyłasz towar za granicę.

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology

40

A co sprzedajesz temu gościowi?
Czy to jest tak głupiego jak kierownica czy oryginalny amortyzator do jakiegoś motocykla z 1850r.?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

41 Ostatnio edytowany przez Dziku (2015-05-17 11:40:34)

Komplet kół SM do Husqvarny 610 (lata 98/95-00), ale właściwie to chyba zrezygnuję ze sprzedaży ;)

EXC 525 in progress

42

W obecności kuriera zrób zdjęcie i niech Ci podpisze co wysyłasz i po sprawie.

Freeride 350