Odp: UWAGA!!! -->oszust<--
Odkopuję temat.
Wczoraj wpadł mi na skrzynkę mail, że sprzedałem graty na allegro, klikam na mail - wszystko OK, mail orydżinal allegro, tylko, że koleś to niejaki Fahad Morad ze Szwecji (!). Ma konto na allegro, zero komentarzy, kupił pomimo tego, że nie było zaznaczone, że zgadzam się na wysyłkę za granicę. Facet chce zapłacić przelewem (PayU), czeka tylko na podanie przeze mnie kosztu wysyłki. Ze wstępnych ustaleń wynika, że taka paka z ubezpieczeniem to 400 zł.
Dlaczego o tym piszę?
Ponieważ boję się, że facet po odbiorze paczki napisze mi, że wysłałem mu deski czy coś w tym stylu i będzie chciał zwrotu kasy. Takie sytuacje są ostatnio plagą ma ebay (z tej racji przestałem tam sprzedawać), sytuacja wygląda zazwyczaj tak, że klient pomimo, że dostał prawdziwy towar to zgłasza paypalowi towar niezgodny z opisem. Paypal automatycznie robi zwrot kasy z konta sprzedającego, i wymaga dowodów, że towar się faktycznie posiadało. Dowody muszą być w postaci m.in paragonu (!), tylko skąd ja wezmę paragon, jak kupiłem tą rzecz wcześniej od kogoś w Polsce bez żadnych świstków? Gdy się nic nie posiada, to Paypal nakazuje odesłać zawartość paczki do sprzedającego, a wtedy przychodzą zazwyczaj właśnie deski czy cegły. Jeśli sprzedający zgłosi to Paypalowi, to ten odpisuje w stylu "Paypal NIE ODPOWIADA za zwroty kupujących i nie może stwierdzić, czy wysyłany towar był prawidłowy." I sprzedający jest w ciemnej srace, bez kasy a oszust siedzi i się śmieje.
W moim przypadku PayU to nie Paypal, ale wolę dmuchać na zimne. Co o tym sądzicie?