1

Temat: Powitanko

Witam Serdzecznie Szanowno Grono Forumowiczów,
mieszkam w Warszawie i jestem relatywnie świeżym motocyklistą. Przejechane mam 3 sezony na cbr 600 f4i. Pojeździłem, pojeździłem nawinąłem ponad 20k km zaliczyłem glebe i motocykl sprzedałem. Mimo że był to słabawy sport to i tak opowiadania o odwijaniu i odpwiedzialności można wsadzić między bajki. A jako że jestm w miare odpowiedzialnym człowiekiem to motocykl sprzedałem. Plastik nie jest dla mnie. Z racji tego że jestem fanem rowerowego DH i w sumie chce spróbować SM bo SM mi się podoba (wyglada jak ogromna zjazdówka z silnikiem:)) to właśnie SM poszukuje. Zabawa podobno na motocyklu tego typu jest niezła i nie wynika ona z prędkości przelotowej. Nic więcej nie musiało mnie przekonywać. To zaprowadziło mnie na Wasze forum. Toche je przewertowałem i wytypowałem sobie kilka modeli, których szukam. Z racji tego że motocykla będę też używał do dojazdów do pracy i nie chce żeby maszyna była non stop serwisowana wyczyny odpadają.
To moje typy:

- wr250x - podoba mi się najbardziej i to że jest solidna i linia nadwozia :) ewidentną wadą jest liczba motocykli na rynku
- drz400 - podoba mi się mniej chociaż znam niewątpliwe zalety, no i jest ich całkiem sporo na rynku
- husqvarna 610 - podoba się, chociaż tu serwis będzie dotkliwszy
- ktm lc4 640 - to działa zasada kto dba ten ma, więc będzie trzeba dobrze opukać przez zakupem

budżet to 15k zł

Przeglądam maszyny wystawiane przez forumowiczów i te w wątku ciekawe motocykle na allegro. No i tu wychodzi moja interesowność :) Pewnie wrzucę jakieś linki do ogłoszeń i ładnie poproszę o opinie, bo moje doświadczenie w tym zakresie jest nikłe.

Jeszcze raz serdecznie się witam i mam nadzieje że na dłużej :)

Pozdrawiam Łukasz dZag

KTM SMC 09

2

Odp: Powitanko

Cześć.

Dobre motocykle wytypowałeś. Możesz jeszcze do nich dorzucić FMX 650, XL 650

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

3

i xr 650

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

4

Witam :)

Simson s51 -> Suzuki GN250 -> Suzuki DRZ 400

5

Jak już będziesz śmigał to się nie zawiedziesz na sm. Względem sporta prędkości mniejsze przez pół, dwa razy więcej frajdy.

TERROR KITTY CREW

Nienawiść do skuterów tak zostałem wychowany.

6

levis napisał/a:

Cześć.

Dobre motocykle wytypowałeś. Możesz jeszcze do nich dorzucić FMX 650, XL 650

FMX 650 czytałem że jest ciężki w porównaniu do tych które wymieniłem. A (tak chyba sam w duchu sobie powiedziałem i nie wiem ile w tym prawdy) że im lżej tym więcej będzie frajdy z jazdy :)

a XL 650 powiem że nie wiem co to bo tylko znalazłem Transalpa a to nie jest SM. Proszę więc o wskazówke o jakie cacko chodzi :)

helmex napisał/a:

i xr 650

a z kolei XR 650 to chyba też jest ciężko jest dostać...

andrzeju napisał/a:

Jak już będziesz śmigał to się nie zawiedziesz na sm. Względem sporta prędkości mniejsze przez pół, dwa razy więcej frajdy

Na to bardzo mocno liczę, też chciałbym spróbować delikatnie w terenie pojeździć. Mam wrażenie że SM daje dużo więcej możliwości :)

KTM SMC 09

7

Husqvarna 610 wbrew pozorom nie jest dotkliwsza w serwisie.
Mam takową i wiem co mówię ;)

8

Witamy, witamy :)

9

Zakupiłem KTM SMC 690...
za wiele się nie najeździłem - mało czasu na przyjemności motocyklowe
jak na razie to czuje że mocno zrywny i na pierwszych kilometrach z uwagą trzymałem manete na zakętach (też ze wzgledu na opony bo w zasadzie to ich nie ma :)
oczywiście przyzwyczajony do plastika jak wsiadlem to od razu doprowadziłem do odcinki :P
właśnie powymieniałem filtry oleju i sam olej i szybko śmignąłem dookoła komina
zastanawia mnie troche temperatura...
w hondzie cbr byłem przyzwyczajony że temp skacze do 110 C i się włącza wiatrak - w korkach masakra bo nie dość że upał to jeszcze moto ogrzewało ale tak po prostu miał...
a tu nie wiem czy normalne ale na jałowym biegu temp też wali do góry.. nie wiem ile temperatury bo skala jest w paskach ale dziś dla testu zostawiłem i na skali zostały tylko dwie kreski do temp maksymalnej... troche obawiam się jazdy w korkach w lato...
pytanko czy to normalne i to zlewać?

KTM SMC 09

10

Standard w tych silnikach, wentylator zalacza sie przy ostatniej kresce. Wielu spostrzegawczych sie tego boi, sprawdz czy plyn jest w normie i w imie zasady, ze ten typ tak ma, nawijaj kilometry i ciesz sie jazda

KTM SMCR 2013r kpl Remus

11

dlugi_lc4 napisał/a:

Standard w tych silnikach, wentylator zalacza sie przy ostatniej kresce. Wielu spostrzegawczych sie tego boi, sprawdz czy plyn jest w normie i w imie zasady, ze ten typ tak ma, nawijaj kilometry i ciesz sie jazda

Ok to mnie uspokoiłeś :)
Dzięki!

KTM SMC 09

12

Też mi się to trochę nie podoba, ale bez stresu. Wiem z innych forów że ludzie wymieniają czujnik wentylatora na inny, włączający wcześniej wiatrak (jak dobrze pamiętam to z 1190 SD, ale od jakiegoś Suzuki też pasuje). Jak znajdę to podrzucę, a jak będziecie szybsi to dajcie znać o jaki chodzi.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"