121

Odp: Nowy wydech, a mapa zapłonu ?

Hej chłopaki, mój temat został w sumie słusznie zamknięty przez Hackera w związku z czym piszę tutaj - w zeszłym roku zmieniłem wydechy na akcesoryjne Leo Vince - motocykl to KTM 690 SM 08'. Przez jakiś czas było spoko pojeździłem trochę przygotowałem go pod nowy sezon i teraz zauważyłem że stosunkowo często zdarza się że na światłach czy ogólnie na wolnych obrotach motocykl gaśnie. Odpalałem go na chwilę wczoraj - pochodził 10 minut na jałowym biegu i gasł jakby rzadziej - podczas 30 minutowej przejażdzki zdarzyło się to raz. Potem stał przed blokiem 20 minut, odpaliłem go od razu, przejechałem się i zgasł 4 razy i wyraźnie było czuć różnicę. Wymieniając wydechy nie grzebałem nic przy mapach a z tego co rozumiem jest to jak najbardziej wskazane - w związku z czym moje pytanie - czy ktoś z okolic szczecina lub poznania posiada czas/chęci/umiejętności by wgrać stosowną mapę od tego modelu/wydechów? Sam jestem z Gorzowa Wlkp. widziałem że Vilku coś ogarnia ale wycieczka do Wawy to dla mnie jednak spory kawałek. Dzwoniłem do Rapida powiedzieli że od Vince nie posiadają ale mogą wgrać inne akcesoryjne. Podejrzewam że jeśli nie uda mi się znaleźć nic lepszego to to będzie najlepszym rozwiązaniem.

122

I tak nie znajdziesz innej mapy niż akrapa do tego modelu, chyba że ktoś Ci zrobi na hamowni. Spróbuj sam ogarnąć temat, koszt kabelków to ok. 40 pln, + godzinka z kompem jeślu bedziesz zgrywał starą mapę i masz gotowe :). Sam się obawiałem ale to jest bardzo proste.

123

Próbowałeś "domowych sposobów"? Kalibracja przepustnicy i 15 min pracy na wolnych obrotach?
To powinno pomóc. wgranie mapy to oczywiście konieczność jeśli ma działać na 100%.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

124

Te domowe sposoby to pomoc doraźna tak że za każdym razem przy odpaleniu trzeba coś takiego zrobić?

125 Ostatnio edytowany przez gierwi (2015-03-23 21:57:37)

Domowe, bo możesz je zrobić w domu. W serwisie KTM, też to robią. Zalecają to robić po długim postoju i jakichś tam nieprawidłowościach w pracy silnika. Zrobisz raz i powinno wystarczyć na długo, ale to tylko półśrodek. Mapa jest rozwiązaniem. Z doświadczeń innych wiadomo, że różne wydechy dobrze grają z mapą Akrapović. Spróbuj i zobacz jak to działa. Na pewno będzie Cię to kosztować mniej nerwów niż czekanie pod światłami z wyliczanką na ustach: Zgaśnie - nie zgaśnie. Wiesz jak to zrobić?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

126

Spróbowałem tych domowych sposobów i wydają się pomagać - moto pozostawione na 15 minut rano pozwala na w miarę komfortową jazdę do momentu w którym znów nie postoi dłużej niż 30 minut. Potem trzeba proces powtórzyć. Dzięki Gierwi za poradę bo faktycznie lepiej tak niż wyliczanka - zadzwonię w między czasie do rapidu i umówię się na wgranie mapy akcesoryjnej. Widziałem że jakaś strona sprzedaje takie kable do wgrywania map za 250 zł. Nie wiem tylko ile z tym filozofii - podejrzewam że w necie pełno tutoriali..

127

Panowie walczę dalej z tym odpalaniem na ciepłym. KTM 690 SMC, wydech akrapovic + standardowy filtr powietrza + pokrywa EVO 1. Na obecnej mapie ciężko pali jak rozgrzany. Zrobiłem sobie kabelek. W TuneECU świeci się zielone światełko także połączenie OK

Po wgraniu map ze strony: [url]http://www.tuneecu.com/KTM_Tune_list.html[/url]

KM765EU11B0232EPMap.hex OEM   md5checksum     KTM 690 SMC, Enduro R EPT map 2011 model year, with Tunning kit EVO 1 only
KM765EU11B0232FIMap.hex OEM     md5checksum     KTM 690 SMC, Enduro R EFI map 2011 model year, with Tunning kit EVO 1 only

Objaw jest taki, że moto nie zapali ani nie utrzyma obrotów gdy nie przytrzymam manetki. Dodam, że zrobiłem wszystko zgodnie z procedurą z YouTube mawet 2x. Natomiast po wgraniu poprzednich map wszystko wraca do poprzedniego stanu (czyli pali na zimnym, ciężko pali na ciepłym.

Chyba dobre mapy wgrywam do tego zestawu ? Spotkał się ktoś z innymi pod ten KIT ?

KTM 690 SMC 2011  (EVO I + Akrapovic)

128

Sprawdź kalibrację przepustnicy, chodzi mi o czujnik czy dobre napięcia podaje.

129 Ostatnio edytowany przez maciey (2015-03-29 21:52:23)

Spróbuj wgrać mapę z poprzedniego rocznika pod evo 1
KM765EU0804132FIMap.hex
Ja u siebie wgrywałem tylko jedną: .......FIMap.hex

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

130

Rozumiem ze chodzi o napięcia z TuneECU? Jeśli tak to :

3,2          0,69
0             0,72

Też mi to przeszło przez myśl by wygrać coś "starszego". Jutro spróbuję.

131

polecam tą stronkę, można się dużo nauczyć :) [url]http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=931664[/url]

132

Archie napisał/a:

czy ktoś z okolic szczecina lub poznania posiada czas/chęci/umiejętności by wgrać stosowną mapę od tego modelu/wydechów?

Zapraszam do Szczecina (w lipcu :)) to Ci wgram od Akrapa, ja mam dorabiane przeloty i po zmianie mapy już nie gaśnie.

133

Witam
Mam KTM 690 SM z 2008 roku chcę kupić wydechy DOMINATORA
[url]http://allegro.pl/show_item.php?item=5314074166[/url]

Montował ktoś może takie ? Czy wystarczy wgrać mapę zapłonu? Czy ktoś z okolic OPOLA/Wrocławia - podjołby się tego - oczywiście zapłacę!Prosze o kontakt na 509076442 3dvision@3dvision.pl

134

Chłopaki, pytanie jeszcze z innej beczki.

Rozważam zakup SMC-R 2015, pytanie czy są dostępne jakieś mapy pod Akrapa czy pozostaje jedynie serwis ?

135

Witam,
proszę o podpowiedź: w Warszawie do kogo najlepiej pojechać w sprawie modyfikacji map po zmianie wydechu? Chodzi o Duka 390.

dr 350S 1990