1 Ostatnio edytowany przez Gonzoluz (2015-03-20 20:16:02)

Temat: Dziobak z Akrapovic

Siema. Właśnie rozmawiałem z właścicielem owej maszynki:

[url]http://otomoto.pl/ktm-inny-690-sm-supermoto-akrapovic-M4264029.html[/url]

Jestem zainteresowany, przejechać się i obejrzeć to cudeńko z bliska. Z rozmowy wyniosłem, że właściciel śmigał wcześniej na quadach m. in. raptorek (świetny zabawka! :) ) ale ten KTM'ik to jego pierwszy motocykl, kupiony bo się spodobał. Właściwie to się nie dziwię, bo na tych wydechach, brzmienie tego moto to zapewne piękna muzyka dla uszu! Jednakże zacząłem mieć pewne wątpliwości, bo skoro pierwszy jednoślad (nie licząc roweru na komunię :D ) ale w tej klasie, niestety ale może świadczyć o złej eksploatacji, choć wcale nie musi tak do końca być. Moto było kupione w tamtym sezonie i zrobił na nim ok. 3tys. km. bez ekstremalnych tras czy dożynania na kóleczku. Z tego co czytałem, serwisówki co jakieś 6tys. więc jeśli będę zdecydowany kupić na pewno przejadę się nim najpierw do warsztatu, lecz chciałbym dowiedzieć się od bardziej doświadczonych kolegów, na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy wstępnych oględzinach oraz czy macie jakieś rady, sugestie?

Pioneczka!

2

Odp: Dziobak z Akrapovic

Myślę że jeżeli miał raptora a teraz ma ktm to raczej kasy nie szczędzi .Z mojej strony mogę tylko zaproponować sprawdzenie luzów klocków opon napędu no i czy nei ma bajzlu w papierach

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

3

wlasnie takie mam wydechy tyle ze w gorszym stanie :v

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

4

Pejwul_sm napisał/a:

Myślę że jeżeli miał raptora a teraz ma ktm to raczej kasy nie szczędzi .Z mojej strony mogę tylko zaproponować sprawdzenie luzów klocków opon napędu no i czy nei ma bajzlu w papierach

to, że ktoś jeździ wypas furą czy motocyklem nie musi znaczyć, że jest bogaty, nie żałuje hajsu i wszystko serwisuje na czas.

Znam ludzi, którzy zakredytują się na amen, tylko po to, żeby jeździć np Audi A8, a potem na naprawy i paliwo hajsu brak... Także tym raptorem bym się nie sugerował.

Weź kogoś kumatego, pojedźcie do jakiegoś warsztatu - na spokojnie obejrzyj. Może akurat to dobra sztuka :-)

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

5

No to moje tam właśnie deawagacje na ten temat ale to tam .Też znam ludzi którzy toną w kredytach no ale zmieniając temat myślę że warto obejrzeć tego dziobala z względu przykładowo na sam układ wydechowy.

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

6

Są też ludzie którzy mają hajsu jak lodu ale raczej nie dbają o swoje pojazdy. Kiedyś znałem znałem jednego gościa z zarobkami dużo powyżej przeciętnej jeżdżącego starą, pordzewiałą Ładą:)

7

a z takich rzeczy o motocyklu - czy mi się wydaje, czy koleś ma ułamaną na pół rejestrację ??

sprawdź:

- czy nie ma wycieków w silniku i zawieszeniu.
- zębatki i łańcuch czy jest równo wyciągnięty
- szprychy, czy nie są luźne a koła jajowate
- jak trzyma wolne obroty i czy nie szarpie motocyklem przy przyśpieszaniu z różnym położeniem manetki 1/4 , 1/2 , 3/4 i na full open.
- jak chodzi sprzęgło
- elektrykę - światła, kierunki, stop
- luz na kołach i główce ramy
- jak wyglądają tarcze, klocki i opony

no i najważniejsze - to o czym mówił już kolega wyżej - czy jest porządek z papierami.

Pierwszą rzeczą, o którą bym się spytał: "Czy motocykl jest zarejestrowany na Pana"

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

8

Parę razy przeleciał mi pod oknami. Gada tak jak można się spodziewać po Akrapovićach. Na kole go nie widziałem, raz próbował atakować schody na moim osiedlu (ale nic ekstremalnego, takie płaskie na grubość płytki chodnikowej) ale mu szło niesporo, więc może to prawda że pierwsze moto.
Generalnie nie znam właściciela, próbowałem go wywoływać na forum, ale się nie ujawnił.
Co do sprawdzenia motóra to jest dobry mechanik w serwisie KTM w Poznaniu, jak co to dam namiary.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

9

gierwi napisał/a:

Parę razy przeleciał mi pod oknami. Gada tak jak można się spodziewać po Akrapovićach. Na kole go nie widziałem, raz próbował atakować schody na moim osiedlu (ale nic ekstremalnego, takie płaskie na grubość płytki chodnikowej) ale mu szło niesporo, więc może to prawda że pierwsze moto.
Generalnie nie znam właściciela, próbowałem go wywoływać na forum, ale się nie ujawnił.
Co do sprawdzenia motóra to jest dobry mechanik w serwisie KTM w Poznaniu, jak co to dam namiary.

Będę bardzo wdzięczny za namiary. Myślałem o serwisie KTM'a ale nie orientuje się w tamtych rejonach.
Wygląda na to, że zawitam w tygodniu ;)

10

Masz PW

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

11

Gonzoluz napisał/a:
gierwi napisał/a:

Będę bardzo wdzięczny za namiary. Myślałem o serwisie KTM'a ale nie orientuje się w tamtych rejonach.
Wygląda na to, że zawitam w tygodniu ;)

I co oglądał ktoś to moto?