1 Ostatnio edytowany przez Matysek (2015-03-08 10:12:13)

Temat: Jakie moto na dojazdy do pracy itp

Myslalem, ze dłużej wytrzymam bez motocykla, ale jest bardzo cieżko. W związku z tym zacząłem sie rozglądać za czymś co będzie mniej obsługowe, pozwoli mi dojeżdżać regularnie do pracy czy tez zabrać plecaczek na jakiś niedaleki wypad.
Moto ma byc do 9 k wiec najpierw myślałem o hornecie, aż w końcu przypomniało mi sie o suzuki sv 1000 N po 03 r. Gang jaki wydobywa sie z jego wydechów zawsze mi sie podobał, w ogóle moto wyglada dość fajnie jak na starego nakeda.

Co o tym sądzicie? Pytam tu, bo przez czas jaki spędziłem na tym forum zauważyłem, ze forumowicze mają rownież sporo doświadczenia z innymi moto.
Ten mi sie podoba i mam do niego niecałe 100 km wiec myśle żeby sie do niego wybrać i zobaczyć o co chodzi.

suzuki sv 1000
[url]http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-CID5-ID5MJgF.html[/url]

2 Ostatnio edytowany przez Signe (2015-03-08 10:38:24)

Odp: Jakie moto na dojazdy do pracy itp

Co prawda miałem małą SV ale to nie zmienia faktu że duża tym bardziej jest ciekawszym motocyklem... Piec pięknie bulgocze, szczególnie na przelotach. Ten egzemplarz na pewno był malowany, brak emblematu na zbiorniku i naklejki na plastikach zadupka o tym świadczą ale to jeszcze go nie przekreśla, jak malowanie nie jest zjebane przez "fachowca" to da się wszystko przeżyć. Ważne żeby piec grał jak powinien. Wersja wtryskowa jest już wyleczona z kilku chorób wieku dziecięcego które dotykały gaźnikowe wersje. Kierownica zmieniona, kominy jakieś malowane, tak poza tym to chyba cała w serii. Uważaj na luz na tarczach hamulcowych z przodu, na kosz sprzęgłowy i ewentualnie błędy które mogą się pojawić (typowy to F coś tam). Brałeś pod uwagę np Apkę 1000 Falco albo jej sportową siostrę RSV1000 mille R? :)

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

3

Super, dzięki za opinie. Apki brałem pod uwagę, ale jakoś sie boje ich awaryjności i tego, ze są włoskie :D

4

Sam nie miałem i też się bałem, pogadałem i chciałbym mieć :) Dużo się podobno zmienia po wgraniu nowej mapy. Powodzenia w zakupie :P Oczywiście zapraszam na forum SV po więcej info. (nie banujcie) :D

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

5

Domyślam sie. Niemniej jednak bardzo ciekawi mnie sv. Znalazłem jeszcze jedna sztukę z tym, ze 650
suzuki sv 650n k4
[url]http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-650n-k4-CID5-ID7yySt.html[/url]

Na forum od wczoraj nie dostałem sensownej odpowiedzi która by coś wniosła.

6

Mialem sv1000 i bardzo milo ja wspominam. Swietny sprzet. Ja uzywalem jej przez pol roku dzien w dzien niewazne jaka pogoda. Jako ze Vka to w miescie przy duzym ruchu troche meczyla ale ogolnie pozycja za kierownica bardzo wygodna. Na trase chociaz mini owiewka musi byc jak chcesz robic wieksze przeloty. Brak jakichkolwiek usterek. Jest tylko jedna istotna sprawa. Musisz od razu zalozyc dobre wydechy. Ja mialem yoshi+pc3+k&n i dopiero wtedy moto chodzilo jak nalezy

7

Ta mniejsza SV też malowana a przynajmniej zbiornik, jednak wygląda na zadbaną. Prawda jest taka że nikt nie rusza oryginalnego lakieru jeśli nie ma potrzeby ale tak jak pisałem piec najważniejszy no i w sumie wypadałoby żeby prosto jechała. Mi w małej SV zaczęło brakować mocy po roku jazdy dlatego na twoim miejscu celowałbym w 1000.

8

Nie napisałeś w jakim budżecie szukasz motocykla.

Mój kolega chce zmienić (przynajmniej jeszcze niedawno chciał) swoją Hondę VTR 1000 - zadbana sztuka, od motocyklisty pasjonata w rozsądnych pieniądzach.

Wszystko serwisowane na czas - motocykl używany do wypadów turystycznych z jego żonką.

Jak coś to pisz :-)

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

9

Napisal. Szuka czegos do 9 kafli ;]

10 Ostatnio edytowany przez karol128 (2015-03-08 14:01:36)

kawa er6 najlepszy sprzęt jakim jeździłem na dojazdy itp. Po mieście bajka, poza miastem też da się trzymać prędkość 180km/h bez większych problemów. Jak miałem to nie było dnia abym 200 nie przekroczył:), mimo, że przesiadłem się na kawkę z litrowego sporta to i tak mi się fajnie śmigało. Spalanie też spoko, nawet na torze w poznaniu 8l nie przekroczyło. Przy normalnej, jeździe 6l/100 (140km/h).

Te sv 1000 to niezbyt udany motocykl ani w gazetach ani wśród znajomych (dwóch miało) nie cieszył się jakąś zajebistą opinią. Może tak jak Domier pisze trzeba zrobić jakieś modyfikacje aby odżyła.

11

Nie ma nic lepszego moim zdaniem na trasę jak Vałka, moment robi robotę a nie trzeba biegami wahlować w mieście też to się sprawdza. Świetnie kręci i od świateł nic nie ma takiego odejścia.

12

Zgadza się miałem sv a później dl 1000. Polecam również wymianę wydechow na przelot i pc.
Po tym zabiegu jest jak granatnik.

Nie wiem jak w większym Sv ale w małym i w każdym DL jest slaby zawias i hebel przód.

DR-Z 400ESM sold

13

Co do fałek to się nie za bardzo mogę zgodzić. Jeśli idzie o litry to rzędówką się dużo lepiej lepiej jeździ w mieście. Elastyczność też lepsza bo "v" szarpie łańcuchem poniżej pewnych obrotów. Poza miastem co kto lubi. Osobiście w dwucylindrowcach przeszkadza mi trochę mały zakres obrotów, tam gdzie cztery gary dostają pałera tam w "v" następuje odcięcie.

14 Ostatnio edytowany przez rodman (2015-03-08 16:43:08)

do szrapania i tak po 1 cylindrowcu jest przyzwyczajony :-)

Może i rzedóweczka płynniej śmiga ale takiej kupy momentu jak jest od dołu w V to nigdy nie będzie miała.

Na minus rzeczywiście jest to, że pod koniec obrotów słabnie ale czy w mieście często będzie doprowadzał do takich sytuacji?
Poza tym jest lżejsza, węższa, może mieć mniejsze spalanie (nie trzeba mocno kręcić, żeby mieć taki moment jak w rzędówie)
i potrzeba mniej świec ;-)

Jak to w zyciu bywa ideału nie ma, podobnie jak z furami dla jednych dobry diesel a dla innych benzyna.

Polecam spróbować bo warto mieć doświadczenie i z tym i z tym a później zostanie już tylko do sprawdzenia 3 cylindrowy rzędowy silnik z 1050 :-D

DR-Z 400ESM sold

15

Lżejsza to nie jest, zazwyczaj sportowe fałki mają nadwagę w stosunku do  rzędówek. 3 cylindry też są fajne, jeździłem na streettriplu i podobało mi się.