1

Temat: Problem Luzy Zaworowe CRF 450R 2003.Wydechowe

Witam panowie wziąłem się za pomiar luzów  w mojej Hondzie i natrafilem na problem bardziej teoretyczny. Przegladalem mnóstwo filmików na YT i nie tylko,czytałem tematy i serwisówki,ale chce się upewnić,aby dwa razy tego samego nie robić. Mianowicie na ssących pomiar jest prosty i luzy byly jedynie do lekkiej poprawy,lecz problem natrafilem podczas pomiaru wydechowych.
-Ze zmierzonych przezemnie luzów wychodzi,że Lewy Wydech ma 0.16,a prawy 0.21.Natomiast podczas wkladania szczelinomierza podnosi się dźwigienka,co za tym idzie luz który odczytałem jest równy luzowi wydechowemu+luzowi dekompresatora między śrubką a ramieniem? Luz ten między śrubką wynosi bodajże około 0.10-0.11 także już sam nie wiem jak poprawnie to opisać. Czyżby musze zmierzyć luz zaworowy bez podnoszenia tej dźwigienki poprzez wpychanie szczelinomierza,czy zmierzone przezemnie luzy są zrobione metodą poprawną ?

Pozdrawiam i prosze o odpowiedź. To nie jest mój pierwszy motocykl i taka praca,lecz dla świętego spokoju wole się upewnić opiniami osób znacznie bardziej doświadczonych.

2

Odp: Problem Luzy Zaworowe CRF 450R 2003.Wydechowe

Nie wiem gdzie wyczytałeś, że luz na deko ma wynosić 0,1 mm
Luz na deko ma wynosić 0,35 mm
Poluzuj całkiem śrubę deko, ustaw luzy zaworowe i ustaw deko. W takiej kolejności.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3 Ostatnio edytowany przez karol128 (2015-01-05 17:35:37)

luz na na deko to 0.35+plus zaworowy czyli razem 0.21+0.35=0.56 w twoim przypadku. Ustawia się na dwa sposoby albo blokujesz szczelinomierzem od dołu luz zaworowy i ustawiasz 0.35 lub od góry ustawiasz 0.56 bez blokowania. Osobiście u siebie tego luzu nawet nie sprawdzam - po prostu jak jest bardzo nieprawidłowy  to czuję podczas odpalania (crf 05).

4

A mam pytanie odnośnie tego ustrojstwa, skoro crf ma auto deko, to po co jest dźwignia na kierownicy? I druga kwestia, czy to się jakoś zużywa, psuje cokolwiek? Że reguluje się dodatkowo na tym luz już wiem ;)

Części silnikowe, odzież motocyklowa oraz akcesoria jeżeli czegoś potrzebujesz napisz do nas ! sklep@RRmoto.pl

4SR SIDI ALPINESTARS NOLAN LS2 X-LITE MOTUL IPONE SBS NISSIN AXO FLY PROGRIP

5

do ciepłego ssania. Polubisz ją po pierwszej glebie ;)

Pozdrawiam,
Piotrek

6

Można odrobinę jaśniej ?

Części silnikowe, odzież motocyklowa oraz akcesoria jeżeli czegoś potrzebujesz napisz do nas ! sklep@RRmoto.pl

7

Jak sie wyjebiesz i zalejesz moto to używasz wtedy ciepłe :)

KXF 250 '14

8

Ja używam zgodnie z nazwą czyli prawie zawsze jak silnik jest jeszcze gorący. Ono zubaża mieszankę a zwykłe wzbogaca.

9

Jak wy użytkujecie te motocykle jeżeli nawet nie wiecie jakie oprzyrządowanie macie na kierownicy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

Ja jeszcze nie użytkuje, na razie stoi w pokoju i się kurzy. Wcześniej wszystko wtryskowe więc takich patentów  nie było ;)