271

Odp: Regulamin 2015

maniek-rr312 napisał/a:

Panowie z takim podejsciem nigdy nie bedzie lepiej.

Co nie ma być lepiej? Przecież nam chodzi o trening. Co trening blokuje, żeby było lepiej?

maniek-rr312 napisał/a:

Mielismy jechac w tym roku na SMoN a tam tez masz tylko 2 treningi i 1 kwali. Scigasz sie z zawodnikami ktorzy byli na danym obiekcie kilka razy. Co z tym faktem robisz?? Idziesz do organizatora i placzesz zeby dal tobie tydzien na zapoznanie z torem? Nie zapierdalasz i dajesz z siebie wszystko.

Nie jest to zbyt dobre porównanie. Co do SON nie ma alternatywy. Co do MP jest i to w podobnych kosztach.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

272

Ale lepiej miec dwie dodatkowe rundy na innych torach niz jechac 2 lub 3 na tym samym w sezonie. Nasi zawodnicy do MP beda mieli oddzielna klasyfikacje wiec miejscowi czy zawodnicy z Finlandii lub UK nie beda nam wchodzic w droge. 95% z nas bedzie tam pierwszy raz wiec w czym problem??

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

273

maniek-rr312 napisał/a:

Ale lepiej miec dwie dodatkowe rundy na innych torach niz jechac 2 lub 3 na tym samym w sezonie.

Też uważam że lepiej mieć 7 rund niż 5. Ale jeszcze bardziej wolałbym 6, ale tą na nowym torze poprzedzoną treningami. Rozumiem co piszesz, że na Łotwie nie mają treningów, ale może nie mają bo nie potrzebują co nie znaczy, że nie ma szansy aby były.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

274 Ostatnio edytowany przez Bart03 (2015-01-02 21:37:45)

Też bym chciał trening przed Madoną ale chyba nie da się tego zrobić bo nie ma kiedy, mam rację?
Trening przed Rygą jest możliwy dzień wcześniej?

Crazy a jakie jest zdanie Pączka odnośnie tych rund, bo może zmienisz swoje :P

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

275 Ostatnio edytowany przez wiśnia84 rm-z (2015-01-02 22:14:46)

Crazy i Salamon mają racje !!!! w 100%

SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI

276

Wisnia ale w czym??

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

277

Jak widać dużo osób zmian nie lubi :) Ja tam się ciesze że jest coś nowego i że będę mógł przejechać się na nowym torze. A to że mój poziom i sprzęt nie pozwoli na nawiązanie jakiekolwiek walki to mniej ważne. Ważne że będę mógł sobie polatać ;) Wiadomo z treningiem byłoby łatwiej ale jak nie ma tam takowych organizowanych to myślę że ciężko będzie takie coś na Łotyszach wymusić.

Jeśli bym był już na poziomie MP to pewnie miałbym bardziej ambitne podejście i walczył bym inaczej o pkt stąd rozumiem niejako i Wszystkich racje. Ale weźcie pod uwagę że jedna czy dwie wygrane z Żurala mistrza MP nie zrobi, pozostałe 5 mają spore znaczenie i to że On jeździł wcześniej na tych  torach tylko teraz może zaprocentować. Niektórzy jeżdżą w Czechach i jakby tam były wyścigi MP zorganizowane to Oni mieli by przewagę.

DR 650SE/SM - na torowej emeryturze,
RMZ 450 SMR - może będzie  szybsza ; -)

278

Bart już ci odpowiadam
Runda na Łotwie tak jak było ustalone jest ok ale chcemy aby była możliwość dzień wcześniej treningu i tylko jedna runda a nie podwójna jeżeli ma to mieć sens.
Każde inne rozwiązanie jest nie racjonalne.
Po przejechaniu 700-1100 km zawodnik rano ma zaraz kwalifikacje i wyścig to według mnie głupota i na pewno nie ma nić wspólnego z podnoszeniem naszego poziomu.
Nikt nie jest w stanie po 15 minutach wjechać się w tor ustawić zawieszenia i wyciągnąć coś z tej jazdy.
Wolny trening daje to że jest spokój i czas na wszystko i to na treningu zawodnik się uczy analizuje i przemyśla co zrobić aby było lepiej i szybciej.
Zawody to nie tylko ściganie i do domu to jeszcze treningi, atmosfera, wspólne dyskusje itp.
Zmiany w Polskim SM są potrzebne aby byliśmy coraz szybsi ale nie wprowadzanie takich rozwiązań.
Piszecie ze tak jest u nich. I co to jest dobre rozwiązanie? Nie jest
Jeżeli tak maja wyglądać rundy to wole aby ich w ogóle nie było i niech jest 5 a jak komuś mało może jechać gdzie chce i gwarantuje że nauczy się więcej.
Jędrzej piszesz ze damy rade byliśmy już na podwójnej rundzie i było ok. Co było ok ze dojechaliście ojebaliście zawody bez treningów i szybko do domu.
Jędrek nie problem to zrobić ale w imię czego i czemu to ma służyć bo na pewno nie poprawie swoich umiejętności.
Wiśnia pisze ze popiera nas bo  był na rundzie i treningach w Czechach i widział jak wygląda SM a nie pseudo SM w Polsce.
Maniek jesteś doświadczonym zawodnikiem i najwięcej z nas pojeździłeś po innych rundach i co naprawdę sądzisz ze to rozwiązanie pomaga w dźwiganiu swojego poziomu szczerze wątpię.
Bart byłeś na rundzie w Niemczech jako widz jakie było zaskoczenie jak gość ponad 120 kg jest w stanie tak jechać na pewno nie nauczył się tego na takich rundach jakie niby mamy mieć.
Pączek byłeś ze mną na rundzie w Czechach do dziś widzę twoje dupne oczy i zdziwienie jak to możliwe aby tak jechać. Ile się nauczyłeś na treningach myślę ze dużo na Łotwie to nam odbierają.
Guma niech powie ile zbił czas na ostatniej rundzie w Toruniu jak poświęciłem mu trochę czasu na wolnych treningach tam tego nie ma.
Kto nigdy nie był po za Polską na Rundzie ma inne podejście do nauki i rozwijania Polskiego SM bo skąd ma coś wiedzieć z filmików na YouTube robionych pod oglądalność.

Poniżej dwa przykłady ja wybieram naukę SM nad głupota czyli Czechy i ich podejście.
Przykład 1 MP na Łotwie
Brak możliwości treningu dzień wcześniej
Jeden trening 15 minut
Jedne kwalifikacje 15 minut
Wyścig i wypad do domu
Przykład 2 Czechy
Dzień wcześniej zakwaterowanie oraz wolne treningi cały dzień
Atmosfera która daje to ze to są wyścigi, a nie ojebanie czegoś żeby się nazywało, że byłem.
Trening 30 minut
Kwalifikacje 30 minut
2 Wyścigi
W weekend majowy jest runda w Czechach zapraszam wszystkich na treningi i zawody.
Pomogę w wszystkich co potrzebne, aby wystartować w zawodach.

https://www.facebook.com/tsunamiagataipiotr?ref=hl
# 86 Wuju - Tsunami SM

279 Ostatnio edytowany przez wyrzyk969 (2015-01-02 23:44:31)

Tak się zapytam, mocno różni się odbiór techniczny w Polsce od tego w Czechach? W sensie jak mam przygotowane moto do zawodów w PL to da rade tak u sąsiadów czy są jakieś dodatkowe kruczki i jak to wygląda w praktyce. Jako z innego kraju traktują tak samo jak swoich czy bardziej rygorystycznie? Pzdr.

VOR 530 SM-R   &   KAWASAKI KX 250 SM STUNT
CA Technology

280

Panowie ja również zgadzam się z podejściem Crazego i Wuja...
Podczas rozmowy z Mankiem wyraziłem duże zainteresowanie organizacja zawodów poza granicami PL, ale jednocześnie dodałem, że małoprawdopodobne, że pojade - z wiadomy wzgledów...
Nie rozumiem jednego - Wszystkim Nam chodzi o jedno! o promowanie i rozwijanie Polskiego SM..
ale organizacja rund tak daleko w tym pomaga??? chyba nie do końca..
Czy chcemy, aby w Polskim SM liczyli sie Ci którzy mają kase? i czas ? (bez urazy dla nikogo)
Czy chcemy, aby kazdego roku ujawinił sie ktoś kto nie ma za dużo, ale ma we krwi benzynę a w sercu pasję do SM ? :)
Czy nie da się prościej? zorganizować rundy na parkigu pod supermarketem? :) jak np w Austri (bynajmniej ogladam takie zawody na Yt :) Panowie jednym chodzi o treningi, drugim nie wiem o co.. a ja mówie otwarcie, że chodzi o kase!!! i czas!!!
przecież żebym ja jechał na takie 2 rundy to muszę mieć tydzień wolego i trochę kasy. Nie każdy może sobie na coś takiego pozwolić i to nie motywuje!!! Zróbmy podówjną rundę na Łotwie, Podwójną w Koszalinie i jeszcze gdzieś daleko... i wtedy ja odrazu napiszę, że odpadam i bedzie jeden mniej. Chcąc rozwijać ten sport to musimy dążyć do minimalizacji kosztów, aby było coraz więcej chętnych i mega dużo zabawy z tego!!! kiedyś Pączek mi mówił, że proponował, aby był jeden dostawca opon i limit dla każdego taki sam - to są sugestie zmian za którymi ja sie podpiszę!
Szczeże to jest tylko moje zdanie i jak ten sezon bedzie finalnie wygladał to mi to lotto, gdyż nie mam ciśnienia, bo chyba na mnie jeszcze nie czas :) Poprostu jak mnie nie będzie stać/ nie będe miał możliwosci to nie pojade i będe trzymał kciuki za najlepszego.
Ale nadal twierdzę, że nie tak powinien wyglądać rozwój SM w Polsce!!!
Pozdrawiam Wszystkich aktywnych w tej dyskusji i życzę Sukcesów w Nowym Roku!!! :)

281

wyrzyk969 napisał/a:

Tak się zapytam, mocno różni się odbiór techniczny w Polsce od tego w Czechach? W sensie jak mam przygotowane moto do zawodów w PL to da rade tak u sąsiadów czy są jakieś dodatkowe kruczki i jak to wygląda w praktyce. Jako z innego kraju traktują tak samo jak swoich czy bardziej rygorystycznie? Pzdr.

W Czechach nie ma problemu z niczym. Przyjeżdżasz zgłaszasz się robisz na spokojnie odbiór pokazujesz międzynarodową Licencję i wszystko. Tam chcą aby każdy był zadowolony i podnosił swój poziom a nie myślą o pierdołach jak u nas.
Zadowoleni zawodnicy to udane zawody i reklama.
Na ostatniej rundzie odbiór wyglądał tak ze podpisałem się i następny.

# 86 Wuju - Tsunami SM

282 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-01-03 00:05:42)

Zawsze ktoś będzie miał daleko- niezależnie czy to Czechy, Łotwa.
Zawsze będzie gadanie, że ktoś już tam jeździł. Czy to Czechy czy Łotwa, Niemcy itd.
Ktoś wykazał się inicjatywą i coś załatwił.
Oczywiście lepiej to wygląda "czasowo", treningowo w Czechach, ale nikt chyba nie wykazał się inicjatywą załatwienia tam rundy.
Jak ktoś jest w stanie załatwić rundę MP w Czechach, to  niech załatwi, inna grupa zacznie narzekać.

Pozdrawiam,
Piotrek

283

mallly200sx napisał/a:

Zawsze ktoś będzie miał daleko- niezależnie czy to Czechy, Łotwa.
Zawsze będzie gadanie, że ktoś już tam jeździł. Czy to Czechy czy Łotwa, Niemcy itd.
Ktoś wykazał się inicjatywą i coś załatwił.
Oczywiście lepiej to wygląda "czasowo", treningowo w Czechach, ale nikt chyba nie wykazał się inicjatywą załatwienia tam rundy.
Jak ktoś jest w stanie załatwić rundę MP w Czechach, to  niech załatwi, inna grupa zacznie narzekać.

Taka inicjatywa i załatwienie takich zawodów to głupota nic nie wnosząca w SM po za tym ze będzie więcej rund i ładnie będzie wyglądało w kalendarzu.
Inna była gadka a rzeczywistość jest inna nie pora na pisanie kilku stron znowu bez sensu.
Jeżeli jest kolejny czwarty zawodnik MP co tak sądzi to warta przemyśleć i podejść do tego z innej strony bo wyjdzie tak że poleci w MP za chwilę kilka osób i cofniemy się o 5 lat do tyłu a nie o to chodzi.

# 86 Wuju - Tsunami SM

284

Mogli postarać się o załatwienie pozwoleń na torach w Polsce, a jak ktoś ma ochotę jechać za granicę, to droga wolna i nie musi podlegać pod PP czy MP.

Może jak mają wprowadzić ograniczenia głośności, to jednak Radom/Gostyń/Kisielin da radę przywrócić ?  W Siedlcach jest mały tor kartingowy, ale tam nie ma chyba gdzie terenu zrobić...

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

285 Ostatnio edytowany przez wiśnia84 rm-z (2015-01-03 00:39:43)

maniek-rr312 napisał/a:

Wisnia ale w czym??

W tym co piszą Maniek w tym co piszą :]
Jak czegoś nie zrozumiałeś  :D
[url]https://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT[/url]

SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI SUZUKI