1 Ostatnio edytowany przez Kuba177777 (2014-12-10 00:33:35)

Temat: Supermoto - wybór - wymagania

Po raz kolejny witam wszystkich na forum !

Przeglądam różne tematy w różnych działach :"pierwsze super moto" "super moto do 14k" i wiele innych.
Zanim zadam jakiekolwiek pytanie może powiem tak:
175cm wzrostu 80kg wagi Prawko kat A posiadam.
latam na GSXr 750 juz 3 sezony dla tego też nie chciałbym sie pakować w jakieś SM 250cm raczej w coś większego, wiem ze to zupełnie inna jazda ale nie chciałbym zmieniać sprzęta co chwile.

Szukam motocykla na miasto: codzienną jazdę +dużo gumowania ^^ (ważne koszty eksploatacji parę stówek czy tam tysiak to nie aż takie duże koszty ale jak czytam o remontach za 3-5 i więcej tyś to mi oczy wychodzą) + jazda na torze kilka razy do roku(zależy mi bardzo na tym), jeżeli była by możliwość to z chęcią przyjął bym coś co można po zmianie kół zabrać w teren ale nie jest to w cale koniecznie raczej to już poboczne wymaganie ,
jeśli chodzi o max dystanse to ok 120km w 1 stronę - prędkość którą chciałbym osiągać km 130km/h
ile km będę robił w sezonie? sam nie wiem ciężko mi to policzyć liczmy w porywach  6-7tyś km
czy wgle jest możliwość połączenia tych wszystkich wymagań z jakąś nie ogromną masą motocykla (180km to juz trochę dużo)

Z tego co widzę to większość tematów odnośnie poszukiwania sprzęta ma konkretne wymaganie zabierania go w teren (wtedy koszty eksploatacji znacznie rosną) dla tego mój temat jest trochę inny niż większość na forum.
dosyć dobrze się prezentuje XT660X ale  z tego co czytam straszna krowa (180kg) + zamuła jednak,
chciałbym dowiedzieć się co polecicie i czy moje  myśli odnośnie SM runą w gruzach czy je jednak podbudujecie

górna granica finansowa póki co postawiona jest na 14tyś zł

2

Odp: Supermoto - wybór - wymagania

niechcesz  xtx660 to lc4 i 625/660 jak kopanie ci nie przeszkadza. w tych pieniadzach cos dobrego znajdziesz, a po 2gie takich tematow w ostatnich tygodniach jest jeden po drugim

3 Ostatnio edytowany przez karol128 (2014-12-10 00:57:49)

Biorąc pod uwagę twoje wymagania to po gsxerze nic cię nie zadowoli w tych pieniądzach. Może 690 dałby radę ale raczej będzie cięzko dostać przy takim budżecie.

4

dla tego GSXR tez zostaje :)

5

Jak dla mnie SM to tylko wyczyn na tor, do taniego śmigania będziesz miał zawsze gixa:)

6

karol128 napisał/a:

Jak dla mnie SM to tylko wyczyn na tor, do taniego śmigania będziesz miał zawsze gixa:)

hmm jest to jakieś rozwiązanie jednak chciałbym poruszać się SM również na codzień (a przy wyczynie koszty mnie zjedzą chyba)

7

A ja polecę huskę 510, moto do tańca i do różańca jak to mówią, odnosząc się do swojego przykładu:
swego czasu sporo gumowałem, latam po torze, czasem w terenie, w trasie też kilka razy razy byłem. Olej co 16mth, na drodze wychodzi mi to jakieś ~800km, przebieg roczny to max 3-4k. Wg mnie jak na frajdę jaką daje to moto - eksploatacja jest nie duża.

8

ale w takiej husce przy przebiegach 6-7 tys/sezon to 2 lata bez remontu to bedzie bardzo dobry wynik a wtedy nie bedzie to tysiac czy dwa do wydania.

A   ktm SMC  660?

525 EXC

9

Dodam coś od siebie. Śmigałem na hornecie (widamo, gsx jest jeszcze  mocniejszy, ale do tych 150 wielkiej różnicy nie ma). Moje odczucia były takie: mam moto które rozpędza się do 100 ponieżej 4s i leci te 230. I co z tego, skoro jazda w moim przypadku wyglądała tak, że na jedynce cisnąłem do tych 100km/h a potem przebijanie biegów do 6 bo po mieście/drogach bocznych szybciej nie polatasz. Doszedłem do wniosku, że do tego typu motocykli trzeba mieć dobrą trasę lub tor w pobliżu, żeby sobie fajnie pośmigać, używając przy tym moto zgodnie z przeznaczeniem. I co zrobiłem?
Sprzedałem horneta i kupiłem wr250x (chciałem 690smc, ale miałem tak jak Ty, ograniczony budżet), tak małą 30 konną 250 i powiem Ci, że zabawa jest przednia. Mała, lekka, zwinna. Wjedziesz do lasu, pośmigasz po krawężnikach, po schodach. Pośmigasz na gumie, robisz stopale, generalnie wygłupiasz się i do tego nie ma strachu jak przy wiekszych motocyklach.  Sprzęt tego typu jest lekki, łatwiej jest Ci go kontrolować, a jak się wyglebisz to zniszczy się o wiele mniej niż w plastiku.  Dzięki temu nie boisz się. I to jest dobre na początek. Podszkolisz gumy, stopale i można przesiadać się na mocniejszy, droższy sprzęt.

Przechodząc do meritum jeśli na temat rzędowych 4 (600 w górę) masz podobne zdanie co ja to śmiało wystawiaj gixa na sprzedaż, dodaj do tego 14k i kupujesz sobie kata 690smc i gwarantuje, że będziesz zadowolony. Jeśli jednak gix musi zostać to polecam jak wyżej ktm 625/660 i twierdzę, że 640 również się sprawdzi. Oczywiście do jazdy po drogach i na wycieczkę do lasu. Jeśli chcesz ostrzej po lesie to będą trochę za ciężkie.  Xtx sobie odpuść, za ciężki.

WR 250x

10

Sprzedaj gixa i kupuj prawdziwego sm-a, a nie jakieś pseudo supermoto :P

https://www.bikepics.com/members/81

11

+1
żaden plastik nie da tyle frajdy co sm

wr450f enduro, wiosną supermoto :)

12 Ostatnio edytowany przez Kuba177777 (2014-12-10 11:30:16)

Gix  póki co zostaje  na dłuższe  wyprawy  w planach  mam Chorwacje  poza tym doskonale  się bawię  na torze  gixem  :)
mkge dodać  że jeździłem  chwile  huska  450 te i była super  frajda!  Tylko dalej nie wiem ile kosztuje utrzymanie  któregokolwiek  z tych  KTM
albo jeszcze  inaczej ile musiałbym  dołożyć  do kwoty  14tys  ny kupić coś juz wartego  uwagi

Prawdziwe  super  moto tzn? :)  jakieś konkrety

13

wr450 do 14k kupisz porządną sztukę

wr450f enduro, wiosną supermoto :)

14

a xr650 w specu supermoto ?

Husqa smr 570

15

jak lubisz Hardcore to Aprilia  SXV 550 :P