Temat: Husqvarna sm610ie 2007 - eksploatacja
Witam wszystkich.
Jestem zainteresowany zakupem Husqvarny sm610ie z 2007 na wtrysku roku i mam kilka pytań odnośnie tego moto. Trochę czytałem, ale wydaje mi się, że wciąż nie jestem pewny czy kupić to moto. Będzie to moje pierwsze supermoto, wcześniej jeździłem na cbr 125r, biorę pod uwagę Husky, bo mam zamiar od czasu do czasu polatać po jakichś polnych drogach. Pewnie ktoś napisze, bierz KTMa, ale znaleźć KTMa za te pieniądze i z tego roku zarejestrowanego na a2 (niestety mnie ogranicza) jest praktycznie niemożliwe. Tego czego się najbardziej boję, to eksploatacja. Poczytałem trochę w necie i sprawdziłem to w serwisówce znalezionej w necie i z tego wynika, że co 10tyś km trzeba zmieniać łańcuch rozrządu i korbowód. Czy faktycznie tak jest?
Jadę w sobotę oglądać jeden egzemplarz i chciałbym wiedzieć na co głównie zwrócić uwagę, jakieś typowe usterki?
Mam zamiar zabrać ze sobą mechanika, który sprawdzi kompresję (dobrze doczytałem, że nie powinna być niższa niż 8 barów).
Moto ma niby 13k przebiegu, ale aktualny właściciel mało co o tym wie i zakładam, że łańcuch rozrządu i korbowód (?) są seryjne. Można to jakoś sprawdzić, np. ślady zdejmowania pokrywy zaworów?
Czy dobrze wyczytałem, że moto z 2007 i późniejsze są już po "lifcie", tzn. nie są tak usterkowe jak poprzednie?
Znalazłem dziś, że w Polsce są tylko 3 salony Husky, ale jeden z nich mam 30km od domu, więc blisko. Ale chciałbym zapytać jak wygląda sprawa części, czy długo trzeba czekać na zrealizowanie zamówienia? Oczywiście, mam tam zamiar jutro zadzwonić i zapytać, ale warto posłuchać kogoś z doświadczeniem.
Chętnie posłucham odczuć użytkowników tego moto na ten temat.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam