Ładny ten Fmx ;) też muszę się teraz przez zimę zabrać za swojego i parę rzeczy ogarnąć.
A do autora tematu - widzę, że interesują Cię też Husy 570/610. Przypuszczam, że pewnie głównie dlatego, że cenowo nie ma tragedii (mam na myśli starsze roczniki), jednakże ja do tych Husek podchodziłbym z lekkim dystansem - może i nie są drogie, w miarę wyglądają i coś tej mocy mają, natomiast problemem może być to, że jeśli o to moto chodzi to łatwo trafić na dziadostwo. Wiem bo sam też się kiedyś za takimi oglądałem. Co z tego, że kupisz tanio jakąś sztukę, skoro zaraz trzeba będzie wydać kilka tysięcy na remont. Jak to mówią "skąpy dwa razy traci". Uwierz mi, lepiej poczekać, dozbierać, a kupić w miarę pewną sztukę (mimo, że tej pewności nigdy na 100% nie ma, to kupując np. od kogoś z forum, możesz być pewien, że nikt ze stałych bywalców nie zaryzykuje swojego dobrego imienia). Ale jeśli i tak będziesz chciał iść w te Husqvarny to tutaj na forum był gdzieś wątek, na temat tego, których modeli raczej unikać - miało to związek głównie z metodą smarowania silnika. Te z łańcuchem po lewej stronie, mają już, że tak powiem normalne smarowanie i występuje pompa oraz filtr oleju, natomiast w wersji z łańcuchem po prawej stronie, takowego filtra oraz pompy nie ma, chociaż obecność pompy zależy chyba od rocznika w tej wersji, bo filtra tak czy siak nie ma.
Więcej informacji szukaj we wspomnianym przeze mnie temacie.
Poza tym nie zrażaj się tak do FMX-ów. Nie są to złe motocykle. Jak wspomniał kolega wyżej, głównym minusem jest waga, no i mocy mogłoby być deczko więcej, ale nie zmienia to faktu, że warto się nimi zainteresować. Ja też miałem takie zdanie jak Ty, że FMX-y to są "be, brzydnie i w ogóle nie podoba mi się to" do czasu aż obejrzałem na żywo i przejechałem się. Całkiem żwawy silnik, do tego żywotny,na temat spalania może nie będę się wypowiadał w szczegółach bo i FMX swoje spali jak się go przyciśnie ;) Do tego dobrze się prowadzi; a ten przód co to Ci się tak nie podoba, można bez problemu zmodyfikować ;)
Poza tym przydałby się chyba w końcu jakiś podwieszony temat, z króciutką charakterystyką najpopularniejszych SM - bo tematów takich jak ten jest mnóstwo, w zasadzie już kiedyś podałem taką propozycję, był odzew pozytywny, ale jakoś nie skleiło się w jedną całość ;) Coś trzeba zdziałać w tym kierunku.
Husqvarna TE/SM 610i.e