1 Ostatnio edytowany przez karlik90 (2014-06-30 11:23:40)

Temat: naciag sprężyny tył Lc4

Witam poprzedni własciciel jako że był niski postanowił obniżyc moto przez skrecenie tylnej sprężyny praktycznie na maksa.
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f726a9d47256ccbb]http://images65.fotosik.pl/1127/f726a9d47256ccbbm.jpg[/url]

wydaje mi sie ze przez to moto jest strasznie miekkie i przy skokach tył dosc czest lubi dobić. chciał bym ustawić to jak sie nalezy. wiec prosze o wskazówki jak to macie w swoich motorach. tzn jak macie wkrecone te nakrektki od góry gwintu. prosze o pomoc. amor WP

2

Odp: naciag sprężyny tył Lc4

Pierwsza sprawa jaka twardość sprężyny i pod twoją wagę jaką zaleca manual.

Druga sprawa zacznij od ustawienia SAG

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3 Ostatnio edytowany przez karlik90 (2014-06-30 13:29:32)

sprezyna jest bodajze 70 -260 moja waga to 75. sagu nie miezyłem ale dosc mocno osiada po opuszczeniu z podnosnika gdzies ok 4-5 cm

4

Mam podobny problem. Podczas nie wielkiego skoku, koło dobija do tłumika i widać przepaloną gumę na nim. O jeździe w dwie osoby mogę całkowicie zapomnieć. LC4 640 z 2004r SM.
Nie mam pojęcia jak ustawić ten amor. Pokrętła ustawione jak w serwisówce na górze 4 na dole 8, próbowałem na wiele sposobów i nic to nie dawało.
Sprężyna ściągnięta tak, że widać mi 2cm gwintu od góry.

Częsty objaw w KTM? Rzuciły mi się jakieś fotki w sieci i na niektórych też przepalona opona na wydechu? WTF?

5

Zarowno w LC4 640 SM, jak i SMR 450 slady opony na tlumiku nie sa niczym niezwyklym, nawet przy prawidlowo ustawionym sagu i nastawach tlumienia dobicia i odbicia. Takie sa moje doswiadczenia - jak skaczesz, to opona dotyka tlumika. Przy normalnej, drogowej eksploatacji nie powinno sie to dziac.

Pozdrawiam
Marek #26

It's all about the style, passion and fun :)

6

Co może być przyczyną gdy dziewczyna siedzi na siedzeniu pasażera i również ociera? Za słaba sprężyna? Za małe ustawienie naciągu sprężyny? Ściągnąć te pierścienie w dół aby było trochę twardziej? Dodam, że dziewczyny nie zmienię i tak ma wagę piórkową ;-)

7

Stary to, że skręcasz sprężynę zupełnie nic nie zmienia!
Poczytaj manuala albo jakikolwiek artykuł o regulacji zawieszenia i się dowiesz, że skręcanie nie zmienia "twardości" sprężyny.
Fabryczna jest na około 75kg.
A Ty ile ważysz razem z pasażerką? 120?, 130kg?
Jak sprężyna jest za miękka to należy ją wymienić na twardszą według tabelki z manuala.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

Czy ściskając sprężynę mogę podnieść tył motocykla?

9

Pewnie zyskasz do 20mm

jednak i tak pomyśl o wymianie sprężyny
koszt niewielki

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

10

Czy to są jakieś oryginalne sprężyny do danego modelu amortyzatora czy jakieś akcesoryjne? Próbowałem wpisać w google i na allegro i nic nie znalazłem. Rozumiem, że w serwisówce mam podaną tabelę z wagą jeźdźcy i doborem odpowiedniej sprężyny? Kolego poratujesz jakimś linkiem gdzie mógłbym jakieś informacje uzyskać? Ceny, rodzaje itd.

11

U siebie naciągłem sprężyne i moto faktycznie utwardził sie i troszke podniósł, przy skokach już nic nie dobija.

12

Bangout napisał/a:

Czy to są jakieś oryginalne sprężyny do danego modelu amortyzatora czy jakieś akcesoryjne? Próbowałem wpisać w google i na allegro i nic nie znalazłem. Rozumiem, że w serwisówce mam podaną tabelę z wagą jeźdźcy i doborem odpowiedniej sprężyny? Kolego poratujesz jakimś linkiem gdzie mógłbym jakieś informacje uzyskać? Ceny, rodzaje itd.

KTM oferuje dwie sprężyny akcesoryjne - miększą i twardszą. Cena na ktmsklep.pl 730 PLN.
[url]http://ktmsklep.pl/new-katalog/12,156,918,16573/rocznik-2005/supermoto/absorber-disassebled-640-sm[/url]
Poszukaj pozycji oznaczonej numerem 47 - są trzy.

W moim KTM kilka lat temu zamontowałem twardszą ze względu na moją wagę - ok. 90 kg. Na jazdę we dwie osoby to jednak nie za bardzo pomaga. Dobrym rozwiązaniem dla dwojga jest duży Adventure :)

Pozdrawiam
Marek #26

It's all about the style, passion and fun :)

13

Są też 90/120 z zamiennika  za ok 440 zł

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL