1

Temat: ubezpieczenia

Hej,

mam pytanie czy ktoś korzystał albo się rozeznawał w kwestii ubezpieczeń? Po pierwsze chodzi o ubezpieczenie NNW, z którego można by skorzystać np. w przypadku złamania i konieczności przeprowadzenia operacji. Ubezpieczenie w ramach licencji obejmuje tylko zawody. Kiedyś w Poznaniu byli ludzie z ACE i pokazywali tzw. ubezpieczenie szpitalne - odszkodowanie było wypłacane przy złamaniach i operacjach. Wypłata odszkodowań jest rzędu kilku tysięcy i taki jest też koszt prostych operacji.

Druga sprawa to ubezpieczenie na życie, które jest konieczne np. jako zabezpieczenie kredytu. W moim znalazłem wyłączenie wypłacania odszkodowania w przypadku brania udziału w zawodach. W praktyce oznacza to, że zejdę w następstwie wypadku na zawodach to komornik wyrzuci rodzinę z domu. Słaba opcja... Tutaj już sprawa dotyczy setek tys... Wiem, że z wyłączeniami różne firmy mają różnie - może ktoś wie gdzie nie ma wykluczeń w przypadku zawodów?

crisson
SM450RR

2

Odp: ubezpieczenia

JA sie rozeznawalem w temacie. Zapytalem na goldenline na grupie ubezpieczen. Jak zaczeli sie tam licytiowac miedzy soba to splodzili z 5 stron tekstu i obelg wzajemnych.
Finalnie zapytalem zioma co to paral sie ubezpieczeniami i powiedzial (a on takowoż jako i my motorowiec jest), że nie ma ubezpieczenia bo warunki wyplaty odszkodowania sa tak spisane, ze w razie kopniecia wiadra, czy tez uderzenia w kalendarz, woli oszczedzic rodzinie procesowania sie z wysokokapitalowa ubezpieczalnia.
Zatem zaniechalem tematu dodatkowego ubezpieczenia, a zaoszczedzone pieniadze na skladkach inwestuje w przemysl naftowy w Dubaju.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

3 Ostatnio edytowany przez crisson (2010-08-11 21:17:30)

trochę poszukałem w sieci - dość dobrze wygląda ubezpieczenie NNW z Compensy. W tej samej firmie wykupuje ubezpieczenia PZM dla zawodników z licencją.

[url]http://www.ubezpieczeniaonline.pl/kup/ubezpieczenie_nnw/kup_polise/[/url]

Rożnica pomiędzy 'zwykłym' NNW a tym dla zawodników wynosi w składce 100% a polega na tym, że zwykłe NNW nie obejmuje zawodów. Warto brać świadczenia dodatkowe w wariancie C (pokrywa m.in. ortezy i koszty operacji) ale raczej bez dziennego świadczenia szpitalnego (bo jest wypłacane pod warunkiem pobytu w szpitalu co najmniej 5 dni).

Przykładowo zwykłe NNW na 100 tys ze świadczeniem dodatkowym w wariancie C daje składkę roczną ok 1 tys PLN. Pokrywa koszty operacji do 20 tys (20% ubezpieczenia).

Dla przykładu złamanie obojczyka - operacja z łączeniem na tytanową blache kosztuje ok 6 tys. Ubezpieczenie to pokrywa i jeszcze dodatkowo wypłaca za uszczerbek na zdrowiu pewnie z 5% kwoty ubezpieczenia.

To ubezpieczenie w ramach licencji jest słabe bo nie obejmuje kosztów leczenia i jest na niską kwotę.

Pytanie tylko czy brać zwykłe czy dla zawodników.

Może ktoś ma doświadczenie z Compensą i tym jak wypłacają odszkodowanie?

crisson
SM450RR

4

O Compensę zapytaj Crazy'ego. Tną w ch... jak cała reszta.

5

Pytanie - czy ktoś od tamtego czasu drążył może temat ubezpieczeń?

Chodzi mi o jakieś ubezpieczenie na życie, grupowe, NNW.
Może ma ktoś jakieś osobiste doświadczenie w wypłacaniu odszkodowania? Miał jakiś wypadek albo uraz na motocyklu i otrzymał pieniądze za uszczerbek na zdrowiu, pobyt w szpitalu itd?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

Jeśli by kogoś interesowały ubezpieczenia zdrowotne, od następstw nieszczęśliwych wypadków, czy też ubezpieczenia na życie.
Mogę podać nr. do mej agentki. :) Pokieruje, doradzi, przypomni o niezapłaconej na czas racie ;)

Przykładowe wypłaty w moim przypadku...
-złamanie otwarte palca 10 tysięcy złotych (to jest tylko wypłata na pokrycie kosztów leczenia o pobytu w szpitali powyżej 4 dni) nie jest to odszkodowanie tylko same pokrycie kosztów, do odszkodowania jeszcze nie przedłożyłem dokumentów.
-złamana przegroda nosowa 11.400 złotych. (pokrycie kosztów operacji i pobytu w szpitalu powyżej 4 dni)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

7

Seba a w jakiej ubezpieczalni masz ubezpieczenie i jaką płacisz roczną stawkę?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

Płacę 150 złotych miesięcznie i jestem ubezpieczony w ING. ale jak widzicie nie narzekam na wysokość wypłat.
Oczywiście sumę i wariant ubezpieczenie każdy dobiera osobiści.

Mam limit 3 wypłat na pół roku... jakoś tak, ale nie chcę tu podawać jakiś wiążących informacji na temat zasad i regulaminu.

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

9

kurde, może i ja bym się na coś takiego skusił...

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw

10

Seba ty masz w tym ING polisę tylko ochronną czy ochronno-inwestycyjną?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

11

wrócę do tematu.

Czy ktoś w końcu coś ogarnął ? Ja mam 3 warunki

- Wypłata w razie śmierci 300 tyś pln
- Wypłata w przypadku wypadku - tak jak pisali koledzy wyżej, jakieś złamanie czy coś - chociaż pokrycie kosztów

No i żeby nie kosztowało 250 pln miesięcznie :-)

Pomożę ktoś ? bo mnie żona nie puści na zawody :P

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

12

levis napisał/a:

wrócę do tematu.

Czy ktoś w końcu coś ogarnął ? Ja mam 3 warunki

- Wypłata w razie śmierci 300 tyś pln
- Wypłata w przypadku wypadku - tak jak pisali koledzy wyżej, jakieś złamanie czy coś - chociaż pokrycie kosztów

No i żeby nie kosztowało 250 pln miesięcznie :-)

Pomożę ktoś ? bo mnie żona nie puści na zawody :P

Info na PW

Pozdrawiam,
Piotrek

13 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2014-08-19 15:19:23)

[url]http://forum.supermoto.pl/topic26588-ubezpiecznie-nnw-przezorny-zawsze-ubezpieczony.html[/url]

Finalnie płacę coś koło 830 rocznie

Pozdrawiam,
Piotrek

14

No dobra, ale tam w temacie napisałeś 438, to w końcu które masz ubezpieczenie i jaka kwota w przypadku śmierci...

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

15

Nie ubezpieczaj się na dużą kwotę bo jeszcze żona ci pomoże zejść z tego świata :P