1

Temat: Narzędzie do zakuwania i rozkuwania łańcucha.

Na allegro jest jakiś tam wybór, możecie polecić coś konkretnego ze swojego doświadczenia?
Chciałbym kupić coś co sprawdzi się zarówno przy łańcuchu rozrządu i napędowym.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

2

Odp: Narzędzie do zakuwania i rozkuwania łańcucha.

Nie wydaje mi się abyś kupił jeden zestaw do obu łańcuszków.
Napędowy jest gruby i są tam grube końcówki a do rozrządu są prawie takie jak do roweru.

Do łańcucha napędowego ja mam DRC i uważam, że jest w dobrej cenie i jakoś też jest dobra.
Jadnak używam go tylko do skracania łańcucha bo zapinam na zapinki.

Do rozrządu zobacz na stronie larssona albo intermotors.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3 Ostatnio edytowany przez Sebas (2013-10-01 21:24:44)

Mój kolega robi takie zakuwarki, z najlepszej stali narzędziowej ( z jednego elementu, jedynie rączka jest dospawana ) i w dobrej cenie. Jeśli jesteś zainteresowany to na PW dam Ci namiary.

Triumph Daytona 675

4

hacker33 napisał/a:

Nie wydaje mi się abyś kupił jeden zestaw do obu łańcuszków.
Napędowy jest gruby i są tam grube końcówki a do rozrządu są prawie takie jak do roweru.

Do łańcucha napędowego ja mam DRC i uważam, że jest w dobrej cenie i jakoś też jest dobra.
Jadnak używam go tylko do skracania łańcucha bo zapinam na zapinki.

Do rozrządu zobacz na stronie larssona albo intermotors.

W takim razie narzędzie do łańcucha rozrządu sobie póki co podaruję.
Taki masz tej firmy DRC?
http://www.cycletreads.co.nz/images/products/21.4778.jpg
A ten zestaw to będzie tania do niczego nienadająca się chińszczyzna, czy do amatorskiego użytku wystarczy?
Takie zestawy są w cenie od okolic 90zł do nawet 350zł a wszystkie to raczej taki sam produkt.
[url]http://allegro.pl/zestaw-do-zakuwania-i-rozkuwania-lancucha-rozrzadu-i3575251669.html[/url]

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

5

Rozrząd rozkuwalem rowerowym + kontówka,zakowalem punktakiem. Pewnie wszyscy zaraz pogardza ale... dziala, napęd na zapinkę, w scigu tez punktak. Wszystko z WYCZUCIEM

Sherco st300  Cabestany Replica

6

żeby nie zakładać nowego tematu, pytanie: czy ktoś z was się wypowie na temat skracania łańcucha w celu np przekładki kół z supermoto na terenowe z większą zębatką, czy wpłynie to na żywotność łańcucha, nie pęknie? pozdro

7 Ostatnio edytowany przez trawer (2014-07-31 12:55:07)

_Radzio_ napisał/a:

żeby nie zakładać nowego tematu, pytanie: czy ktoś z was się wypowie na temat skracania łańcucha w celu np przekładki kół z supermoto na terenowe z większą zębatką, czy wpłynie to na żywotność łańcucha, nie pęknie? pozdro

Stosujesz zapinki i po problemie, w niczym to nie przeszkadza że będą dwie, pozatym jak przekładasz z SM na teren to chyba przedłużasz? :)

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

8

napisałem w złej kolejności, zapinki nawet nie były by mi potrzebne pod mój zestaw wystarczyło by 1-2 ogniwa wywalić i pasuje pod obie zębatki stąd też pytam czy jak skróce to nie pęknie czy coś ;p

9

Nie pęknie. Złącz to potem zapinką i będzie gitara.

10

To skąd się biorą rozwalone kartery? Gdzie wam najczęściej pęka lancuch?

WSK 125 (odrestauruje się) - Honda CB450S - Suzuki GS500E - Suzuki SV650S - KTM LC4 Duke II - KTM LC4 640SM - KLX300R - enduro zajawka

11

Rozwalone kartery to najczęściej po tym jak łańcuch spadnie z tylnej zębatki.

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

12

może ze słabej jakości taniego łańcucha lub nie dbanie o jego naciąg?

13

Albo gdy ktoś założy zapinkę "pod włos"

14

Ja z zapinką powtarzam że ma być "strzałka" w kierunku obrotów.
Chociaż spotkałem się z rozpięciem jej pomimo prawidłowego montażu...

Yamaha YZ 250F