1

Temat: Stuki

Witam,

od niedawna jestem świeżym posiadaczem CRF 450r i zauważyłem że jak jadę wolno np na trójce i chce depnąć ognia to słychać jakby uderzanie w szklankę łyżeczką ?? jak by zawory??? ale podobno poprzedni właściciel wymieniał je na nowe i ustawiam hmmm.
Wiecie co to może być?  czy to tak jak słyszałem tkz  spalanie stukowe ?? czy może faktycznie zawory albo gaźnik???

Proszę o podpowiedz w którym kierunku iść?

2

Odp: Stuki

myślę, że najlepiej będzie pójść w kierunku mechanika :-)

DR-Z 400ESM sold

3

kiedyś miałem podobny stukot wyszło że gumy na koszu sprzęgłowym były wywalone. Zgaś silnik wrzuć 1 bieg i iprowadź motor do przodu i do tyłu na biegu jak będzie jakiś strzyk czy tkukot prawdopodobnie sprzęgło albo jeszcze coś.

ale jak mówisz o szklance to może łańcuch o wahacz stuka

4

Właśnie kumpel mówił że to może być walenie łańcucha o wahacz , mówił że mam łeb wychylić zobaczyć :) taaa tylko że ja chu... widzę heheh. Jeśli łańcuch to znak że mam za luźny ?? jeśli tak to łatwe jest naciąganie?

5 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-07-25 08:57:40)

Jeżdżąc CRF zapomnij o jeździe na wolnych obrotach i wszystkie stuki, puki przejdą.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

6

Majster128 napisał/a:

Jeżdżąc CRF zapomnij o jeździe na wolnych obrotach i wszystkie stuki, puki przejdą.

+1 :)

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

7

a znalazłeś już 5ty bieg ? :)

Pozdrawiam,
Piotrek

8

mallly200sx napisał/a:

a znalazłeś już 5ty bieg ? :)

Nie niestety chyba miałem zrobią przekładkę silnika :( raczej skrzynia (silnik) jest od starszego CRF 450r .

9

Okazało się że te stuki wywoływał łańcuch który walił w wahacz :(

10

Podłóż coś pod ślizg bo to on powoduje takie stuki, sprawdzone już w niejednej CRF.

KTM EXC 520 Supermoto
Honda CRF 450r
#51 !

11

u brata lancuch zawsze wali w slizg jak gaz odpuszcza. nie odpuszczaj gazu tylko krec do oporu.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

12

Gierek04 napisał/a:

Podłóż coś pod ślizg bo to on powoduje takie stuki, sprawdzone już w niejednej CRF.

Jasne... i czekaj aż przetrze ślizg w błyskawicznym tempie. To nie są pojazdy stworzone do pyrkania. Jeździj jak należy i nie będziesz miał problemów.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

13

Gierek04 napisał/a:

a widziales wahacz wydarty przez lanuch po takich zabiegach?

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

14

Nie ale faktycznie jak cisnę to nic nie stuka :)

15

A tak wygląda wachacz jak się nie wymienia ślizgu. Poprzedni właściciel się chyba nie przejmował i założył nowy. A po sezonie tak to wygląda. Co ciekawsze żadnych luzów nie było.
Wszystko nowe musiałem założyć i pospawać tą dziurekę. Ceny w PL to kosmos (3xdrożej + vat) a z USA taniej niż zamienniki z allegro.

[url=http://s1276.photobucket.com/user/master_be/media/2014-01-18191628_zpsc83a41e5.jpg.html]http://i1276.photobucket.com/albums/y463/master_be/2014-01-18191628_zpsc83a41e5.jpg[/url]

CRF450R