16

Odp: [S]KTM 660 smc 2005

W dowodzie to wszystko można wpisać przecież... ;) Jak ogarnę odszkodowanie, to będę szukał własnie 660 i dlatego tak mnie nurtuję ten temat. Raz na jakiś czas urywam się nad jeziorko z narzeczoną, i fajnie byłoby, gdyby moja luba nie pogięła mi ramy ;)

17

Użytkownik napisał/a:

W dowodzie to wszystko można wpisać przecież... ;) Jak ogarnę odszkodowanie, to będę szukał własnie 660 i dlatego tak mnie nurtuję ten temat. Raz na jakiś czas urywam się nad jeziorko z narzeczoną, i fajnie byłoby, gdyby moja luba nie pogięła mi ramy ;)

Jeśli waży mniej niż 100 kg to nie powinno być problemu :D :D Z jakiegoś powodu zamontowali to seryjnie, nikt tego samodzielnie nie dokręcił :)

Sprawdzę max dopuszczalny ładunek jakim można obciążyć moto oraz ilość osób w dowodzie jak wrócę z pracy :)

KTM 660 SMC 2005 <--- Sprzedam lub zamienię na SV1000N

18

Mi w 625 nie pogięło po klocu ponad 100 kilowym i ja drugi taki, także możesz się urwać z narzeczoną jeśli nie przekracza 150 kilo, a Ty 100 to dacie radę zajechać i wrócić.

DT 125 '04 > DRZ 400 E '03 > 625 SMC '06 > R1 RN09 '02 > RM 250

19

W dowodzie mam liczba miejsc siedzacych 2 a max dopuszczalna ladownosc 143 kg ale jak widac kolega juz przetestowal troche ponad 200 kg i bylo ok :D :D

Podnozki dla pasazera mam seryjnie.

20

Czyli zmieściłbym się z narzeczoną w limicie ;) W takim razie życzę Ci, żebyś nie sprzedał kata dopóki nie uporam się z ubezpieczalnią :D

21

Heh no zobaczymy jak to wyjdzie :) a co za problemy z ubezpieczalnia? W tym roku Ci się uda ? :)

22

Miałem dzwona 3 tygodnie temu, szkodę zgłosiłem 2 tygodnie temu i szanowne pzu nie raczy się do mnie odezwać w sprawie wyceny szkód, mimo moich dwukrotnych upomnień. Prawdopodobnie będzie szkoda całkowita za Horneta, a resztę kasy na SM mam już odłożoną. Ale znając moje szczęście zanim dostanę kasę sprzedasz moto, a ja będę szukał 660tki jeszcze z pół roku :D

23 Ostatnio edytowany przez konradoz (2014-07-16 23:07:09)

Użytkownik napisał/a:

Miałem dzwona 3 tygodnie temu, szkodę zgłosiłem 2 tygodnie temu i szanowne pzu nie raczy się do mnie odezwać w sprawie wyceny szkód, mimo moich dwukrotnych upomnień. Prawdopodobnie będzie szkoda całkowita za Horneta, a resztę kasy na SM mam już odłożoną. Ale znając moje szczęście zanim dostanę kasę sprzedasz moto, a ja będę szukał 660tki jeszcze z pół roku :D

Idź do prawnika zapłacisz trochę ale jest szansa, że sprawa odszkodowania potoczy się raz, że szybciej, dwa to i tak za pierwszym podejściem rzucą ci jakieś psie pieniądze za szkodę całkowitą

24

3,3 na papierku może jest do 100, w rzeczywistości raczej nie. Zastanów Sie lepiej na jakimś cukierkowym 800 fi. Bandziora akurat ostatnio kupywalem z kolega, 1200n, i przy vfr jest o wiele lżejszy, choć papierkowo wagi zbliżone, to waga odczuwalna jest całkiem inna. Jesli chciałbyś się coś dowiedzieć o vfr 800 fi lub bandziorze, to pisz ;)

Będzie 690 niebawem

25

konradoz napisał/a:
Użytkownik napisał/a:

Idź do prawnika zapłacisz trochę ale jest szansa, że sprawa odszkodowania potoczy się raz, że szybciej, dwa to i tak za pierwszym podejściem rzucą ci jakieś psie pieniądze za szkodę całkowitą

Słyszałem takie opinie, zobaczę jak pójdzie pierwsza wycena i pomyślę. Mój kolega właśnie zakończył 2 letni bój z allianzem, wynajął firmę walczącą o odszkodowania w zamian za określony procent z wygranej i po 2 latach dołożyli mu do wcześniej wypłaconych pieniędzy 1500 zł... 30% z tego musi oddać prawnikom, do tego został obciążony częściowo kosztami sądowymi (to jest dla mnie absurd totalny). Także na drogę sądową zdecyduje się dopiero wtedy, jak rzeczoznawca poleci w kulki w wyceną.

26

Ja zrobiłem taki myk z odszkodowaniem. Skasował mi koleś pięknego passata, a że mam firmę to znalazłem auto zastępcze bez żadnych opłat z mojej strony. Rzeczoznawca przyleciał na drugi dzień :D Pasat B6 `06r highline na fullu wersja custom na specjalne zamowienie. Wycenili mi szkode całkowitą. Wypłacili 11k a czego 18 wrak. Znalezli kolesa ktory odkupił za 14,5 a ubezpieczalnia dopłaciła jeszcze 3,5k I wyszedlem na prawie 30k :) Więc biedy nie ma  :) A ubezpieczalnia to INTERRISK...  Teraz oddzielnie wziałem firmę żeby ubiegali sie o zdrowotne, jechałem z dwiema osobami i dostali już zaliczkę w wysokosci nie cale 2k. Także myślę, że sam nie zdziałałbym nic... :)

27

Jacis napisał/a:

Ja zrobiłem taki myk z odszkodowaniem. Skasował mi koleś pięknego passata, a że mam firmę to znalazłem auto zastępcze bez żadnych opłat z mojej strony. Rzeczoznawca przyleciał na drugi dzień :D Pasat B6 `06r highline na fullu wersja custom na specjalne zamowienie. Wycenili mi szkode całkowitą. Wypłacili 11k a czego 18 wrak. Znalezli kolesa ktory odkupił za 14,5 a ubezpieczalnia dopłaciła jeszcze 3,5k I wyszedlem na prawie 30k :) Więc biedy nie ma  :) A ubezpieczalnia to INTERRISK...  Teraz oddzielnie wziałem firmę żeby ubiegali sie o zdrowotne, jechałem z dwiema osobami i dostali już zaliczkę w wysokosci nie cale 2k. Także myślę, że sam nie zdziałałbym nic... :)

Dobre :) Może to zależy od firmy, która się tym zajmuje. I rzeczoznawca był już na 2gi dzień :)

Ja w sumie pierwszy raz słyszę o przypadku, gdzie prawnik nie potrafi ogarnąć kasy z ubezpieczalni po wypadku. Zawsze co słyszę, że ktoś radził sobie przy pomocy prawnika lub firmy zajmującej się tym to same korzyści i profity.

28

u mnie rzeczoznawca przyjechal na drugi dzien, ale pzu ma i tak 28 dni na rozpatrzenie zgloszenia i wykorzystuje ten czas w pelni, pozniej jeszcze 14 dni na wyplate o ile ci to odszkodowanie przyznaja, a z tym napewno beda kombinowac nawet przy oczywistym przypadku....
chyba lepiej skorzystac z uslugi firmy, ktora pomaga w tym, taka moja rada

SMCR Wings

29

Słyszałem takie opinie, zobaczę jak pójdzie pierwsza wycena i pomyślę. Mój kolega właśnie zakończył 2 letni bój z allianzem, wynajął firmę walczącą o odszkodowania w zamian za określony procent z wygranej i po 2 latach dołożyli mu do wcześniej wypłaconych pieniędzy 1500 zł... 30% z tego musi oddać prawnikom, do tego został obciążony częściowo kosztami sądowymi (to jest dla mnie absurd totalny). Także na drogę sądową zdecyduje się dopiero wtedy, jak rzeczoznawca poleci w kulki w wyceną.

Wzięcie prawnika czy firmy nie wiąże się od razu z wejściem na drogę sądową, chodzi o przygotowanie pism, powołanie się na konkretne przepisy i wsparcie dobą argumentacją.

30 Ostatnio edytowany przez toivias (2014-07-17 11:34:12)

zrób sobie od razu niezależną wycenę rzeczoznawcy z ASO lub z Pzmot. Wiem bo ostatnio to przechodziłem.
Wartość moto przed szkodą wg TU 5400zł, wartość moto przed szkodą wg rzeczoznawcy 10700zł.
Koszt rzeczoznawcy próbuję odzyskać od ubezpieczalni bo mają obowiązek go zwrócić ;)
Tak samo koszt przeglądu w celu odzyskania dowodu.
Ja generalnie neguję zasadność szkody całkowitej w moim przypadku.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08