Nie słyszałem jeszcze by ktoś nie prowadzący działalności gospodarczej wystawiał komuś fakturę proforma. Swoją drogą dokument taki nie jest dokumentem księgowym.
StauoSie napisał/a:on chce ode mnie fakturę proforma
- niech Cię pocałuje w dupę. Jak domniemam sprzedajesz używany sprzęt, wystarczy mu wyjaśnić że motocykl nie jest wprowadzony do ewidencji środków trwałych gdyż nie prowadzisz działalności gospodarczej a tym bardziej nie jesteś VAT-owcem. Jest kwestia którą klient powinien wyjaśnić z bankiem który udziela leasingu. Faktura proforma potrzebna jest mu po to by bank wyliczył raty leasingowe i przygotował ofertę (jednak takowej od Ciebie nie otrzyma). Poza tym wydaje mi się że w przypadku akceptacji oferty i załatwieniu formalności przez klienta to bank będzie z Tobą finalizował transakcję, gdyż to on stanie się właścicielem pojazdu do czasu zakończenia okresu trwania umowy leasingowej i ostatecznego wykupu.
Rozumiem że chcesz sprzedać swoje Ducati z 2008 roku? - jeśli tak to szanse na zdobycie leasingu prze klienta są raczej marne gdyż motocykl jest za stary... W zależności od banku który udziela leasingu wymagania mogą być różne, ale mam wrażenie że motocykl nie powinien być starszy niż 5 lat.