1

Temat: Faktura Proforma do sprzedaży motocykla

Witam,

czy jest tu ktoś obeznany, kto jest mi w stanie powiedzieć, czy jako osoba prywatna/fizyczna mogę sprzedać motocykl na fakturę proforma? Gość chce, abym mu wystawił taką fakturę bo chce się starać o leasing i tym samym chce "zaklepać" moto. Co taka faktura powinna zawierać, jaki podatek vat, czy może być to faktura obciążenia odwrotnego? Czy będę musiał później wystawić fakturę końcową? Siedzę u wujka google'a łeb mi już pęka a odpowiedzi jak nie miałem tak nie mam. Może ktoś z Was jest bardziej biegły w temacie faktur?

Z góry dzięki.

Ducati 748s

2 Ostatnio edytowany przez subek (2014-07-07 21:46:38)

Odp: Faktura Proforma do sprzedaży motocykla

Wystaw tak jak normalną fakturę, dla leasingu to będzie coś w rodzaju oferty. Takiej faktury nigdzie nie księgujesz. Jak sprzedaż to wystaw już normalną FV.

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

3

Jak wyżej, jak sprzedawałem poprzedniego tak miałem tylko niestety trafiłem na jakiegoś kretyna który zamiast przyjechać na miejsce to składa i udaje zainteresowanego przez telefon, takich sobie odpuść

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

4

Super, dzięki, a co ze stawką podatku?

Ducati 748s

5

StauoSie napisał/a:

Super, dzięki, a co ze stawką podatku?

A ty masz dzialalnosc bo jako osoba fizyczna nic nie wystawisz poza zwykla umowa, sprzet jest na firme czyna ciebie?

100% koncentracji = 100% satysfakcji - moje małe enduroooo - #997 rejsing
O nas http://www.youtube.com/watch?v=z5LUptOcE_o&feature=youtu.be
Part 1  http://www.youtube.com/watch?v=l-6jEjyYJpg
Part 2  http://www.youtube.com/watch?v=PWdubyCHfnQ

6

Jak nie masz działalności to nie wystawisz żadnej faktury.
Pro forma to taka faktura którą się wystawia aby ktoś na jej podstawie mógł zapłacić. W większych firmach księgowość nie przeleje pieniędzy na "słowo", musi być pro forma.
Pro forma nie jest też fakturą prawo mocną. Nie jest to dowód zakupu/sprzedaży.
Jak zapłaci to wystawiasz już normalną fakturę.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

hacker33 napisał/a:

Jak nie masz działalności to nie wystawisz żadnej faktury.
[...]Jak zapłaci to wystawiasz już normalną fakturę.

Nie mam firmy, jak napisałem, on chce ode mnie fakturę proforma a ja jestem osoba fizyczną nie firmą.
Przyjedzie, kupi, i mam mu wystawić wówczas normalną fakturę jak nie mam działalności? Pytam, bo z tego co wiem jeśli gość później zażąda faktury końcowej, to będę musiał wpisać tam VAT. On na podstawie takiej faktury ominie podatek PCC a ja będę mieć dodatkowe koszty w odprowadzeniu podatku? Nie chcę się wpakować w jakieś idiotyczne sytuację poprzez moją niewiedzę.

Ducati 748s

8

Nie wystawisz ani faktury ani faktury pro forma ponieważ nie masz firmy.
Facet chce fakturę bo tak jak piszesz nie chce pewnie płacić podatku.

Jak facet ma troszkę więcej kasy to możesz dać motocykl do jakiegoś komisu i oni mu sprzedadzą.
Jednak wtedy dojdzie jeszcze prowizja komisu do ceny motocykla.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

9 Ostatnio edytowany przez PRELUDE2000 (2014-07-08 09:12:52)

Nie słyszałem jeszcze by ktoś nie prowadzący działalności gospodarczej wystawiał komuś fakturę proforma. Swoją drogą dokument taki nie jest dokumentem księgowym.

StauoSie napisał/a:

on chce ode mnie fakturę proforma

- niech Cię pocałuje w dupę. Jak domniemam sprzedajesz używany sprzęt, wystarczy mu wyjaśnić że motocykl nie jest wprowadzony do ewidencji środków trwałych gdyż nie prowadzisz działalności gospodarczej a tym bardziej nie jesteś VAT-owcem. Jest kwestia którą klient powinien wyjaśnić z bankiem który udziela leasingu. Faktura proforma potrzebna jest mu po to by bank wyliczył raty leasingowe i przygotował ofertę (jednak takowej od Ciebie nie otrzyma). Poza tym wydaje mi się że w przypadku akceptacji oferty i załatwieniu formalności przez klienta to bank będzie z Tobą finalizował transakcję, gdyż to on stanie się właścicielem pojazdu do czasu zakończenia okresu trwania umowy leasingowej i ostatecznego wykupu.

Rozumiem że chcesz sprzedać swoje Ducati z 2008 roku? - jeśli tak to szanse na zdobycie leasingu prze klienta są raczej marne gdyż motocykl jest za stary... W zależności od banku który udziela leasingu wymagania mogą być różne, ale mam wrażenie że motocykl nie powinien być starszy niż 5 lat.

10

Dokładnie tak jak piszesz PRELUDE2000. Też tak mi się wydawało, ale pewności nie miałem. Starałem się doczytać na portalach podatkowych itd itp i absolutnie wszędzie fakturowanie tyczyło się działalności, dlatego też wolałem zapytać Was. Dzięki za pomoc.

Ducati 748s

11

Pro forma, faktura, kartka papieru zawierająca dane firmy, nazwę towaru i kwotę jest traktowana w ten sam sposób i na równi- jako dokument nabycia. Każda ma przed sądem taką samą wagę, więc trzeba uważać wystawiając takie dokumenty. To z ostatnich interpretacji sądów.