1

Temat: Ktm exc 525 Skrznia biegow wyskakuja biegi

Witam Panowie złożyłem silnik do kupy wszystko jak książka i fabryka przewidziała moto pali ale nie jeździ.... Problem polega na tym ze gdy składałem skrzynie i złożyłem kartery itd sprawdziłem biegi wchodziły na sucho idealnie wszystkie 6. W tej chwili po odpaleniu nie mam 1 i prawdopodobnie 6 a reszta biegów jak wrzucę to wyskakuje tzn szarpie jakby nie zatrybił do końca. I teraz myślę czy coś poszło od strony sprzęgła w tym przełączniku czy coś nie tak w środku w wybieraku. A i jeszcze jak się zrobi ciepły to na luzie nieraz chce sam bieg wejść. Czekam od odp Dzięki

2 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-04-27 21:52:47)

Odp: Ktm exc 525 Skrznia biegow wyskakuja biegi

Carbon2000 napisał/a:

Witam Panowie złożyłem silnik do kupy wszystko jak książka i fabryka przewidziała

Kłamiesz?
Gdyby tak było, to nie byłoby tego tematu.
Żeby rozwiązać ten problem trzeba wszystko DOKŁADNIE zweryfikować.
Próba jazdy na tak złożonej skrzyni będzie wiele kosztować.
Pośpiech nie wychodzi dobrze.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3 Ostatnio edytowany przez Carbon2000 (2014-04-27 22:08:10)

Po 1 nie kłamie po drugie wszystko jest złożone jak trzeba nie rozwalałem całej skrzyni tylko wyciągałem cała z wałkami. Jedynie spadły podkładki które są już na swoim miejscu.  a i po 3 jak motor był kupowany to nie było można go sprawdzić bo był zatarty. a i o pospiechu mówiąc to motor składam już miesiąc bo nie mam na to na codzień czasu i dziś został dokończony i coś nie gra.

4

Mimo twych dobrych chęci mogłeś popełnić błąd w montażu lub źle zweryfikować (lub w ogóle) stan kół zębatych, sprzęgiełek, wodzików, programatora itp.
Powiedz coś więcej na ich temat lub zapodaj zdjęcia.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5 Ostatnio edytowany przez Carbon2000 (2014-05-01 20:39:07)

Dobra rozebrałem okazało się ze spadła mi 1 tulejka. Lecz przejrzałem jeszcze raz i wszystko jest tak jak w książce pisze jednak jak włożę nóżkę zmiany biegów( bo rozpołowiłem silnik bez wykręcania sprzęgła itp. oczywiście zaznaczyłem sobie pompę aby ja założyć w odpowiedniej pozycji) to 1 wchodzi do końca a reszta biegów nie zatrybia do końca i mam pytanie bo w instrukcji zdjęcie poniżej na 1 rysunku jest pokazane ze cieńsze wycięcie wodzika w stronę do góry czyli do gaźnika a na 2 ze grubsze do góry i teraz które jest odpowiednie???
[url=http://www.fotosik.pl]http://images63.fotosik.pl/931/99e77b6f90cc22fdmed.jpg[/url]

6

Zrobiłeś kilka błędów.
Jeżeli coś rozbierasz pierwszy raz to rób zdjęcia, bo później zapomnisz co jak było.
Po drugie nikt Tobie z głowy nie powie co jak ma być i co jak masz u siebie.
Tak jak Majster pisze wrzuć zdjęcia to rozgryziemy problem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

postaram sie wstawic pojutrze kilka fotek. Myślałem że ktoś rozbierał to i pamięta jak był ustawiony wodzik

8

"cieńsze wycięcie wodzika"
Wyjaśnij o co Ci chodzi, bo nie zczaiłem.

Cała dźwignia (element nr 3) ma być na dole, tak jak na foto nr 2.
Zobacz, że element nr 6 zazębia się z programatorem tylko w jednej pozycji.

WWW.MOTO-KORN.PL

9

właśnie chodzi o te zazębienie programatora bo na tych 2 zdjęciach jest odwrotnie na 1 zdjęciu programator ma mniejsze wycięcie do góry w stronę gaźnika a na tym 2 już jest na odwrót które jest oznaczone nr 6

10

Element numer 6 ciężko jest źle przykręcić do programatora. No chyba, że o 180' ale wtedy luz wypadnie w dupie co widać podczas składania skrzyni.
Numer 3 ma być od dołu i sprężynka ma napierać ten element w górę.
I z tej strony cała filozofia się kończy.
Więc jak coś jest nie halo to raczej po drugiej stronie.
Albo źle złożyłeś przełożenia skrzyni biegów. Chociaż w manualu są super zdjęcia jak mają być.
Albo pokręciłeś wybieraki.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11

Moja 2T. Jednak prawie identyczna jak 4T
Na zdjęciu zapięty jest chyba 5 bieg.
Taki ząb bez szczytu to jest luz.
http://p1.bikepics.com/2012%5C09%5C02%5Cbikepics-2450694-800.jpg

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

12

Ja wiem jak zakłada się element nr 6. tylko w tym elemencie jest wycięcie i teraz mam pytanie programator w środku w karterach ma być tak obrócony żeby miał większe wycięcie w stronę gaźnika czy obrócić go o 180 żeby miał mniejsze wycięcie. Nie chodzi mi o prawidłowe zamontowanie elementu nr 6 tylko o prawidłowe ustawienie programatora w środku jakim wycięciem do góry.

13

Jeżeli masz prawidłowo złożoną skrzynie i prawidłowo założone wybieraki, to nie ma możliwości założenia programatora jak się chce lub inaczej.
Te rowki w programatorze są tak zrobione, że jest tylko jedna jedyna pozycja programatora w której wszystkie tulejki wybieraków wejdą w te rowki. I da się tym programatorem obracać.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

14

Nie ma najmniejszego znaczenia w jakiej pozycji będzie programator gdy będziesz przykręcał do niego to słoneczko :)
Pasuje tylko w jednej pozycji, więc żeby założyć źle, to trzeba się postarać.

WWW.MOTO-KORN.PL

15

Jutro postaram się wstawić wam fotki programator da się założyć dwoma wycięciami do góry bez najmniejszego problemu i nie robiłbym tego tematu gdyby pasował tylko w 1 położeniu. Wybieraki są prawidłowo założone. Wstawię fotki to sami zobaczycie