16

Odp: SM 450R: szarpie na niskich obrotach; nie odpala na ciepłym silniku

Bo takie objawy często występują również przy starym paliwie.
2-3 miesiąc i paliwo potrafi na tyle zwietrzeć że silnik już się krztusi.
Nic nie wiemy a wymieniamy wszystko. Ty jesteś nowy na forum. My już pomagamy od wielu lat i 70% usterek są tak śmieszne, że nikt by na to nie wpadł.
Np. stare paliwo.
Wyciągnięte ssanie.
Nie dokręcona świeca.
Klejony przewód WN.
Zatkany wydech.
Brudny filtr.

Ja miałem problemy z takim szarpaniem przy 2T jak miałem przestawiony zapłon.
Nie znamy stanu technicznego ani historii tego motocykla. Więc sprawdzać trzeba wszystko po kolei.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

17

Mally, powiem Ci szczerze, że na ciepłym silniku jak tak kręci kręci kręci i kręci to w końcu mimo woli łapa odkręca manetę i czasm chwyci z impetem, że wiesz, od razu połowa skali obrotów, a czasem nic to nie da i strzeli z wydechu i na tym jego praca się kończy. Przypomnę, że na zimnym odpala praktycznie od obrotu.

Tego całego ciepłego ssania raczej nie posiadam - a przynajmniej nigdzie go nie widziałem. Od ssania mam jedną gałkę - czarną. Jednak zauważyłem, że gdy silnik pracuje to ta gałka czy wyciągnięta czy wciśnięta nic nie daje - obroty praktycznie się nie zmieniają, więc wg mojej opinii jako osoby nie znającej się, moto jest albo cały czas na ssaniu, albo nigdy na nim nie jest - nawet gdy włączone. Jednak to dziwne dla mnie, bo gaźnik był cały regulowany, wszystko dokręcane, przewód od ssania też, to jak on jest uszkodzony?!

Hacker, ja to wiem i doceniam :) Nikogo nie krytykuję, a wszystkie Wasze propozycje skrzętnie zbieram no i będę musiał wszystko sprawdzić :)

Husqvarna SM 450R 100th Anniversary

18

A stara świeca jaki miała kolor?
Pewnie była czarna?

Inaczej.
Zimnym silnik odpalasz od strzała?
Ciepły już nie?
Jak wyciągniesz ssanie to nie ma różnicy?
Szarpie tylko na niskich obrotach, na wysokich jest lepiej?
Jak silnik jest ciepły i odkręcisz normalnie manetkę na luzie i zamkniesz, to obroty schodzą szybko? Wolno? Nisko a później wracają do normalnych?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

19

Hacker, zabij mnie ale nie wiem jak wyglądała stara świeca, bo w tym czasie kiedy kumpel ją zmienił, to ja naginałem przez osiedle z kołem i nową oponą do wulkanizatora..

1. tak
2. tak
3. tak
4. tak (na niskich ma taki zamuł i nagle strzał mocy.. na wysokich idzie jak wściekły!)
5. nie (na postoju motocykl normalnie reaguje na dodanie gazu.. obroty schodzą, normalnie? nie mam skali porównania. ale nie ma nic takiego że długo długo wisi na wysokich obrotach, albo schodzi z nich jakbym powoli manetkę puszczał - wszystko dzieje się normalnie. nie ma też sytuacji żeby spadał prawie do zera jakby miał się zadławić. pod tym względem jest okej.. chociaż wczoraj jak już go złożyliśmy, to 2x zdarzyło się tak, że pyrtał sobie na wolnych obrotach w garażu, a po dodaniu gazu strzał z wydechu i gasł..).

Powiedzcie co Wy na tą dyszę regulacji wolnych obrotów.. Stawia ktoś na to? Bo kumpel na to się uparł, a nikt z Was jeszcze tego nie wymienił..

20

daj zdjęcie gaźnika

Pozdrawiam,
Piotrek

21

Jeżeli byś napisał, że schodzi po niżej wolnych a później sam ustawia do normalnych to wskazywałoby to na za bogato ustawione wolne obroty.

Ogólnie motocykl raczej powinien zimny odpalać na ssaniu. A ciepły bez.
U ciebie odpala na zimny bez więc może to wskazywać na złe ustawienie gaźnika.
Gaźnik ustawialiście według manuala?
Wszystkie dysze były takie same w manualu?
O ile masz wykręconą dyszę wolnych obrotów?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

22

Mally.. no nie rób mi tego, mam go iść teraz wytargać? Chcesz widzieć dokładnie jakąś część, czy jak..

Hacker, no też tak mi się wydawało. W ubiegłym sezonie miałem 636 i tak było, zimny na ssaniu, ciepły bez.

Więc właśnie, chyba raz jeszcze trzeba będzie ten gaźnik rozkręcić i go ustawić, bo przyznam szczerze, że ustawiany był 'na oko'.. tu ja dałem ciała, bo to pośpiech bo to i po prostu nie znalazłem tej informacji o ile ma być wykręcona dysza. po rozkręceniu była na jakieś 2,1. po wyczyszczeniu gaźnika i składaniu go, kumpel poleciał z nią na 2,4. Więc myślę, że trochę przewalił nie w tą stronę.
Dziś wieczorem usiądę no i poszukam dokładnego info w tej serwisówce, mam nadzieję że znajdę..

23

Może być zdjęcie zamontowanego :)

Pozdrawiam,
Piotrek

24

Chłopaki.. czy ktoś z Was wie, jaka powinna być nastawa tej dyszy wolnych obrotów? Godzinę siedziałem z manualem, przeryłem od dechy do dechy, nie znalazłem nic. Albo przynajmniej proszę o jakieś info gdzie to może być i jak opisane..

W kilku tematach tutaj widziałem informację o nastawie tej dyszy 1,5-1,8 w zależności od tego jakie kto miał moto.. Więc to moje 2,4 to chyba trochę naprawdę nie w tą stronę, co? Wiem, że motór motórowi nie równy, ale no..
Znalazłem w serwisówce rozdział o gaźniku, ale nie znalazłem tej informacji. Manual oczywiście w 5 językach, więc szukam po angielsku..

25

Śrubkę się reguluje a nie ustawia z manualem.
Z manualem ustaw dysze i iglice.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

26

W sumie dobra, bo ja sam dziś już niewiele wymyślę.. Jutro z rana jadę do kumpla i będziemy się z tym bawić, wezmę lapka i postaram się sprawdzić wszystko o czym piszecie.
Dzięki za sugestie, w razie czego dopisujcie jeszcze co na myśl przyjdzie, a jutro koło południa dam znać czy coś się zmieniło.

27

Mally tam siedzi Mikuni - w razie co mam foto z tego egzemplarza.

Jak ja go oglądałem to reagował na ssanie - może coś nie tak poskładaliscie ?

28

Gajos, to ja nie wiem.. bo cały manual podaje, że w 400ccm jest mikuni, a w 450ccm keihin. plastikowa pokrywka owszem, jest MIKUNI, ale myślałem że to tylko pokrywka..
Możliwe, że ta wersja Anniversary dostała inny gaźnik niż pozostałe SM? Czy może mam moto z naklejkami 450, w dowodzie 450, a w rzeczywistości 400?

W każdym razie jeśli gazior był źle złożony, to jutro na pewno będzie poprawka. O 9 u kumpla (2h snu po nocce :D), więc do 13 będziemy grzebać.. i oby dało się to w końcu naprawić/wyregulować..

29

mnie też to zdziwiło - zdejmiesz go to zobaczysz czy sa na nim grawery mikuni czy też fcr

30

Dobra, to jeśli ktoś jest ciekaw co zrobiliśmy, to piszę - nic. Po nocce byłem padnięty, a kumpel miał robotę z jakimś innym moto, dlatego operacja przełożona na poniedziałek, bo teraz 2 dni nauki a w weekend zjazd.