1

Temat: SM 450R: szarpie na niskich obrotach; nie odpala na ciepłym silniku

Cześć! Na forum jestem nowy, poczytałem trochę jednak podobny temat nie wpadł mi w oko.

Niecały miesiąc temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Husqvarny SM 450R wersja 100th Anniversary (moto z 2005r, starter tylko elektryczny, bez kopki). Okej, moto kupiłem, wróciłem do domu (35km) i moto więcej stało niż jeździło (rejestracja, czekałem na kask itp), więc robiłem tylko krótkie rundki po 1km od domu. Nie odniosłem wrażenia, żeby coś było nie tak. Jednak okej, przyszedł kask, zacząłem wypuszczać się trochę dalej odkrywając jakieś mankamenty.

Sprawa wygląda tak (żeby już więcej historii życia nie pisać): moto szarpie na niskich obrotach - podczas jazdy przez zabudowany, kiedy trzymam równo manetkę i jadę +-70km/h (lub mniej.. no po prostu równo, na niskich obrotach). Manetka nieruchomo, w jednej pozycji, a moto szarpie. Chciałem się wheelie uczyć, ale w takim wypadku nie ma raczej opcji, bo żeby na kole śmigać to trzeba mieć kontrolę nad moto. Przy pałowaniu - idzie jak wściekły, żadnego zająknięcia. Problem tylko przy wolnych obrotach.

Druga sprawa: Huska ma problem z odpaleniem na ciepłym silniku. Kręci kręci kręci, JEB! z wydechu.. kręci kręci kręci, JEB! z wydechu.. (ostatnio zatrzymałem się 7km od domu no i to był głupi pomysł, bo nie mogłem go już odpalić na rozrusznik (prawie rozładowałem aku)), ani zapchnąć.. no nic nie dało rady zrobić. Wku*wiony pchałem, no ale po 2km spróbowałem i z bólem udało mi się go zapchnąć (chyba ostygł trochę).. Wjechałem na podwórko - zgasł..

Dziś byłem u kumpla - gaźnik wymontowany, rozebrany do ostatniej śrubki, złożony, USTAWIONY, wsadzony na swoje miejsce i? Bez zmian, nadal te same, dwie dolegliwości.

Podsumowując: moto szarpie na niskich obrotach, przy jeździe przez zabudowany (ciężko też rusza z jedynki.. jakby mulił mulił i nagle strzał mocy); nie odpala na ciepłym silniku, albo odpala ale z wielkim bólem.

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi bolączkami? Wiecie co z tym zrobić, jaka może być przyczyna?
Jakby co, to świeca wymieniona dziś na nową po zrobieniu gaźnika.

Husqvarna SM 450R 100th Anniversary

2

Odp: SM 450R: szarpie na niskich obrotach; nie odpala na ciepłym silniku

Zacznij od podstaw czyli czyszczenie filtra, świeża benzyna itd.

KXF 250 '14

3

Filtr oleju jak pisałem - na dniach będzie nowy, razem z olejem. Filtr paliwa - tylko to sitko, które jest w baku - przedmuchane, wyczyszczone. Innego filtra paliwa nie ma, jak już paliwo wyleci kranikiem to siu! prosto w gaźnik.

W sumie.. Jest jeszcze filtr powietrza (gdzieś już o nim tu czytałem) więc fakt, jeszcze jego trzeba wyczyścić.

4

Właśnie chodzi  o filtr powietrza, bo to on może powodować ten problem ;)

KXF 250 '14

5

Kurna, gaźnik rozebrany do ostatniej śróbki.. babranie się z tym 4h i jeśli to okaże się wina tylko filtra powietrza to Ci piwo pocztą prześlę!
bo ja serio, boję się, że to coś głębszego..

6

Nowa świeca i nowe pewne paliwo.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Luzy zaworowe

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

8

Panowie, a co Wy na ilość obrotów wykręcenia w tej magicznej dyszy w gaźniku odpowiedzialnej za wolne obroty?
muszę przeryć serwisówkę i odnaleźć informację jaka ma być nastawa.. było na 2.2, znajomy wykręcił na 2,4 obrotu, i przyznam że była to regulacja 'na oko' bo naprawdę nie miałem czasu wcześniej zajrzeć w ten dział serwisówki..

co do zaworów, to PODOBNO nie (pytam kogo mogę i co osoba to inna opinia :p), bo gdyby to były zawory, to pieprzyłoby się też na zimnym silniku, a na zimnym jest igła.. wszystko się 'sypie' podczas jazdy, na rozgrzanym..

9

A świecę wymieniłeś?
Podstawy ludzie podstawy!
Kupuje się motocykl to filtry, oleje, świecę powinno się wymienić na starcie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

Hacker czytaj pierwszy post. Wyraźnie napisane, ze świeca jest nowa ;)

KXF 250 '14

11

Faktycznie sorki.
Mam nadzieję, że świeca kupiona taka jak podaje manual a nie taka jak była wkręcona? Ponieważ to jest często popełniany błąd - kupiona zła ciepłota.
Może warto wymienić przewód WN.
Sprawdź zapłon.
Czy nie jest przestawiony. Klin czy nie jest ścięty. Czy czasami nie ma tam czegoś podejrzanego.
Może zabrudzony impulsator. Może za duża przerwa między impulsatorem a magnetem.
Może też być jakieś kalectwo z tłokiem i cylindrem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

12

jak testowałem to moto to nic takiego nie było. obstawiam filtr i paliwo które, może być "z dziwnego" źródła.
sprawdź jak piszą koledzy u góry - po kolei podstawowe duperele.

przy okazji zapytam - nie masz "wyciągniętego" ssania ? :P może się zapomniało o nim ? ;)

13

tam jest FCR?

Pozdrawiam,
Piotrek

14

nie rozumiem tylko co Wy z tym DZIWNYM paliwem.. spokojnie, sam nie rafinuje na podwórku ani opału nie leje. paliwo jest NIE-DZIWNE, ze stacji ORLEN, czyste, przejrzyste i cud miód orzeszki!

Hacker, tak świeca kupiona taka jak była w manualu, resztę z tego co piszesz no to.. no trzeba będzie sprawdzić..

Gajos, ssanie? Nie, 'schowane' jest. Wczoraj gaźnik wyciągnęliśmy to byłoby widać od razu.. Także nie, to chyba nie wina akurat wyciągniętego cycka od ssania..

Mally, tak, to chyba FCR, więc co?

15 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2014-04-23 13:43:23)

Przy odpalaniu (na ciepło) kręcisz manetką gazu? Co ruch manetką to wstrzeliwuje paliwo do silnika- można go szybko i skutecznie zalać. (jak to FCR)

Jak jest ciepły to odpalasz na ssaniu ciepłym?
Czy nie masz ciepłego ssania? (czerwona gałka)

Jak ma takiego muła na dole to może np. pompka za długo lać paliwo/ za mało. Ewentualnie dysze złe.

Zdejmij osłonę boczną filtra powietrza  (jeżeli się da) i zobacz czy szarpie bardziej czy mniej.

Pozdrawiam,
Piotrek