1

Temat: Jaki migomat kupić

Mam, pytanie, z jakiego sprzętu korzystacie, szukam jakiegoś sprzętu do domowego warsztatu, coś budżetowego, głównie do zabawy, w oko mi wpadł ten migomacik [url]https://www.fachowiec.com/sklep/pl/products/9297568_polautomat_spawalniczy_welder_fantasy_grin_180_mig_170a[/url] interesuje mnie duży zakres regulacji prądu i eurozłącze.

2 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2013-10-29 22:53:28)

Odp: Jaki migomat kupić

Szukaj na 3 fazy. Kiedyś się mówiło, że na 230V nie ma spawania, że spoina nie wychodzi ble ble ble, nie wiem jak teraz. Obecnie mam starego OZASa z 75r do 125A max i nie było blachy której bym nie pospawał.

A i po co eurozłącze? Chyba nie będziesz spawał profesjonalnie migomatem na 230v? Mam takie złącze, podłączyłem raz - 4 lata temu i do dzisiaj nie pamiętałem, że posiadam takie cuś.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

3

Poszukaj może jakiejś używki Lincolna, Esaba, Kemppi czy Ozasa w byle jakim stanie, wszystko będzie lepsze od tego ustrojstwa co wrzuciłeś :)

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

4

Jak do domowego warsztatu to może jakiegoś tiga?

Triumph Daytona 675

5 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2013-10-30 23:15:29)

Zależy do czego potrzebuje ...
Mig\Mag jest najbardziej uniwersalny w warsztacie Tig też owszem ale do precyzyjnego spawania MIG i palnik acetylenowy w warsztacie to podstawa czy to pospawać coś pod autem , blachy i inne dziadostwa...

subek napisał/a:

Poszukaj może jakiejś używki Lincolna, Esaba, Kemppi czy Ozasa w byle jakim stanie, wszystko będzie lepsze od tego ustrojstwa co wrzuciłeś :)

Zależy do czego potrzebuje ...

W byle jakim stanie ?
Nie do końca tak jest już tłumaczę ...

Mam spawarkę w warsztacie  inwertera MIG 195 amp lekka mała wszędzie da się przewieźć blachy 5 ki przetapia bez problemu dałem 1500 zł za nową.
Jest to na częściach chińskich i ostatnio miałem jakieś zwarcie po 3 latach użytkowania z powodu wilgoci w garażu po zimie i nie było problemu z naprawą a koszt 280 zł !
Ale po rozmowie z kolesiem co mi to naprawiał mówił że ma problem bo naprawia drogą markową  spawarkę wartą około 6000 zł . Wysiadła jedna mała cześć na płytce i to  po 2 miechach po gwarancji ale producent jej samodzielnie nie sprzeda jak już to całą płytkę za bagatela 3000 zł !!!!

Więc tu bym uważał bo wszystko się psuję czy markowe czy chińskie jak nie masz masowej produkcji w garażu to wżyciu nie kupił bym sprzętu za 5 czy 10 tyś złotych. Bo ta spawarka na siebie nie zarobi  no chyba że cię stać a wtedy to całkiem inna bajka.

I mam porównanie bo trochę się w życiu zawodowo na spawałem w różnych firmach gdzie były bardzo dobre spawarki które także strzelały focha ...
Jak masz sporadycznie używać to polecam coś w rozsądnych pieniążkach

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

6

rbsn99 napisał/a:

Szukaj na 3 fazy. Kiedyś się mówiło, że na 230V nie ma spawania, że spoina nie wychodzi ble ble ble

Bzdura !
Spawarka dobrze spawa zgodnie ze swoimi parametrami pracy
No chyba że chcesz spawać konstukcje stalowe ale takiej mocnej spawarki na 230 nie znajdziesz ;)

www.youtube.com/JG53Pogo

7 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2013-10-31 11:07:05)

Kolego, napisałem kiedyś - było to z 10 lat temu, pytałem kilku spawaczy i każdy mówił to samo. Dodałem, że nie mam pojęcia jak jest teraz, postęp poszedł, Chińczyki latają w kosmos, a spawacze ciągle używają markowego sprzętu na 3F i ciągle mową, że Chinczyki są do d...
Tak samo sprawa ma się z maskami samościemniającymi, chińskie niby działają a oczy masz tak samo czerwone jakbyś spawał bez.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

8

Pogo, chinczyk po trzech latach stania w garażu się zepsuł sam z siebie, a markowe sprzęty po 6 latach tyrania w wykopie po jajca w błocie i spawania dzień w dzień do kilkunastu godzin chodzą i mają się dobrze i mówię tu o kilkudziesięciu urządzeniach, a nie o jednym przypadku ;)

PS. 6 tys złotych to jeszcze daleka droga do drogiej i markowej spawarki.

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

9 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2013-10-31 16:26:03)

rbsn99 napisał/a:

Chinczyki są do d...

Tyle opini co i ludzi .
Znam takich co zawsze będą twierdzić że chinczyk to bee a nawet styczności z tymi spawarkami nie mieli .
Co nie zmienia faktu że markowy sprzęt oczywiście jest lepszy ale jest to związane z wydatkami kupna oraz serwisowania takich spawarek.
Chiniol się zepsuje przykładowo po 5 latach to kupuję nową i zapłacę o połowę mniej niż naprawa markowej spawarki .

Ale tak jak pisze wszystko zależy do czego jest taka spawarka potrzebna jak do popierdółek garażowych to brał bym chiniola .
A większość spawarek nawet tych drogich i tak jest na chińskich bebechach

subek napisał/a:

PS. 6 tys złotych to jeszcze daleka droga do drogiej i markowej spawarki.

Jezu oczym my tu mówimy ...
Jak takimi kategoriami się kierujesz  to ja polecam tego kempika za prawie 13 000 zl!

[url]http://allegro.pl/spawarka-tig-kemppi-mastertig-mls-2300-ac-dc-acx-i3647109348.html[/url]

Swietnie się nią w pracy spawało ale jak się sypła to stała prawie przez rok i nikt nie umiał jej naprawić ;)
A po naprawie już nigdy tak nie chodziła dobrze jak kiedyś i wolałem spawać na millerach

www.youtube.com/JG53Pogo

10 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2013-10-31 22:15:17)

Temat rzeka, pewnie taki chinczyk do spawania garażowego raz na miesiąc wystarczy. Typ naprawiający migomaty polecał mi Shermana, mówił, że choć chińczyk nie ma problemu serwisem gwarancyjnym czy pogwarancyjnym. Wolałem jednak odkupić starego OZASa, który wspawał z pół tony drutu u mojego blacharza. Kolega sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie czego oczekuje i ile jest w stanie wydać.
Mnie się najlepiej spawało na Migatronicu ;)

DRZ400SM, KTM 990 ADV

11

Jednak przemyślałem temat, w najbliższym czasie chcę dokonać zakupu TIG'a, myślę nad marketową dedrą desti 200A 203p, ma 125A/100% przy spawaniu tig, wystarczy do spawania blach 4-5mm. Jest to chińszczyzna, tak samo jak magnum, shermann, welder fantasy, etc. Będzie to warte zachodu. Kolega posiada od 3 lat Magnum THF 200 i spawa nią dzień w dzień bez awarii, może będzie to lepsza opcja. Pewnie ma bogatsze wnętrze dedra 9kg a magnum 13kg

12

Kupiłem TIG'a magnum THF 200A, wg tabelki z obudowy 155A/100%, dla porównania Ozas faltig 161 125A/100% testy elektrodą otuloną 3.2mm na stali czarnej przeszła bardzo pozytywnie, bardzo ładnie zapala łuk, nie przykleja, nie gaśnie, utrzymuje łuk. W tym tygodniu będę miał argon i rozpocznę testy właściwe TIG'iem :)

13

a ile Ciebie kosztował ten magnum?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

14

1035 zł z wysyłką, reduktorem i uchwytem nowego typu (przycisk w obudowie rączki)

15

Polecam wszystkim sprzęt magnum.Od kilku lat prowadzę jego sprzedaż i zero reklamacji.