1

Temat: SUPERMOTO ale jakie??KTM EXC 450 czy HONDA CRF 450??

Witam!
Mam 23 lata,190cm wzrostu i 85 kg wagi, od dwoch lat smigam na KTM EXC 250 2T endurko po lesie, chce sie przerzucic na SUPERMOTO i chcialbym waszej rady co kupic...lepiej KTM EXC 450 czy HONDE CRF 450??co jest lepsze na supermoto??jak wygladaja sprawy remontu obu tych motocykli i ogolne koszty eksploatacyjne??jak czesto trzeba wymieniac czesci itp??ktory czesciej remontowac i do ktorego sa tansze czesci itp??No i ile one tak mniej wiecej pala przy takiej ostrej jezdzie... Mam znajomego ktory sprowadza moto z Anglii w dosc dobrych cenach i najpierw chcialbym zasiegnac waszej rady co jest lepsze...moto bede jezdzil tylko po normalnych drogach bo tor to odpada bo w poblizu nigdzie nie mamy zadnego...
Z gory dzieki:)

2

Odp: SUPERMOTO ale jakie??KTM EXC 450 czy HONDA CRF 450??

wszystko zalezy czy chcesz t orejestrować jeśli tak to crf  juz odpada bo nie ma homologacji, co do awaryjności śmiałbym powiedzieć ze ktm bedzie trwalszy bo to enduro a crf to wyżyłowana crossówka  ale to zalezy na jaki egzemplarz trafisz. ceny cześci rpaktycznie to samo  na plus ktm'a to jest to ze  co przerobic nie potrzebujesz wszystko w powerpartsie jest. spalanie  hmm.. a ktośsie tym w supermotot przejmuje ?

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

3

Kolega Gumiś przyzwyczajenia a propos spalania widać z 2T pamięta:)

SMR 505

4

no chcialbym o zarejestrowac bo wiem z doswiadczenia ze lepiej miec papier jak sie jezdzi po zwyklych drogach, no a moze KTM EXC 250 w 4T??nastawiam sie raczej na ostra jazde i boje sie ze w 250 moze byc za slabe...no chyba ze 400??jak uwazacie??a o spalanie pytam z ciekawosci bo moja 2T pieknie ciagla :P praktycznie mozna bylo wirek w baku zobaczyc :lol:

5

crf z rejestracja tez sie trafiaja oczywiscie cena tez wzrasta
[url]http://allegro.pl/item955705409_honda_crf_450_2003_z_rejestracja_sprowadzony.html[/url]

spalanie 7-8 mysle ze max przy ostrej  :rolleyes:

6

ale co ogolnie sie lepiej nadaje na supermoto??KTM czy HONDA?? co jest mniej wadliwe(wiadomo ze roznie to bywa bo zalezy co sie kupilo....)a tak wogole to co ile trzeba sie bawic w tym z regulacja zaworow,wymiana tloka itp??

7 Ostatnio edytowany przez maciejwra (2010-03-22 12:58:25)

gumis69 napisał/a:

ale co ogolnie sie lepiej nadaje na supermoto??KTM czy HONDA?? co jest mniej wadliwe(wiadomo ze roznie to bywa bo zalezy co sie kupilo....)a tak wogole to co ile trzeba sie bawic w tym z regulacja zaworow,wymiana tloka itp??

I to i to jeździ :) i do tego i tego części są. Zawory co 15mth, olej co 1k KM tłok hmm jeden na dwa sezony to  tak optymistycznie :)

SMR 505

8 Ostatnio edytowany przez gumis69 (2010-03-22 13:21:55)

Ale co lepiej sie nadaje??moze jakis ranking?? :P kto za KTM a kto za HONDA??a moze jest jakas inna marka godna uwagi nadajaca sie lepiej na supermoto niz KTM czy HONDA??jezdze teraz KTM i jesli mam byc szczery to teraz tylko KTM  ale moze sie myle....tym bardziej ze to teraz bedzie supermoto... olej co 1k KM??nie kumam...

9 Ostatnio edytowany przez jareks (2010-03-22 13:33:54)

Ale co lepiej sie nadaje??moze jakis ranking??  kto za KTM a kto za HONDA??

Obiektywnie moim zdaniem Honda CRF bo zawias crossowy jest bliższy tego co potrzeba w SM (więc mniej przeróbek ewentualnie), gdyby nie ta róznica to nie potrafiłbym nic innego sensownego powiedzieć.
Subiektywnie i niewytłumaczalnie logicznie to ja nie lubię KTM, wiec osobiście miałbym ten problem z bańki :P

Husqa SM 450 R 08`, Husqa CR 250 82`,  Beta Zero 125 91`

10 Ostatnio edytowany przez gumis69 (2010-03-22 13:36:09)

heh a ja wlasnie tylko jakos do KTM... a CRF-ka tez mi sie wizualnie podoba i dlatego pytam o te dwie marki, bo musi zarowno cieszyc oko jak i byc bestia w swojej naturze :D

11

O katach się nie wypowiadam nie mam doświadczenia w temacie. Ale wiem że serwisik bije po kieszeni :D  Praktycznie cały zeszły sezon przelatałem na hm.. troszkę podłubanej CRFie nakręciłem ok. 6 tyś km. (może troszkę więcej) w tym czasie... tylko lałem paliwo i zmieniałem olej, nawet nie regulowałem zaworów (czego oczywiście nie polecam)
Spalanie to max 6 litrów (jazda po mieście od odcinki do odcinki) Znakiem do wymiany tłoka jest ostre dymienie i problemy z odpalaniem na zimno, mój tłok ma ok 8/9 tysięcy i ciągle chce zapierdalać. Na plus CRFy do silnika wchodzi tylko 690ml oleju ja zmieniam co jakieś 600 km. (filterek co drugą zmianę) Do tego co 3 zmianę oleju w silniku, zmieniam olej w skrzyni 670 ml.
Owszem miałem awarię skrzyni biegów jednak to była moja wina.  :( nie musi tak być w przypadku twojej CRFy :D
Z ręką na sercu mogę polecić CRFe ale jak już napisał Cross wszystko zależy na co trafisz ;)
Oczywiście mam CRFe z homologacją.

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

12

Cześć,
KTM 530 EXC ! spytaj Moto z tego forum :D

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

13

Polecam KTM exc na drogę. Mam sporo kumpli którzy maja 520 exc od nowości , cały czas katowane na drodze i torze.
Silnik rfs jeśli dbasz to będzie jeździł bezproblemowo. Tłok wymieniali co 500 godzin a nie jak w książce co 100.
Jeździłem 520 i 525 i tylko olej i filtry co 15-20 godzin i 2 razy w roku zawory.
Teraz 530 olej i filtry co 10 godzin a zawory sprawdzam co 30 godzin bo to inny silnik.

14

To jest po prostu zajebiste forum. Nawet nie zdążysz zapytać a odpowiedź już jest!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

15

gierwi napisał/a:

Cześć,
KTM 530 EXC ! spytaj Moto z tego forum :D

Zacząłem właśnie pisać i nie zauważyłem tego posta  :D

530 na pierwsze moto nie polecam ponieważ ten nowy XC4 silnik nie jest jeszcze tak dopracowany jak RFS i dobrze jest mieć wcześniejsze doświadczenie w dbaniu o wyczynowy sinik, chyba ze kogoś stać na odwiedziny w servisie co 2 tygodnie.