Temat: Motocykl z Anglii
pytanie mam ,chodzi o papiery wymagane: jest V5C i jest MOT (przegląd ważny) podobno nie trzeba robić tłumaczeń i odpada ponowny przegląd w pl ? czy konieczna jest wymiana klosza lampy ?
ktoś zna bliżej taki temat ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Motocykl z Anglii
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pytanie mam ,chodzi o papiery wymagane: jest V5C i jest MOT (przegląd ważny) podobno nie trzeba robić tłumaczeń i odpada ponowny przegląd w pl ? czy konieczna jest wymiana klosza lampy ?
ktoś zna bliżej taki temat ?
Trzeba zrobić tłumaczenie angielskiego dowodu rejestracyjnego, załatwić jakiś papier (o ile dobrze pamiętam VAT-25) z urzędu skarbowego że się jest zwolnionym z płacenia cła, przegląd też musi być - zrobiony przez polską stacje diagnostyczną bo bez tego ci nie zarejestrują a z wymianą lampy to zależy od diagnosty - ja musiałem wymienić
jak kolega laska powiedział tyle że przegląd z UK jest u nas ważny
jak kolega laska powiedział tyle że przegląd z UK jest u nas ważny
nie wazne przeglad i tak musi miec, na jedno wychodzi. Z tym wszystkim sa o tyle problemy w polsce gdyz tam jest podana tylko marka,model rok i nic konkretnego a u nas? masa wlasna, dopuszcalna, rozstaw osi, itp. Jednym slowem duzo nie potrzebnych rzeczy :/
a kierownice masz po lewej stronie?
bo jak nie to musisz przełożyć.
a tak na poważnie, ja kupując z anglii musiałem tylko zrobić tłumaczenie dowodu rejestracyjnego, tyle że ja miałem umowę podpisaną po polsku więc nie wiem jak jest z tym.
jeśli chodzi o lampę, to zależy gdzie pojedziesz ;) ja zagadałem do ludzi na forum motocyklowym na gronie i mi polecili jedną stacje gdzie pewnie przejdzie ;) w każdym razie mnie puścili mimo że definitywnie świeciła na lewo... jakby coś to pw :)
aha i przegląd musiałem zrobić "pierwszy w kraju"
niczym się nie różni tyle że trochę droższy...
pozdro
znalazłem jeszcze takie coś:
[url]http://www.scigacz.pl/Przerejestrowanie,motocykla,motocyklista,a,prawo,7536.html[/url]
może sie przyda
podziękować :) jak zwykle!
Aby nie zapłacić podatku z tego co pamiętam, od pierwszej rejestracji zagranicą musi upłynąć 6 miesięcy i przebieg musi być większy niż 6000km. Inaczej mogą uznać moto za nowe i doliczyć podatek.
a teraz tak jak kupuję od kolesia, który ściągnął sobie moto z Uk i zarejestrował to przy odsprzedaży co od niego muszę dostać, jakie papiery??
jeśli jest już zarejestrowany w Polsce to obowiązkowo musisz mieć umowę kupna sprzedaży, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie ważne co najmniej 30 dni. poproś też o kopie dokumentów angielskich tak na wszelki wypadek.
a teraz tak jak kupuję od kolesia, który ściągnął sobie moto z Uk i zarejestrował to przy odsprzedaży co od niego muszę dostać, jakie papiery??
jesli jest juz zarejestrowany w pl to dodatkowo musi być KARTA POJAZDU!!! i to co napisal nizej kolega
jesli nie jest zarejestrowany w pl to musisz miec : angielski dowód rej KOMPLETNY TZN: MA BYĆ 10 PKT.. , umowe kupna z ubezpieczeniem niekoniecznie ja na miejscu po przegladzie i tabliczach zrobilem OC (aale wracałem z moto na lawecie)
Koledzy,
czy wydruk z eBay jest umową kupna-sprzedaży???
Będę wdzięczna za podpowiedź,
Pozdrawiam,
Ewa
Koledzy,
czy wydruk z eBay jest umową kupna-sprzedaży???
Będę wdzięczna za podpowiedź,
Pozdrawiam,
Ewa
jesli chodzi ci o zarejestrowanie w pl to potrzebna jest typowa umowa kupna sprzedazy miedzy wami. mi w wawie robili problemy bo mialem umowe z anglikiem tzn w dowodzie rej. angielskim motocykla jest taka opcja wypełnienia i stanowi to umowe ale w wawie powiedzieli ni huja i musialem 2 umowe pisac . a czy z ebaya to juz nie wiem
a czy ktoś zna firmę/osobę prywatną co kupuje motory w Anglii i je przesyła/może przesłać do polski?
Mówię konkretnie o ebay'u a nie aukcjach rozbitych motorów.
Są dwa duże problemy w zasadzie nie do przeskoczenia dla jednej osoby( bez jechania do UK):
Wątpię aby ktokolwiek zgodził się :
1.sprzedać motor przez ebay i odebrać płatność za pomocą paypala a
2.kupić motor w ciemno po zdjęciach
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Motocykl z Anglii
Wygenerowano w 0.055 sekund, wykonano 76 zapytań