1

Temat: Kupno yz/exc 125

Witam , jako posiadacz gilery 50cc o nieziemskiej mocy 4kw czlowiek myśli o czymś mocniejszym .. Po tym jak przeczytalem co przeszedl uzytkownik  JACA nasuwa mi jedno pytanie związane z setkami Full cross i enduro.. Co zrobić żeby nie dać sie tak za przeproszeniem wyrolować i nie zostać z reka w nocniku. Czy lepiej jest kupić porządny sprzęt za +7 tys zl czy cos w gorszym stanie mechanicznym i zrobić to samemu ? , i dlaczego wszystkie 125 są po remoncie , czy warto w to wierzyć ?

evolution09x, dnia 27 Maj 2013 - 17:20, napisał:
Nie wiem nawet co to tłok.

Stań przed dużym lustrem, rozepnij rozpór, odchyl nieco nachy i patrz uważnie... to jest tłok... cylinder wygląda inaczej i bywa przeważnie noszony pod spódnicami... :)

2

Odp: Kupno yz/exc 125

Najlepiej gdybyś kupił od kogoś z forum, myślę że by Cie nie oszukał.
Ludzie myślą że jak wymienili tłoka to zrobili remont i dlatego tak piszą, w fullach wymiana tłoka to taki sam serwis jak wymiana klocków czy napędu, nie jest to remont tylko wymiana wyeksploatowanej części.
Wylatasz odpowiednią ilość MTH i wymieniasz nie czekając aż straci moc czy się coś urwie.

Litrowy Gixer

3

Używany motocykl wyczynowy to kot w worku tak naprawdę. Najlepiej kupować od znajomego (chodź nie zawsze...) lub innej zaufanej osoby. Przy zakupie zawsze pytać o stare części, paragony. Najlepiej by było zrzucić cylinder jeśli sprzedający się zgodzi. Godzina roboty a może rozwiać wątpliwości. Co do kupna padła to musi być naprawdę dobra cena, żeby wyjść na swoim. Z resztą nie ma co liczyć, że na crossie/enduro da się zarobić..
U mnie np wszystko było kozak. Tłoczek miał 8 mtg, gaźnik dobrze wystrojony a 2,5 mtg od zakupu upierdoliła się świeca (nowa dedykowana ngk). Jak nie urok to sraczka. W wyczynie nigdy nic nie wiadomo..

KXF 250 '14

4

Tylko ze tych forumowych setek na sprzedaż w ciągu roku mozna policzyć na palcach jednej ręki ... ;/ A tak wogl to z tym ściąganiem cylka to żadko kto sie zgadza co ?

Stań przed dużym lustrem, rozepnij rozpór, odchyl nieco nachy i patrz uważnie... to jest tłok... cylinder wygląda inaczej i bywa przeważnie noszony pod spódnicami... :)

5

Jak nie ma nic do ukrycia, a potencjalny kupiec pokryje wszystkie koszty związane z operacją (uszczelki itd) to nie widzę problemu, tym bardziej, że w 2t można zrobić to spokojnie poniżej godzinki na gotowo.

KXF 250 '14

6

Czyli idzie kupić w tych czasach cos dobrego? Ile wedlug was trzeba przeznaczyć na cos co sie nie rozsypie po pierwszej jeździe ?

7

Tutaj nie ma reguły. U mnie było wszystko pięknie- 2011 rok, świeży tłok a wysypał się na drugim treningu ;)

KXF 250 '14

8

No to naprawdę miales pecha ;)

9

Generalnie to jak sobie myślę o tym, że na wiosnę będę jeździł za jakimś exc 125 to mnie telepie. Patrząc po allegro to wszystkie motory są po GENERALNYCH remontach, igiełki itp itd. A jeżeli kupujesz takie moto do remontu to od razu napadaj na bank bo nie wyrobisz z kasą :D.
Ja miałem ogromne szczęście jak kupowałem swojego KX. Moto jest z 98r a na pewno w lepszym stanie niż połowa 2005+ na allegro. Udało mi się go kupić za grosze od gościa z którym jeździł mój brat. Jedynie co przez 3 lata zrobiłem to 2 tłoki, kosz sprzęgłowy i uszczelniacza w lagach.

Drive only as fast as              Kawasaki KX 125 98 (sold)
you have it under control        HONDA CRF 450R HM

https://www.facebook.com/uncatchblevideos

10

Uncatchble sprawdź priv

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

11 Ostatnio edytowany przez juraas (2014-01-20 00:34:12)

To co teraz robia ludzie aby sprzedac motocykl ,zresztą cokolwiek to jest jakas szopka ;/

12

Jeżeli miałbym kupować 125 tańszą/starszą to tylko Japonia.
Najlepiej YZ z 6 biegową skrzynią.
Na pewno nie KTM.
Dlaczego? Ponieważ cena części jest bez porównania na + dla Japończyków.
KTM - cylindry kosztują powyżej 2000zł. Do starszych roczników zaczyna ich powoli brakować.
YZ/CR - na ebayu nowe oryginalne do wyrwania za kilkaset złotych. Do tego dochodzą zamienniki typu Athena z big borami włącznie.
W USA kochane sprzęty i części nowych i używanych, OEM i tuning od groma. Wszystko w rozsądnych cenach.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

13

i tez musisz sie okreslic czy chcesz jedzic po ulicy czy nie bo exc pojedzisz a yz to nie zabardzo :)

Husqvarna sms/smr 125 10'  & Kawasaki kxf 250 09'

14

Trafiają się zarejestrowane YZ.
Sam na taką polowałem i kilka sztuk miałem na oku.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

15 Ostatnio edytowany przez juraas (2014-01-20 16:28:54)

Tylko i wyłącznie sm , dlatego myślę o exc ;/
A jak myslicie za 4000 do 4500 idzie kupić ?