Temat: KTM EXC 520 i jego przemiana w SuperMoto
Witam, chciał bym przedstawić reanimacje mojego konia :D jest to EXC 520 z 2002r. kupiłem go jakoś w kwietniu 2012r. kompletnie w ciemno, kosztował stosunkowo mało w porównaniu do konkurentów, a więc zostało mi na ewentualne remony, był zarejestrowany w polsce i wizualnie wyglądał bardzo dobrze. motocykl przyszedł kurierem i jego stan ogólny był bardzo dobry, elektryka, plastiki oryginalna stopka, napęd, klocki koła były nie zmęczone. motocykl kupiłem uszkodzony i do wymiany miała być świeca ponieważ po zimie "nie palił" jak się później okazało do wymiany był stator, motocykl ciężko palił, męczyło mnie to pół sezonu aż wymieniliśmy wadliwą część. W zimę 2012/2013 został wykonany remont silnika, założone nowe zawory ssące KTM-a Tłok elko (cylinder mierzony w KTM lublin) korba hotrods, wszystkie łożyska silnika oraz sprzęgiełko rozrusznika z bierznią, motocykl jeździł przez sezon, później dokupiłem koła Supermoto, jednak do przedniego nie mogłem dobrać tarczy, koła zostały sprzedane, następnie kupiłem kolejny komplet który niedawno sprzedałem. Jestem na etapie poszukiwania kolejnych ciekawszych (interesują mnie złote piasty + obręcze), motocykl planuje zostawić jako tylko Supermoto, do jazdy w terenie i torze posiadam CRF 450 która też przez zimie przejdzie remont
w motocyklu do zrobienia jest :
- serwis wahacza tj. łożysko PDS oraz malowanie go proszkowo na czarno.
- kompletny napęd (przód zębatka supersprox, łańcuch did vx2)
- uszczelnienie góry silnika, wysprzęglika, wymiana oringów korków spustowych
- piaskowanie dekla sprzęgła + nowa uszczelka pod niego
- Zmiana plastików, airboxu, stelaża na nowsze z roczników powyżej 2004.
- nowe gripy+ klamka sprzęgła
Co już zostało zrobione:
-Zakupiłem Wydech od exc-f wraz z kolektorem pojedyńczym (zmiana kosztowała mnie ok. 20 zł bo stary wydech poszedł na allegro)
-Została dorobiona stopka boczna na wzór oryginału której jeszcze nie odebrałem gdyż ma być ona docinana pod wymiar do moto:D
-od kumpla mam powyżki kierownicy + 20mm
-motocykl rozebrany do gołej ramy, silnik na stole, uszczelniam, reguluje zawory, piaskuje dekiel i wkładam go z powrotem.
Wszelkie postępy w pracach wraz ze zdjęciami będę zamieszczał w tym temacie.
Łapcie pare fotek
Zaraz po kupnie
tu w trakcie upalania, od zawsze ciągnęło mnie na asfalt :D
tutaj na kołach SM zaraz po kupnie CRF
Honda CRF 450r
#51 !