1

Temat: Wymiana tłoka

Chcę profilaktycznie zmienić tłok w swojej dt i zastanawiam się czy mogę to sam zrobić ?
Problem w tym ze nigdy tego nie robiłem.

dt 125 SM -> sv 650 -> FE 450 (2017)

2 Ostatnio edytowany przez kik_man (2013-12-22 18:20:52)

Odp: Wymiana tłoka

dt to 2takt wiec zadnych rozrządów tam nie ma i tak na dobra sprawe calosc ogranica sie do zdjecia glowicy z cylindrem nastepnie podmianka tloka. oczywiscie po wczesniejszym dopasowaniu go do cylindra

3

bardzo prosta sprawa! polecam robić to w dwójke, poczytaj troche to ogarniesz!

4

[url]http://www.youtube.com/watch?v=sVuG2Y5SEs0[/url]
na tej samej zasadzie u ciebie bedzie

5

Sama wymiana nie powinna przysporzyć większych problemów, ale dobór rozmiaru tłoka już może.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

6

Z doborem tłoka to bym udał się do mechanika, ale chciałem zasięgnąć opinii czy mogę sam wymienić tłok, bo uważam ze dam rade.

7

Więc śmiało możesz próbować. Aby było czysto itp. Załóż nowe uszczelki, przed włożeniem tłoka w cylinder nasmaruj go olejem, cylinder też możesz przesmarować, tak samo zrób z górnym łożyskiem korbowodu i sworzniem tłoka. Używaj oleju, który stosujesz do mieszanki.

Honda Crm 250 Mk III Mugen > Husqvarna Smr 570

8 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2013-12-22 21:44:42)

Nikt z nas nie ma pojęcia jakie masz umiejętności manualne i doświadczenie w temacie, więc powiedz mi na jakiej podstawie mamy to ocenić?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

9

Chyba chodziło o to, że mamy mu powiedzieć czy to trudno czy nie ;d Dla jednych to prosta sprawa dla innych coś niemożliwego. Znam gościa co nie umie kół napompować i oleju do silnika dolać...

Honda Crm 250 Mk III Mugen > Husqvarna Smr 570

10

od czegoś trzeba zacząć! a od 2T to najporściej, jak nie spróbujesz to do końca życia będziesz polegał na mechnikach i tracił kase na takie usługi...

11

Nie uznaję się za speca w temacie mechaniki, a udało mi się wymienić tłok samemu. Także zachęcam !

12

Na spokojnie można robić ja samemu próbowałem w wieku 10 lat(z pomocą taty ale kogo to obchodzi :X) więc to nic trudnego a do spasowania tłoka w lublinie napewno ktoś ci dopasuje (motocykle lublin itp ).

Honda hm w planach crf 2007 replica :D

13

Powiedzcie mi jeszcze czy muszę zdejmować głowicę, czy mogę od razu cylinder?

14

adriano435 napisał/a:

O_o

Suzuki DRZ 400 '07 - sold
Suzuki RMZ 250 '04 - sold

https://www.facebook.com/CunningRiders

15

adriano435 napisał/a:

Zdejmuj całość :)

KXF 250 '14